Biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Sekret najlepszych cukierników

Wysoki, miękki i puszysty — to słowa, które opisują biszkopt idealny. Choć przepis jest prosty, przygotowanie go bez proszku do pieczenia do nie lada wyzwanie. Chyba, że skorzystasz z poniższego przepisu.

Puszysty i wyrośnięty biszkoptPuszysty i wyrośnięty biszkopt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
SKOMENTUJ

Biszkopt to jeden z najpopularniejszych wypieków. Stanowi bazę dla tortów, rolad czy innych, pysznych ciast. Przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy ubić jajka z cukrem i połączyć je z mąką, aby po upieczeniu cieszyć się miękkim i puszystym biszkoptem. Zdarza się, że ciasto wychodzi nie tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować dobry biszkopt bez proszku do pieczenia? Poznaj niezawodny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Perfekcyjny biszkopt bez proszku do pieczenia? To możliwe.

Biszkopt to proste ciasto składające się z trzech składników — jaj, cukru i mąki. Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie połączyć ją z przesianą mąką. Tak przygotowaną masę przelewa się do formy i piecze aż do suchego patyczka. Brzmi banalnie, czyż nie? Prawda jest taka, że ten wypiek sprawia wiele kłopotów. Często wychodzi zbyt suchy, sztywny czy płaski.

Jak zrobić perfekcyjny biszkopt? Trzymaj się tych kilku zasad, a biszkopt będzie miękki i puszysty. Pierwsza z nich dotyczy temperatury użytych produktów. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej się ubiją. Wyjmij je z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.

Druga zasada dotyczy ubijania masy jajecznej. Ubite jajka to sekret puszystego wypieku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na kogel-mogel, a białka na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do nich cukru. Wymieszaj ze sobą obie masy. Pamiętaj jednak, aby używać do tego łyżki bądź sylikonowej szpatułki. Tak masa jajeczna nie straci na objętości.

Doświadczeni cukiernicy dodają także odrobinę mąki ziemniaczanej, która sprawia, że biszkopt jest delikatniejszy. Masz już dość nieudanych wypieków? Wypróbuj poniższy przepis, a nie biszkopt wyjdzie jak z najlepszej cukierni.

Biszkopt bez proszku do pieczenia — przepis

Składniki:

  • 5 jaj z wolnego wybiegu,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej, typ 450,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na puszysty kogel-mogel.
  2. Białka ubij z resztą cukru na gładką, błyszczącą masę.
  3. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj aż do połączenia się składników. Użyj drewnianej bądź silikonowej szpatułki.
  4. Gotową masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stp.C. Piecz przez 35-40 minut aż do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i rzuć nim o blat. W ten sposób usuniesz pęcherzyki powietrza, a ciasto nie opadnie.


Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Wysmaruj nim ugotowane kolby kukurydzy. Będą pyszniejsze niż z samą solą
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy