Zamiast do drożdżowego, wrzuć do sernika. Wszyscy będą prosić o przepis

Sernik to jedno z najbardziej lubianych polskich ciast. Wariacji na jego temat powstała cała masa, ale jednym z moich ulubionych, letnich przepisów jest pyszny sernik z rabarbarem.

Sernik z rabarbarem  - PysznościSernik z rabarbarem - Pyszności
Źródło zdjęć: © PEXELS
Ewa Malinowska

Rabarbar coraz śmielej pojawia się na straganach i ryneczkach, by już za chwilę opanować zbiory. Kwaśne łodygi najczęściej wykorzystuje się do przygotowania orzeźwiającego kompotu lub pysznego ciasta drożdżowego z kruszonką. Rabarbar sprawdzi się jednak w jeszcze innej odsłonie. Jego smak świetnie komponuje się ze słodką masą serową, dodając jej świeżości i lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Sernik z rabarbarem

Pyszny sernik na kruchym cieście z kremową masą serową i chrupiącą, słodką kruszonką to idealny przepis na słodki podwieczorek. Całość dopełnia karmelizowany w maśle rabarbar, prawdziwy smak lata.

Rabarbar może przydać się w kuchni na wiele sposobów
Rabarbar może przydać się w kuchni na wiele sposobów © Licencjodawca | Pyszności

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Karmelizowany rabarbar

  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 220 g cukru
  • 250 g śmietanki 30 proc.,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego,

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę o wymiarach 22x33 cm.
  3. Nakłuj widelcem spód ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zrumieni.
  4. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
  5. Na patelni rozpuść cukier na małym ogniu, aż zacznie się brązowić. Dodaj masło i wrzuć rabarbar.
  6. Karmelizuj przez 3-4 minuty, aż rabarbar zmięknie i puści soki. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do przestudzenia.
  7. W misce zmiksuj twaróg, cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną na gładką masę.
  8. Zagnieć kruszonkę z podanych składników.
  9. Na kruchym spodzie rozprowadź przygotowaną masę serową. Wyłóż karmelizowany rabarbar i posyp całość kruszonką.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut.

Po upieczeniu zostaw ciasto w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Dla wielu to najważniejszy składnik. Ja omijam i zgarniam gromy od babci
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Włosi się nią zajadają. Rozgrzeje nawet po długim spacerze
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Zaparz zamiast zwykłej kawy. Rozkręci metabolizm i poprawi odporność
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Do śledzia dorzucam cytrusy. Wszystkie ciotki niemal błagają o przepis
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
Bez grama mąki pszennej. Ten włoski placek wygryzie nawet omlety
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować