Zamiast do drożdżowego, wrzuć do sernika. Wszyscy będą prosić o przepis

Sernik to jedno z najbardziej lubianych polskich ciast. Wariacji na jego temat powstała cała masa, ale jednym z moich ulubionych, letnich przepisów jest pyszny sernik z rabarbarem.

Sernik z rabarbarem  - PysznościSernik z rabarbarem - Pyszności
Źródło zdjęć: © PEXELS
Ewa Malinowska

Rabarbar coraz śmielej pojawia się na straganach i ryneczkach, by już za chwilę opanować zbiory. Kwaśne łodygi najczęściej wykorzystuje się do przygotowania orzeźwiającego kompotu lub pysznego ciasta drożdżowego z kruszonką. Rabarbar sprawdzi się jednak w jeszcze innej odsłonie. Jego smak świetnie komponuje się ze słodką masą serową, dodając jej świeżości i lekkości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Sernik z rabarbarem

Pyszny sernik na kruchym cieście z kremową masą serową i chrupiącą, słodką kruszonką to idealny przepis na słodki podwieczorek. Całość dopełnia karmelizowany w maśle rabarbar, prawdziwy smak lata.

Rabarbar może przydać się w kuchni na wiele sposobów
Rabarbar może przydać się w kuchni na wiele sposobów © Licencjodawca | Pyszności

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 100 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1-2 łyżki zimnej wody

Karmelizowany rabarbar

  • 600 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu z wiaderka
  • 220 g cukru
  • 250 g śmietanki 30 proc.,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego,

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 120 g cukru
  • 100 g zimnego masła

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę o wymiarach 22x33 cm.
  3. Nakłuj widelcem spód ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zrumieni.
  4. Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
  5. Na patelni rozpuść cukier na małym ogniu, aż zacznie się brązowić. Dodaj masło i wrzuć rabarbar.
  6. Karmelizuj przez 3-4 minuty, aż rabarbar zmięknie i puści soki. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do przestudzenia.
  7. W misce zmiksuj twaróg, cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną na gładką masę.
  8. Zagnieć kruszonkę z podanych składników.
  9. Na kruchym spodzie rozprowadź przygotowaną masę serową. Wyłóż karmelizowany rabarbar i posyp całość kruszonką.
  10. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut.

Po upieczeniu zostaw ciasto w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia