Lepsze niż szakszuka. Lahsa na śniadanie wchodzi jak złoto
Wśród orientalnych śniadań z jajkami króluje przede wszystkim szakszuka, ale po piętach depcze jej lahsa, kusząca kremową konsystencją i bogatym aromatem.
Lahsa to danie na bazie jajek, pomidorów, przypraw i sera, często podawane z chlebem pita. To coś pomiędzy omletem a jajecznicą. Wywodzi się z Jemenu, gdzie często gości na śniadanie. Jest proste w przygotowaniu i przy tym sycące, dzięki czemu zapewni dobry start w nowy dzień.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lahsa - przepis na orientalne śniadanie z jajkami
Lahsa - przepis na śniadanie z jajkami
Zamiast gotować jajka na twardo czy po raz kolejny robić pastę jajeczną, postaw na lahsę. Lahsa to pyszny zamiennik szakszuki, który zaskakuje bogactwem aromatów. To przepis idealny dla osób, które szukają nowych przepisów, ale nie mają ochoty spędzać w kuchni dużo czasu.
Mieszanka przypraw, takich jak kumin, kurkuma i chili, nadaje lahsie charakterystyczny, bliskowschodni aromat. Do tego wystarczy dorzucić podpieczone kawałki tortilli lub pity albo po prostu świeże bułeczki.
Składniki:
- 1 cebula,
- 2 średnie pomidory,
- 1 mała papryczka chili,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki mielonego kuminu,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki mielonej kolendry,
- pół łyżeczki soli,
- 1 szczypta pieprzu,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1/3 szklanki wody,
- 2 jajka,
- 70 g serka śmietankowego.
Dodatki:
- tortille
- posiekana natka pietruszki.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Cebulę oraz pomidory pokrój w drobną kostkę, papryczkę w plasterki. Cebulę podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zeszkli. Dorzuć pomidory i smaż, aż się rozpadną.
Krok 2. Dorzuć pokrojoną papryczkę, kumin, słodką paprykę, kolendrę, sól oraz pieprz. Dorzuć przecier pomidorowy i przesmaż chwilę. Następnie wlej wodę i wymieszaj.
Krok 3. Następnie wbij do środka jajka i ponownie dobrze wymieszaj. Dodaj serek śmietankowy i wmieszaj go do lahsy.
Krok 4. Dodaj podpieczone kawałki tortilli i posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj na ciepło. Smacznego!