Biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Sekret najlepszych cukierników

Wysoki, miękki i puszysty — to słowa, które opisują biszkopt idealny. Choć przepis jest prosty, przygotowanie go bez proszku do pieczenia do nie lada wyzwanie. Chyba, że skorzystasz z poniższego przepisu.

Puszysty i wyrośnięty biszkoptPuszysty i wyrośnięty biszkopt
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm

Biszkopt to jeden z najpopularniejszych wypieków. Stanowi bazę dla tortów, rolad czy innych, pysznych ciast. Przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy ubić jajka z cukrem i połączyć je z mąką, aby po upieczeniu cieszyć się miękkim i puszystym biszkoptem. Zdarza się, że ciasto wychodzi nie tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować dobry biszkopt bez proszku do pieczenia? Poznaj niezawodny przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Perfekcyjny biszkopt bez proszku do pieczenia? To możliwe.

Biszkopt to proste ciasto składające się z trzech składników — jaj, cukru i mąki. Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie połączyć ją z przesianą mąką. Tak przygotowaną masę przelewa się do formy i piecze aż do suchego patyczka. Brzmi banalnie, czyż nie? Prawda jest taka, że ten wypiek sprawia wiele kłopotów. Często wychodzi zbyt suchy, sztywny czy płaski.

Jak zrobić perfekcyjny biszkopt? Trzymaj się tych kilku zasad, a biszkopt będzie miękki i puszysty. Pierwsza z nich dotyczy temperatury użytych produktów. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej się ubiją. Wyjmij je z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.

Druga zasada dotyczy ubijania masy jajecznej. Ubite jajka to sekret puszystego wypieku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na kogel-mogel, a białka na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do nich cukru. Wymieszaj ze sobą obie masy. Pamiętaj jednak, aby używać do tego łyżki bądź sylikonowej szpatułki. Tak masa jajeczna nie straci na objętości.

Doświadczeni cukiernicy dodają także odrobinę mąki ziemniaczanej, która sprawia, że biszkopt jest delikatniejszy. Masz już dość nieudanych wypieków? Wypróbuj poniższy przepis, a nie biszkopt wyjdzie jak z najlepszej cukierni.

Biszkopt bez proszku do pieczenia — przepis

Składniki:

  • 5 jaj z wolnego wybiegu,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 150 g mąki pszennej, typ 450,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na puszysty kogel-mogel.
  2. Białka ubij z resztą cukru na gładką, błyszczącą masę.
  3. Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj aż do połączenia się składników. Użyj drewnianej bądź silikonowej szpatułki.
  4. Gotową masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stp.C. Piecz przez 35-40 minut aż do suchego patyczka.
  5. Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i rzuć nim o blat. W ten sposób usuniesz pęcherzyki powietrza, a ciasto nie opadnie.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥