Nigdy nie rób tak z truskawkami przed ich płukaniem. Stracą cały smak

Co może pójść nie tak podczas mycia truskawek? Nawet podczas tej bardzo prostej czynności można popełnić błąd, który sprawi, że owoce stracą sporo smaku. Będą wodniste i mniej aromatyczne. Czy już się domyślasz o co chodzi?

Mycie truskawek tylko ze szypułkamiMycie truskawek tylko ze szypułkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | freepeoplea
Dorota Gepert

Truskawki i szypułka to nierozerwalna wręcz para. Te małe zielone listki mają duży wpływ na to, że owoce dłużej zachowują świeżość, ale nie tylko. Niektórzy nawet jedzą truskawki razem z szypułkami. Nie musimy tak robić, ale trzeba szypułki usunąć we właściwym momencie.

Ważne listki

Przed myciem truskawek nie warto poświęcać czasu na odcinanie czy odrywanie szypułek. Owoce pozbawione tej części szybko chłoną wodę i w ten sposób tracą smak. Kiedy nie ma szypułki, tworzy się przestrzeń, przez którą z łatwością woda dostaje się do wnętrza truskawki. Zachowują one swój kolor, ale ze smakiem jest już gorzej. Dlatego szypułkę najlepiej odrywać po umyciu, tuż przed zjedzeniem truskawek. Z tych samych powodów, gdy te owoce używane są na przykład do dekoracji tortów, to zawsze z szypułkami. Doświadczeni cukiernicy wiedzą, że wtedy dłużej zachowają świeżość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię omleta w ten sposób, moja rodzina nie chce nawet słyszeć o innym śniadaniu

Spróbuj szypułki

Na szypułkę warto też zwrócić uwagę już podczas zakupów. Gdy listki nie są przesuszone, to znaczy, że owoce są świeże. A może ich wcale nie odrywać? Warto spróbować zjeść w ten sposób truskawki. Szypułki mają również sporo wartości odżywczych, mają witaminę C i te z grupy B. Truskawki z szypułkami są też idealne do koktajli, np. z dodatkiem jarmużu czy szpinaku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej