Zamiast do drożdżowego, wrzuć do sernika. Wszyscy będą prosić o przepis
Sernik to jedno z najbardziej lubianych polskich ciast. Wariacji na jego temat powstała cała masa, ale jednym z moich ulubionych, letnich przepisów jest pyszny sernik z rabarbarem.
29.04.2024 09:51
Rabarbar coraz śmielej pojawia się na straganach i ryneczkach, by już za chwilę opanować zbiory. Kwaśne łodygi najczęściej wykorzystuje się do przygotowania orzeźwiającego kompotu lub pysznego ciasta drożdżowego z kruszonką. Rabarbar sprawdzi się jednak w jeszcze innej odsłonie. Jego smak świetnie komponuje się ze słodką masą serową, dodając jej świeżości i lekkości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z rabarbarem
Pyszny sernik na kruchym cieście z kremową masą serową i chrupiącą, słodką kruszonką to idealny przepis na słodki podwieczorek. Całość dopełnia karmelizowany w maśle rabarbar, prawdziwy smak lata.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki pszennej,
- 100 g zimnego masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1-2 łyżki zimnej wody
Karmelizowany rabarbar
- 600 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka masła
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 220 g cukru
- 250 g śmietanki 30 proc.,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 4 jajka
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub wanilinowego,
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 120 g cukru
- 100 g zimnego masła
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, cukier puder, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na około 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę o wymiarach 22x33 cm.
- Nakłuj widelcem spód ciasta i piecz w nagrzanym piekarniku rozgrzanym do 180 st. Celsjusza przez około 20 minut, aż się zrumieni.
- Łodygi rabarbaru umyj, obierz i pokrój w 2-centymetrowe kawałki.
- Na patelni rozpuść cukier na małym ogniu, aż zacznie się brązowić. Dodaj masło i wrzuć rabarbar.
- Karmelizuj przez 3-4 minuty, aż rabarbar zmięknie i puści soki. Zdejmij patelnię z ognia i odstaw do przestudzenia.
- W misce zmiksuj twaróg, cukier, jajka, cukier waniliowy, skórkę z cytryny i mąkę ziemniaczaną na gładką masę.
- Zagnieć kruszonkę z podanych składników.
- Na kruchym spodzie rozprowadź przygotowaną masę serową. Wyłóż karmelizowany rabarbar i posyp całość kruszonką.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 50-60 minut.
Po upieczeniu zostaw ciasto w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Smacznego!