Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

W kuchni warto postawić na eksperymenty i nowe smaki. Zamiast po kolejny raz smażyć mielone z buraczkami, przygotuj orientalne klopsiki. Przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień wybierają polskie klasyki.

Klopsiki po japońskuKlopsiki po japońsku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Klopsiki po japońsku to romans kuchni azjatyckiej z polskim przysmakiem. Jednogarnkowe danie zachwyca wyjątkowym smakiem i bogactwem aromatów. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy tak smaczny, że nie obędzie się bez próśb o dokładki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy

Klopsiki po japońsku

Nie musisz obawiać się, że składniki są z kosmosu. Same klopsiki powstają podobnie do tych polskich. Bazą jest mięso mielone, kasza oraz przyprawy. Japoński charakter dodają składniki sosu, takie jak ocet ryżowy, imbir czy sos sojowy. Mąka ziemniaczana z kolei sprawia, że sos staje się gęsty, zawiesisty i nieco lepki, jak to często bywa w azjatyckich potrawach.

Klopsiki po japońsku kuszą kolorami i aromatem. Możesz podać je z azjatyckim makaronem lub ryżem.

Składniki:

  • 300 g mielonej szynki wieprzowej,
  • 50 g kaszy manny,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.

Reszta składników:

  • 1 cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowaną kaszę manną, jajko, sos sojowy, obrany i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.

Masa na klopsiki
Masa na klopsiki © Pyszności

Krok 2. Cukinię oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki, cebulę zamień w pióra. Możesz użyć dowolnego koloru papryki.

Warzywa do klopsików
Warzywa do klopsików © Pyszności

Krok 3. Z mięsnej masy uformuj nieduże klopsiki i obsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony. Zdejmij je z patelni i wrzuć na nią warzywa. Podsmażaj, aż się zeszklą.

Podsmażone warzywa
Podsmażone warzywa © Pyszności

Krok 4. Do warzyw dodaj zmielony imbir, miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do warzyw, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dorzuć podsmażone wcześniej klopsiki i wymieszaj.

Klopsiki po japońsku w sosie
Klopsiki po japońsku w sosie © Pyszności

Krok 5. Po chwili duszenia klopsiki po japońsku są już gotowe do jedzenia. Podaj je z ryżem lub japońskim makaronem i udekoruj grubo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!

Klopsiki po japońsku
Klopsiki po japońsku © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟