Moja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Popisowym ciastem mojej mamy nie jest wyjątkowo puszysty sernik czy malinowa chmurka, a ciasto czekoladowe. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica tego deseru - ciasto jest idealnie wilgotne, mięciutkie i puszyste.

Ciasto czekoladowe - PysznościCiasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, materiały prywatne
Ewa Malinowska

Ciasto czekoladowo-bananowe to świetny przepis na pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dodatek bananów sprawia, że jest idealnie słodkie i wilgotne. Całość zwieńcza ekspresowa polewa czekoladowa - przepis na nią zdecydowanie warto zapamiętać. Tutaj nie musisz martwić się zakalec, bo ciasto wychodzi za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Ciasto czekoladowo-bananowe

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy zacierają ręce. Przepis ma proporcje na formę typu keksówka, jednak polecam od razu przygotować podwójną ilość składników na dużą blachę - temu ciastu nie sposób się oprzeć.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności © Canva, materiały prywatne | SUNGMIN

Jak widać po przepisie - jest on zdecydowanie mocno w użyciu. Na szczęście nie musisz odczytywać, co zapisano na kartce, zrobiłam to za ciebie. Jest prosto, szybko i bez większego bałaganu. Tak naprawdę wystarczy połączyć w misce wszystkie składniki i gotowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2 jajka,
  • 110 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów,
  • pół szklanki kefiru.

Polewa 

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka margaryny lub masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru, 
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao, 
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady. 

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w garnku wraz z czekoladą.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę oraz cukier. Wbij jajka, wlej roztopione masło z czekoladą, kefir i dorzuć rozgniecione banany.
  3. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość i odstaw na 5 minut.
  4. Przygotowaną masę wlej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  5. Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się połączą. Nie zagotowuj,
  6. Gotową polewą udekoruj ciasto.

Proste ciasto czekoladowe z bananami jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia