Lepsze niż szakszuka. Lahsa na śniadanie wchodzi jak złoto

Wśród orientalnych śniadań z jajkami króluje przede wszystkim szakszuka, ale po piętach depcze jej lahsa, kusząca kremową konsystencją i bogatym aromatem.

LahsaLahsa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Lahsa to danie na bazie jajek, pomidorów, przypraw i sera, często podawane z chlebem pita. To coś pomiędzy omletem a jajecznicą. Wywodzi się z Jemenu, gdzie często gości na śniadanie. Jest proste w przygotowaniu i przy tym sycące, dzięki czemu zapewni dobry start w nowy dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Lahsa - przepis na śniadanie z jajkami

Zamiast gotować jajka na twardo czy po raz kolejny robić pastę jajeczną, postaw na lahsę. Lahsa to pyszny zamiennik szakszuki, który zaskakuje bogactwem aromatów. To przepis idealny dla osób, które szukają nowych przepisów, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni dużo czasu.

Mieszanka przypraw, takich jak kumin, kurkuma i chili, nadaje lahsie charakterystyczny, bliskowschodni aromat. Do tego wystarczy dorzucić podpieczone kawałki tortilli lub pity albo po prostu świeże bułeczki.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 70 g serka śmietankowego.

Dodatki:

  • tortille
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, papryczkę w plasterki. Cebulę podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli. Dorzuć pomidory i smaż, aż się rozpadną.

Pomidory z cebulą
Pomidory z cebulą © Pyszności

Krok 2. Dorzuć pokrojoną papryczkę, kumin, słodką paprykę, kolendrę, sól oraz pieprz. Dorzuć przecier pomidorowy i przesmaż chwilę. Następnie wlej wodę i wymieszaj.

Lahsa
Lahsa © Pyszności

Krok 3. Następnie wbij do środka jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj serek śmietankowy i wmieszaj go do lahsy.

Lahsa z serkiem
Lahsa z serkiem © Pyszności

Krok 4. Dodaj podpieczone kawałki tortilli i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Lahsa
Lahsa © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości