Kiedy pojawi się w ogrodzie, wyrywamy ją jak chwast. Nasze babki dodawały ją do zup i placków

W przydomowych ogródkach znaleźć można wiele skarbów. Często nie są to oczywiste przysmaki, jak szczypiorek czy lubczyk. Ta roślina wygląda niepozornie, ale skrywa w sobie kulinarny potencjał.

Żółtlica pospolicie rośnie w ogrodachŻółtlica pospolicie rośnie w ogrodach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w sklepach świeciły głównie pustki, przydomowe ogródki stawały się prawdziwą oazą smaku. Nasze babki nie ograniczały się tylko do sałaty ze śmietaną czy nawet zupy z pokrzyw. Gdy na rabatkach zakwitała żółtlica drobnokwiatowa, szybko trafiała nie do bukietu, a na stół. A to wszystko, zanim dekorowanie jedzenia jadalnymi kwiatami stało się gastronomicznym trendem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Dakłas - idealne połączenie kakaowego biszkoptu z kremem i bakaliami

Żółtlica nie tylko do ogródka

Żółtlica na Stary Kontynent przybyła w XVIII wieku prosto z Ameryki Południowej. Rozsiewane przez wiatr nasiona dobrze przyjęły się również w polskich ogródkach, na łąkach i pastwiskach. Rośnie pospolicie, często dziko. Ma drobne, białe kwiatki i spore listki o jajowatym kształcie i ząbkowanych brzegach. Sięga nawet do metra, więc ciężko przeoczyć ją na swojej drodze. Dziś wiele osób uznaje ją za chwast i bezlitośnie wyrzuca do kompostownika. Okazuje się jednak, że warto zabrać ją do swojej kuchni.

Żółtlica ma małe, delikatne kwiatki
Żółtlica ma małe, delikatne kwiatki © Adobe Stock | Orest Lyzhechka

W medycynie ludowej liści wykorzystywano do robienia okładów na rano. Z żółtlicy przygotowywano również lecznicze nalewki, które wcierano w skórę w celu złagodzenia bólu stawów i objawów reumatyzmu, a wywar wykorzystywano jako tonik do cery problematycznej. Nie działo się tak bez powodu, bo liście żółtlicy drobnolistnej wykazują działanie lecznicze i antyseptyczne. Znaleźć w nich można również witaminę C, która wzmacnia odporność, bierze udział w syntezie kolagenu i pełni rolę antyoksydantu. Antyoksydanty wspierają procesy przeciwzapalne, co z kolei przekłada się na opóźnienie procesów starzenia się. Do tego w liściach znaleźć można minerały takie jak potas, magnez, wapń, fosfor i krzem.

Żółtlica w kuchni

Żółtlicę warto zabrać również do kuchni tak, jak robiły to nasze babcie. Liście można zajadać na surowo, więc sprawdzą się jako uzupełnienie wiosennej sałatki, zdrowego koktajlu czy smoothie. Ma jednak charakterystyczny smak, będący mieszanką nut zielonych, ziołowych, fasolowych i orzechowych. Znacznie przystępniejsza w smaku stanie się po obróbce cieplnej.

Żółtlicę dorzucić można do zupy, na przykład szczawiowej. Urozmaici także warzywne potrawki, podkręci smak szakszuki czy wytrawnych placków. Często wykorzystuje się ją również w formie przyprawy, a Kolumbijczycy dodają ją do swojej tradycyjnej zupy ajiaco. Warto dać szansę tej zapomnianej roślinie i zaprosić ją na nowo do kuchni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem