Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

W kuchni warto postawić na eksperymenty i nowe smaki. Zamiast po kolejny raz smażyć mielone z buraczkami, przygotuj orientalne klopsiki. Przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień wybierają polskie klasyki.

Klopsiki po japońskuKlopsiki po japońsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Klopsiki po japońsku to romans kuchni azjatyckiej z polskim przysmakiem. Jednogarnkowe danie zachwyca wyjątkowym smakiem i bogactwem aromatów. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy tak smaczny, że nie obędzie się bez próśb o dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Klopsiki po japońsku

Nie musisz obawiać się, że składniki są z kosmosu. Same klopsiki powstają podobnie do tych polskich. Bazą jest mięso mielone, kasza oraz przyprawy. Japoński charakter dodają składniki sosu, takie jak ocet ryżowy, imbir czy sos sojowy. Mąka ziemniaczana z kolei sprawia, że sos staje się gęsty, zawiesisty i nieco lepki, jak to często bywa w azjatyckich potrawach.

Klopsiki po japońsku kuszą kolorami i aromatem. Możesz podać je z azjatyckim makaronem lub ryżem.

Składniki:

  • 300 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 50 g kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Reszta składników:

  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowaną kaszę manną, jajko, sos sojowy, obrany i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.

Masa na klopsiki
Masa na klopsiki © Pyszności

Krok 2. Cukinię oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki, cebulę zamień w pióra. Możesz użyć dowolnego koloru papryki.

Warzywa do klopsików
Warzywa do klopsików © Pyszności

Krok 3. Z mięsnej masy uformuj nieduże klopsiki i obsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony. Zdejmij je z patelni i wrzuć na nią warzywa. Podsmażaj, aż się zeszklą.

Podsmażone warzywa
Podsmażone warzywa © Pyszności

Krok 4. Do warzyw dodaj zmielony imbir, miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do warzyw, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dorzuć podsmażone wcześniej klopsiki i wymieszaj.

Klopsiki po japońsku w sosie
Klopsiki po japońsku w sosie © Pyszności

Krok 5. Po chwili duszenia klopsiki po japońsku są już gotowe do jedzenia. Podaj je z ryżem lub japońskim makaronem i udekoruj grubo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Klopsiki po japońsku
Klopsiki po japońsku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"