PrzepisSłodkościŚwiat oszalał na punkcie mochi. Przygotowanie jest prostsze niż myślisz

Świat oszalał na punkcie mochi. Przygotowanie jest prostsze niż myślisz

Marzysz o przeniesieniu się do Kraju Kwitnącej Wiśni bez wychodzenia z domu? Sięgnij po mochi z truskawkami, słodki przysmak, na punkcie którego oszalał świat. Delikatne, kleiste ciasto z soczystą truskawką w środku przygotujesz łatwiej niż myślisz.

Mochi truskawkowe - Pyszności
Mochi truskawkowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images | Ika Rahma

14.05.2024 | aktual.: 14.05.2024 11:56

Świat oszalał na punkcie mochi, nie omijając przy tym również Polski. Najpopularniejsze są w formie mrożonych lodów, ale i tradycyjna odsłona znalazła swoich fanów. Zrobienie mochi wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Taki deser wywoła zachwyt na twarzach młodszego pokolenia, a i dorośli z przyjemnością skuszą się na słodką truskawkę zamkniętą w cieście ryżowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mochi - jak zrobić w domu?

Mochi to tradycyjne japońskie słodycze, które zachwycają swoją wyjątkową konsystencją. Miękkie, lekko ciągnące się ciasto z ryżu kleistego skrywa w sobie słodką niespodziankę - soczystą truskawkę, która nadaje mu orzeźwiający, owocowy smak.

Mochi - Pyszności
Mochi - Pyszności© Canva

Jedynym wyzwaniem może wydawać się zdobycie mąki ryżowej. Bez problemu kupisz ją przez internet lub w sklepach z azjatycką żywnością. Zdecydowanie warto, bo mochi to deser, który zachwyca smakiem ukrytym w prostocie. Doskonale sprawdzą się na każdą okazję - jako słodka przekąska, deser do kawy lub oryginalny poczęstunek dla gości.

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej (najlepiej mochiko),
  • 200 ml wody,
  • 100 g cukru,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • 100 g skrobi ziemniaczanej.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę ryżową z cukrem. Dodaj wodę i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Przygotuj naczynie do gotowania na parze lub większy garnek. Miskę lub mniejszy garnuszek z ciastem umieść nad gotującą się wodą i gotuj na parze przez około 20 minut. Co jakiś czas mieszaj ciasto i sprawdzaj, czy jest już przeźroczyste i elastyczne.
  3. Umyj truskawki, usuń szypułki i osusz je. Jeśli są za duże, możesz je przekroić na pół.
  4. Blat roboczy wysyp obficie skrobię ziemniaczaną.
  5. Wyłóż gorące ciasto na blat, posyp skrobią i delikatnie wyrabiaj, aż stanie się bardziej elastyczne.
  6. Oprósz suche ręce skrobią, aby uniknąć klejenia się ciasta. Weź kawałek ciasta, spłaszcz je na dłoni i umieść na środku truskawkę. Zlepi ciasto wokół nadzienia, formując kuleczkę.
  7. Każde ciastko obtocz w dodatkowej skrobi, aby nie kleiło się do siebie ani do rąk. Nadmiar skrobi strzepuj pędzelkiem.


Gotowe mochi z truskawkami możesz podawać od razu lub schłodzić w lodówce przez krótki czas. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Inspiracjeprzepiskuchnia japońska
Wybrane dla Ciebie