Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Kurczak teriyaki to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Aromatyczne mięso z ryżem świetnie sprawdzi się na domowy obiad w światowym stylu. Zabierz swoich bliskich w pyszną podróż na talerzu.

Kurczak teriyakiKurczak teriyaki
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Kurczak w sosie teriyaki to stały bywalec menu azjatyckich knajp. Charakteryzuje go dość nietypowy, słodko-słony smak, który jest na tyle przystępny, że zjednał sobie fanów nie tylko wśród miłośników azjatyckich smaków. W połączeniu z ryżem zamienia się w pyszny i sycący obiad.

Czym jest teriyaki?

Teriyaki kojarzymy przede wszystkim z sosem, ale tak naprawdę to cała japońska technika polegająca na grillowaniu lub pieczenia mięsa z dodatkiem marynaty tare. To właśnie ona jest sekretem całego dania i charakterystycznego słodko-słonego smaku.

Głównymi składnikami tare są sos sojowy, cukier lub miód i sake, czyli japońskie wino ryżowe. Do marynaty można również dodać mirin (słodkie wino ryżowe) oraz różne przyprawy, takie jak imbir, czosnek czy sezam. Do marynaty i przypraw można wrzucać nie tylko kurczaka, ale również tofu, wołowinę, wieprzowinę czy też warzywa.

Kurczak teriyaki z ryżem - prosty przepis

Mój przepis na kurczaka teriyaki składa się z prostszych i bardziej dostępnych składników, dzięki czemu odtworzenie go w domu jest łatwe. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad i będzie pyszną odmianą od klasycznych dań kuchni polskiej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak teriyaki z ryżem to przepis na pyszny obiad w azjatyckim stylu. Z łatwością zrobisz go w domu

Składniki:

  • 1 duży filet z piersi z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 1.5 łyżeczki przyprawy chińskiej,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

Sos:

  • ⅓ szklanki sosu sojowego,
  • ¼ szklanki miodu,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • 1 łyżka ketchupu.

Reszta składników:

  • 1 żółta papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • sezam.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka kroję w kostkę i przekładam do miski. Dodaję jajko, skrobię kukurydzianą, przyprawę chińską, ostrą paprykę, suszony czosnek oraz pieprz i sól. Dokładnie mieszam, aby przyprawy dobrze otoczyły mięso.

Kurczak w przyprawach
Kurczak w przyprawach © Pyszności

Krok 2. Przechodzę do przygotowania marynaty. Sos sojowy łączę z miodem oraz sokiem wyciśniętym z połówki cytryny. Dodaję skrobię ziemniaczaną, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki chili oraz ketchup i dokładnie mieszam.

Marynata teriyaki
Marynata teriyaki © Pyszności

Krok 3. Na patelni rozgrzewam olej i podsmażam kurczaka. Dorzucam pokrojoną w kostkę paprykę oraz czerwoną cebulę w dość cienkich plastrach. Podsmażam całość, a następnie zalewam przygotowaną marynatąi podsmażam. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dodaję trochę wody.

Kurczak i warzywa w sosie teriyaki
Kurczak i warzywa w sosie teriyaki © Pyszności

Krok 4. Kurczak teriyaki serwuję w towarzystwie ugotowanego ryżu. Dekoruję sezamem oraz szczypiorkiem. Smacznego!

Kurczak teriyaki
Kurczak teriyaki © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯