Moja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki
Popisowym ciastem mojej mamy nie jest wyjątkowo puszysty sernik czy malinowa chmurka, a ciasto czekoladowe. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica tego deseru - ciasto jest idealnie wilgotne, mięciutkie i puszyste.
23.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 12:04
Ciasto czekoladowo-bananowe to świetny przepis na pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dodatek bananów sprawia, że jest idealnie słodkie i wilgotne. Całość zwieńcza ekspresowa polewa czekoladowa - przepis na nią zdecydowanie warto zapamiętać. Tutaj nie musisz martwić się zakalec, bo ciasto wychodzi za każdym razem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto czekoladowo-bananowe
Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy zacierają ręce. Przepis ma proporcje na formę typu keksówka, jednak polecam od razu przygotować podwójną ilość składników na dużą blachę - temu ciastu nie sposób się oprzeć.
Jak widać po przepisie - jest on zdecydowanie mocno w użyciu. Na szczęście nie musisz odczytywać, co zapisano na kartce, zrobiłam to za ciebie. Jest prosto, szybko i bez większego bałaganu. Tak naprawdę wystarczy połączyć w misce wszystkie składniki i gotowe.
Zobacz także
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół kostki margaryny,
- 1,5 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- 110 g czekolady deserowej,
- 1 szklanka rozgniecionych bananów,
- pół szklanki kefiru.
Polewa
- 2 łyżki śmietany 18 proc.,
- 1 łyżka margaryny lub masła,
- 3 łyżeczki cukru pudru,
- 4 łyżeczki ciemnego kakao,
- 3-4 kostki gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
- Masło roztop w garnku wraz z czekoladą.
- Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę oraz cukier. Wbij jajka, wlej roztopione masło z czekoladą, kefir i dorzuć rozgniecione banany.
- Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość i odstaw na 5 minut.
- Przygotowaną masę wlej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60 minut.
- Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się połączą. Nie zagotowuj,
- Gotową polewą udekoruj ciasto.
Proste ciasto czekoladowe z bananami jest już gotowe. Smacznego!