Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Kurczak teriyaki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Aromatyczne mięso z ryżem świetnie sprawdzi się na domowy obiad w światowym stylu. Zabierz swoich bliskich w pyszną podróż na talerzu.

Kurczak teriyakiKurczak teriyaki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kurczak w sosie teriyaki to stały bywalec menu azjatyckich knajp. Charakteryzuje go dość nietypowy, słodko-słony smak, który jest na tyle przystępny, że zjednał sobie fanów nie tylko wśród miłośników azjatyckich smaków. W połączeniu z ryżem zamienia się w pyszny i sycący obiad.

Czym jest teriyaki?

Teriyaki kojarzymy przede wszystkim z sosem, ale tak naprawdę to cała japońska technika polegająca na grillowaniu lub pieczenia mięsa z dodatkiem marynaty tare. To właśnie ona jest sekretem całego dania i charakterystycznego słodko-słonego smaku.

Głównymi składnikami tare są sos sojowy, cukier lub miód i sake, czyli japońskie wino ryżowe. Do marynaty można również dodać mirin (słodkie wino ryżowe) oraz różne przyprawy, takie jak imbir, czosnek czy sezam. Do marynaty i przypraw można wrzucać nie tylko kurczaka, ale również tofu, wołowinę, wieprzowinę czy też warzywa.

Kurczak teriyaki z ryżem - prosty przepis

Mój przepis na kurczaka teriyaki składa się z prostszych i bardziej dostępnych składników, dzięki czemu odtworzenie go w domu jest łatwe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i będzie pyszną odmianą od klasycznych dań kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1.5 łyżeczki przyprawy chińskiej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • ¼ szklanki miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka ketchupu.

Reszta składników:

  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Dodaję jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę chińską, ostrą paprykę, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam, aby przyprawy dobrze otoczyły mięso.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania marynaty. Sos sojowy łączę z miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaję skrobię ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz ketchup i dokładnie mieszam.

Marynata teriyaki
Marynata teriyaki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę oraz czerwoną cebulę w dość cienkich plastrach. Podsmażam całość, a następnie zalewam przygotowaną marynatąi podsmażam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaję trochę wody.

Kurczak i warzywa w sosie teriyaki
Kurczak i warzywa w sosie teriyaki © Pyszności

Krok 4. Kurczak teriyaki serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Dekoruję sezamem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej