Moja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Popisowym ciastem mojej mamy nie jest wyjątkowo puszysty sernik czy malinowa chmurka, a ciasto czekoladowe. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica tego deseru - ciasto jest idealnie wilgotne, mięciutkie i puszyste.

Ciasto czekoladowe - PysznościCiasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, materiały prywatne
Ewa Malinowska

Ciasto czekoladowo-bananowe to świetny przepis na pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dodatek bananów sprawia, że jest idealnie słodkie i wilgotne. Całość zwieńcza ekspresowa polewa czekoladowa - przepis na nią zdecydowanie warto zapamiętać. Tutaj nie musisz martwić się zakalec, bo ciasto wychodzi za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Ciasto czekoladowo-bananowe

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy zacierają ręce. Przepis ma proporcje na formę typu keksówka, jednak polecam od razu przygotować podwójną ilość składników na dużą blachę - temu ciastu nie sposób się oprzeć.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności © Canva, materiały prywatne | SUNGMIN

Jak widać po przepisie - jest on zdecydowanie mocno w użyciu. Na szczęście nie musisz odczytywać, co zapisano na kartce, zrobiłam to za ciebie. Jest prosto, szybko i bez większego bałaganu. Tak naprawdę wystarczy połączyć w misce wszystkie składniki i gotowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2 jajka,
  • 110 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów,
  • pół szklanki kefiru.

Polewa 

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka margaryny lub masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru, 
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao, 
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady. 

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w garnku wraz z czekoladą.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę oraz cukier. Wbij jajka, wlej roztopione masło z czekoladą, kefir i dorzuć rozgniecione banany.
  3. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość i odstaw na 5 minut.
  4. Przygotowaną masę wlej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  5. Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się połączą. Nie zagotowuj,
  6. Gotową polewą udekoruj ciasto.

Proste ciasto czekoladowe z bananami jest już gotowe. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Zrobiłam na wigilię klasową syna z przepisu od Makłowicza. Pierogi tak pyszne, że będzie powtórka
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Najlepszy sposób na zawijanie krokietów. Farsz na pewno nie wypłynie
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Gorzka zupa grzybowa? Tym sposobem unikniesz goryczy
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Nie chce mi się robić makowca. Na święta piekę inne ciasto z makiem
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Ciasto Rzeszowiak to moj bożonarodzeniowy hit. Piekę go i mam dwa ciasta w jednym
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Naleśniki smażę tylko na tym tłuszczu. Są pyszne i się nie rwą
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Zamiast gotować, wrzucam do blendera, a później do piekarnika. Ciężko o smaczniejsze śniadanie
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Wrzucam do wigilijnego bigosu. Niby bez mięsa, ale dzięki nim jego smak jest głęboki i pełny
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Dodaję do ciasta na naleśniki do świątecznych krokietów. Nigdy nie pękają i są wyjątkowo elastyczne
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀