Świat oszalał na punkcie mochi. Przygotowanie jest prostsze niż myślisz

Marzysz o przeniesieniu się do Kraju Kwitnącej Wiśni bez wychodzenia z domu? Sięgnij po mochi z truskawkami, słodki przysmak, na punkcie którego oszalał świat. Delikatne, kleiste ciasto z soczystą truskawką w środku przygotujesz łatwiej niż myślisz.

Mochi truskawkowe - PysznościMochi truskawkowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ika Rahma
Ewa Malinowska

Świat oszalał na punkcie mochi, nie omijając przy tym również Polski. Najpopularniejsze są w formie mrożonych lodów, ale i tradycyjna odsłona znalazła swoich fanów. Zrobienie mochi wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Taki deser wywoła zachwyt na twarzach młodszego pokolenia, a i dorośli z przyjemnością skuszą się na słodką truskawkę zamkniętą w cieście ryżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tostowe pierożki z patelni robię w każdy weekend. Wszyscy się nimi zajadają

Mochi - jak zrobić w domu?

Mochi to tradycyjne japońskie słodycze, które zachwycają swoją wyjątkową konsystencją. Miękkie, lekko ciągnące się ciasto z ryżu kleistego skrywa w sobie słodką niespodziankę - soczystą truskawkę, która nadaje mu orzeźwiający, owocowy smak.

Mochi - Pyszności
Mochi - Pyszności © Canva

Jedynym wyzwaniem może wydawać się zdobycie mąki ryżowej. Bez problemu kupisz ją przez internet lub w sklepach z azjatycką żywnością. Zdecydowanie warto, bo mochi to deser, który zachwyca smakiem ukrytym w prostocie. Doskonale sprawdzą się na każdą okazję - jako słodka przekąska, deser do kawy lub oryginalny poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej (najlepiej mochiko),
  • 200 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę ryżową z cukrem. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Przygotuj naczynie do gotowania na parze lub większy garnek. Miskę lub mniejszy garnuszek z ciastem umieść nad gotującą się wodą i gotuj na parze przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj ciasto i sprawdzaj, czy jest już przeźroczyste i elastyczne.
  3. Umyj truskawki, usuń szypułki i osusz je. Jeśli są za duże, możesz je przekroić na pół.
  4. Blat roboczy wysyp obficie skrobię ziemniaczaną.
  5. Wyłóż gorące ciasto na blat, posyp skrobią i delikatnie wyrabiaj, aż stanie się bardziej elastyczne.
  6. Oprósz suche ręce skrobią, aby uniknąć klejenia się ciasta. Weź kawałek ciasta, spłaszcz je na dłoni i umieść na środku truskawkę. Zlepi ciasto wokół nadzienia, formując kuleczkę.
  7. Każde ciastko obtocz w dodatkowej skrobi, aby nie kleiło się do siebie ani do rąk. Nadmiar skrobi strzepuj pędzelkiem.


Gotowe mochi z truskawkami możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez krótki czas. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej