Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy
W kuchni warto postawić na eksperymenty i nowe smaki. Zamiast po kolejny raz smażyć mielone z buraczkami, przygotuj orientalne klopsiki. Przypadną do gustu nawet tym, którzy na co dzień wybierają polskie klasyki.
Klopsiki po japońsku to romans kuchni azjatyckiej z polskim przysmakiem. Jednogarnkowe danie zachwyca wyjątkowym smakiem i bogactwem aromatów. Przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy tak smaczny, że nie obędzie się bez próśb o dokładki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na klopsiki po japońsku. Na zwykłe mielone nikt nawet nie spojrzy
Klopsiki po japońsku
Nie musisz obawiać się, że składniki są z kosmosu. Same klopsiki powstają podobnie do tych polskich. Bazą jest mięso mielone, kasza oraz przyprawy. Japoński charakter dodają składniki sosu, takie jak ocet ryżowy, imbir czy sos sojowy. Mąka ziemniaczana z kolei sprawia, że sos staje się gęsty, zawiesisty i nieco lepki, jak to często bywa w azjatyckich potrawach.
Klopsiki po japońsku kuszą kolorami i aromatem. Możesz podać je z azjatyckim makaronem lub ryżem.
Składniki:
- 300 g mielonej szynki wieprzowej,
- 50 g kaszy manny,
- 1 jajko,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- pół łyżeczki pieprzu.
Sos:
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki wody,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Reszta składników:
- 1 cukinia,
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj do niego ugotowaną kaszę manną, jajko, sos sojowy, obrany i drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Dokładnie wymieszaj całość.
Krok 2. Cukinię oraz paprykę pokrój w mniejsze kawałki, cebulę zamień w pióra. Możesz użyć dowolnego koloru papryki.
Krok 3. Z mięsnej masy uformuj nieduże klopsiki i obsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem, aż się zarumienią z każdej strony. Zdejmij je z patelni i wrzuć na nią warzywa. Podsmażaj, aż się zeszklą.
Krok 4. Do warzyw dodaj zmielony imbir, miód, ocet ryżowy oraz sos sojowy i wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z wodą, wlej do warzyw, wymieszaj i gotuj przez chwilę. Dorzuć podsmażone wcześniej klopsiki i wymieszaj.
Krok 5. Po chwili duszenia klopsiki po japońsku są już gotowe do jedzenia. Podaj je z ryżem lub japońskim makaronem i udekoruj grubo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego!