InspiracjeMoja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Moja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, materiały prywatne
23.04.2024 16:06, aktualizacja: 28.04.2024 12:04

Popisowym ciastem mojej mamy nie jest wyjątkowo puszysty sernik czy malinowa chmurka, a ciasto czekoladowe. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica tego deseru - ciasto jest idealnie wilgotne, mięciutkie i puszyste.

Ciasto czekoladowo-bananowe to świetny przepis na pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dodatek bananów sprawia, że jest idealnie słodkie i wilgotne. Całość zwieńcza ekspresowa polewa czekoladowa - przepis na nią zdecydowanie warto zapamiętać. Tutaj nie musisz martwić się zakalec, bo ciasto wychodzi za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto czekoladowo-bananowe

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy zacierają ręce. Przepis ma proporcje na formę typu keksówka, jednak polecam od razu przygotować podwójną ilość składników na dużą blachę - temu ciastu nie sposób się oprzeć.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności© Canva, materiały prywatne | SUNGMIN

Jak widać po przepisie - jest on zdecydowanie mocno w użyciu. Na szczęście nie musisz odczytywać, co zapisano na kartce, zrobiłam to za ciebie. Jest prosto, szybko i bez większego bałaganu. Tak naprawdę wystarczy połączyć w misce wszystkie składniki i gotowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2 jajka,
  • 110 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów,
  • pół szklanki kefiru.

Polewa 

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka margaryny lub masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru, 
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao, 
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady. 

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w garnku wraz z czekoladą.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę oraz cukier. Wbij jajka, wlej roztopione masło z czekoladą, kefir i dorzuć rozgniecione banany.
  3. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość i odstaw na 5 minut.
  4. Przygotowaną masę wlej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  5. Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się połączą. Nie zagotowuj,
  6. Gotową polewą udekoruj ciasto.

Proste ciasto czekoladowe z bananami jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także