Nigdy nie rób tak z truskawkami przed ich płukaniem. Stracą cały smak
Co może pójść nie tak podczas mycia truskawek? Nawet podczas tej bardzo prostej czynności można popełnić błąd, który sprawi, że owoce stracą sporo smaku. Będą wodniste i mniej aromatyczne. Czy już się domyślasz o co chodzi?
14.05.2024 08:32
Truskawki i szypułka to nierozerwalna wręcz para. Te małe zielone listki mają duży wpływ na to, że owoce dłużej zachowują świeżość, ale nie tylko. Niektórzy nawet jedzą truskawki razem z szypułkami. Nie musimy tak robić, ale trzeba szypułki usunąć we właściwym momencie.
Ważne listki
Przed myciem truskawek nie warto poświęcać czasu na odcinanie czy odrywanie szypułek. Owoce pozbawione tej części szybko chłoną wodę i w ten sposób tracą smak. Kiedy nie ma szypułki, tworzy się przestrzeń, przez którą z łatwością woda dostaje się do wnętrza truskawki. Zachowują one swój kolor, ale ze smakiem jest już gorzej. Dlatego szypułkę najlepiej odrywać po umyciu, tuż przed zjedzeniem truskawek. Z tych samych powodów, gdy te owoce używane są na przykład do dekoracji tortów, to zawsze z szypułkami. Doświadczeni cukiernicy wiedzą, że wtedy dłużej zachowają świeżość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Spróbuj szypułki
Na szypułkę warto też zwrócić uwagę już podczas zakupów. Gdy listki nie są przesuszone, to znaczy, że owoce są świeże. A może ich wcale nie odrywać? Warto spróbować zjeść w ten sposób truskawki. Szypułki mają również sporo wartości odżywczych, mają witaminę C i te z grupy B. Truskawki z szypułkami są też idealne do koktajli, np. z dodatkiem jarmużu czy szpinaku.