WideoKurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Kurczak teriyaki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Aromatyczne mięso z ryżem świetnie sprawdzi się na domowy obiad w światowym stylu. Zabierz swoich bliskich w pyszną podróż na talerzu.

Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

15.07.2024 08:11

Kurczak w sosie teriyaki to stały bywalec menu azjatyckich knajp. Charakteryzuje go dość nietypowy, słodko-słony smak, który jest na tyle przystępny, że zjednał sobie fanów nie tylko wśród miłośników azjatyckich smaków. W połączeniu z ryżem zamienia się w pyszny i sycący obiad.

Czym jest teriyaki?

Teriyaki kojarzymy przede wszystkim z sosem, ale tak naprawdę to cała japońska technika polegająca na grillowaniu lub pieczenia mięsa z dodatkiem marynaty tare. To właśnie ona jest sekretem całego dania i charakterystycznego słodko-słonego smaku.

Głównymi składnikami tare są sos sojowy, cukier lub miód i sake, czyli japońskie wino ryżowe. Do marynaty można również dodać mirin (słodkie wino ryżowe) oraz różne przyprawy, takie jak imbir, czosnek czy sezam. Do marynaty i przypraw można wrzucać nie tylko kurczaka, ale również tofu, wołowinę, wieprzowinę czy też warzywa.

Kurczak teriyaki z ryżem - prosty przepis

Mój przepis na kurczaka teriyaki składa się z prostszych i bardziej dostępnych składników, dzięki czemu odtworzenie go w domu jest łatwe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i będzie pyszną odmianą od klasycznych dań kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1.5 łyżeczki przyprawy chińskiej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • ¼ szklanki miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka ketchupu.

Reszta składników:

  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Dodaję jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę chińską, ostrą paprykę, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam, aby przyprawy dobrze otoczyły mięso.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach© Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania marynaty. Sos sojowy łączę z miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaję skrobię ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz ketchup i dokładnie mieszam.

Marynata teriyaki
Marynata teriyaki© Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę oraz czerwoną cebulę w dość cienkich plastrach. Podsmażam całość, a następnie zalewam przygotowaną marynatąi podsmażam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaję trochę wody.

Kurczak i warzywa w sosie teriyaki
Kurczak i warzywa w sosie teriyaki© Pyszności

Krok 4. Kurczak teriyaki serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Dekoruję sezamem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie