Biszkopt rośnie jak szalony i nie opada. Sekret najlepszych cukierników
Wysoki, miękki i puszysty — to słowa, które opisują biszkopt idealny. Choć przepis jest prosty, przygotowanie go bez proszku do pieczenia do nie lada wyzwanie. Chyba, że skorzystasz z poniższego przepisu.
29.04.2024 | aktual.: 30.04.2024 13:31
Biszkopt to jeden z najpopularniejszych wypieków. Stanowi bazę dla tortów, rolad czy innych, pysznych ciast. Przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczy ubić jajka z cukrem i połączyć je z mąką, aby po upieczeniu cieszyć się miękkim i puszystym biszkoptem. Zdarza się, że ciasto wychodzi nie tak, jakbyśmy chcieli. Jak przygotować dobry biszkopt bez proszku do pieczenia? Poznaj niezawodny przepis.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Perfekcyjny biszkopt bez proszku do pieczenia? To możliwe.
Biszkopt to proste ciasto składające się z trzech składników — jaj, cukru i mąki. Jajka należy utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie połączyć ją z przesianą mąką. Tak przygotowaną masę przelewa się do formy i piecze aż do suchego patyczka. Brzmi banalnie, czyż nie? Prawda jest taka, że ten wypiek sprawia wiele kłopotów. Często wychodzi zbyt suchy, sztywny czy płaski.
Jak zrobić perfekcyjny biszkopt? Trzymaj się tych kilku zasad, a biszkopt będzie miękki i puszysty. Pierwsza z nich dotyczy temperatury użytych produktów. Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu lepiej się ubiją. Wyjmij je z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem.
Druga zasada dotyczy ubijania masy jajecznej. Ubite jajka to sekret puszystego wypieku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na kogel-mogel, a białka na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodaj do nich cukru. Wymieszaj ze sobą obie masy. Pamiętaj jednak, aby używać do tego łyżki bądź sylikonowej szpatułki. Tak masa jajeczna nie straci na objętości.
Doświadczeni cukiernicy dodają także odrobinę mąki ziemniaczanej, która sprawia, że biszkopt jest delikatniejszy. Masz już dość nieudanych wypieków? Wypróbuj poniższy przepis, a nie biszkopt wyjdzie jak z najlepszej cukierni.
Biszkopt bez proszku do pieczenia — przepis
Składniki:
- 5 jaj z wolnego wybiegu,
- 200 g drobnego cukru,
- 150 g mąki pszennej, typ 450,
- 50 g mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
- Oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z połową cukru na puszysty kogel-mogel.
- Białka ubij z resztą cukru na gładką, błyszczącą masę.
- Dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wymieszaj aż do połączenia się składników. Użyj drewnianej bądź silikonowej szpatułki.
- Gotową masę przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 170 stp.C. Piecz przez 35-40 minut aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wyciągnij ciasto z piekarnika i rzuć nim o blat. W ten sposób usuniesz pęcherzyki powietrza, a ciasto nie opadnie.