Lepsze niż szakszuka. Lahsa na śniadanie wchodzi jak złoto

Wśród orientalnych śniadań z jajkami króluje przede wszystkim szakszuka, ale po piętach depcze jej lahsa, kusząca kremową konsystencją i bogatym aromatem.

LahsaLahsa
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Lahsa to danie na bazie jajek, pomidorów, przypraw i sera, często podawane z chlebem pita. To coś pomiędzy omletem a jajecznicą. Wywodzi się z Jemenu, gdzie często gości na śniadanie. Jest proste w przygotowaniu i przy tym sycące, dzięki czemu zapewni dobry start w nowy dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami

Lahsa - przepis na śniadanie z jajkami

Zamiast gotować jajka na twardo czy po raz kolejny robić pastę jajeczną, postaw na lahsę. Lahsa to pyszny zamiennik szakszuki, który zaskakuje bogactwem aromatów. To przepis idealny dla osób, które szukają nowych przepisów, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni dużo czasu.

Mieszanka przypraw, takich jak kumin, kurkuma i chili, nadaje lahsie charakterystyczny, bliskowschodni aromat. Do tego wystarczy dorzucić podpieczone kawałki tortilli lub pity albo po prostu świeże bułeczki.

Składniki:

  • 1 cebula,
  • 2 średnie pomidory,
  • 1 mała papryczka chili,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki mielonego kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki mielonej kolendry,
  • pół łyżeczki soli,
  • 1 szczypta pieprzu,
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego,
  • 1/3 szklanki wody,
  • 2 jajka,
  • 70 g serka śmietankowego.

Dodatki:

  • tortille
  • posiekana natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, papryczkę w plasterki. Cebulę podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli. Dorzuć pomidory i smaż, aż się rozpadną.

Pomidory z cebulą
Pomidory z cebulą © Pyszności

Krok 2. Dorzuć pokrojoną papryczkę, kumin, słodką paprykę, kolendrę, sól oraz pieprz. Dorzuć przecier pomidorowy i przesmaż chwilę. Następnie wlej wodę i wymieszaj.

Lahsa
Lahsa © Pyszności

Krok 3. Następnie wbij do środka jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj serek śmietankowy i wmieszaj go do lahsy.

Lahsa z serkiem
Lahsa z serkiem © Pyszności

Krok 4. Dodaj podpieczone kawałki tortilli i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!

Lahsa
Lahsa © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
Chinka kupiła polskie gołąbki. Gdy spróbowała, wydała z siebie zabawne dźwięki
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
"Leniwa szarlotka" to hit tej jesieni. Smakuje jak u babci, ale zrobisz ją w kilka chwil
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
To najprostsze ciasto cynamonowe. Mieszasz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki
Zostały ci tłuczone ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pączki