Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu
Kurczak teriyaki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Aromatyczne mięso z ryżem świetnie sprawdzi się na domowy obiad w światowym stylu. Zabierz swoich bliskich w pyszną podróż na talerzu.
15.07.2024 08:11
Kurczak w sosie teriyaki to stały bywalec menu azjatyckich knajp. Charakteryzuje go dość nietypowy, słodko-słony smak, który jest na tyle przystępny, że zjednał sobie fanów nie tylko wśród miłośników azjatyckich smaków. W połączeniu z ryżem zamienia się w pyszny i sycący obiad.
Czym jest teriyaki?
Teriyaki kojarzymy przede wszystkim z sosem, ale tak naprawdę to cała japońska technika polegająca na grillowaniu lub pieczenia mięsa z dodatkiem marynaty tare. To właśnie ona jest sekretem całego dania i charakterystycznego słodko-słonego smaku.
Głównymi składnikami tare są sos sojowy, cukier lub miód i sake, czyli japońskie wino ryżowe. Do marynaty można również dodać mirin (słodkie wino ryżowe) oraz różne przyprawy, takie jak imbir, czosnek czy sezam. Do marynaty i przypraw można wrzucać nie tylko kurczaka, ale również tofu, wołowinę, wieprzowinę czy też warzywa.
Kurczak teriyaki z ryżem - prosty przepis
Mój przepis na kurczaka teriyaki składa się z prostszych i bardziej dostępnych składników, dzięki czemu odtworzenie go w domu jest łatwe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i będzie pyszną odmianą od klasycznych dań kuchni polskiej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 1 duży filet z piersi z kurczaka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
- 1.5 łyżeczki przyprawy chińskiej,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- ½ łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
Sos:
- ⅓ szklanki sosu sojowego,
- ¼ szklanki miodu,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki płatków chili,
- 1 łyżka ketchupu.
Reszta składników:
- 1 żółta papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 1 czerwona cebula.
Dodatki:
- szczypiorek,
- sezam.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Dodaję jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę chińską, ostrą paprykę, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam, aby przyprawy dobrze otoczyły mięso.
Krok 2. Przechodzę do przygotowania marynaty. Sos sojowy łączę z miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaję skrobię ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz ketchup i dokładnie mieszam.
Krok 3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę oraz czerwoną cebulę w dość cienkich plastrach. Podsmażam całość, a następnie zalewam przygotowaną marynatąi podsmażam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaję trochę wody.
Krok 4. Kurczak teriyaki serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Dekoruję sezamem oraz szczypiorkiem. Smacznego!