InspiracjeMoja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Moja mama piecze wielką blachę tego ciasta. Szybko zostają tylko okruszki

Popisowym ciastem mojej mamy nie jest wyjątkowo puszysty sernik czy malinowa chmurka, a ciasto czekoladowe. To właśnie w prostocie tkwi tajemnica tego deseru - ciasto jest idealnie wilgotne, mięciutkie i puszyste.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, materiały prywatne

23.04.2024 | aktual.: 28.04.2024 12:04

Ciasto czekoladowo-bananowe to świetny przepis na pyszne ciasto do popołudniowej kawy. Dodatek bananów sprawia, że jest idealnie słodkie i wilgotne. Całość zwieńcza ekspresowa polewa czekoladowa - przepis na nią zdecydowanie warto zapamiętać. Tutaj nie musisz martwić się zakalec, bo ciasto wychodzi za każdym razem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto czekoladowo-bananowe

Kiedy na stole pojawia się to ciasto, wszyscy zacierają ręce. Przepis ma proporcje na formę typu keksówka, jednak polecam od razu przygotować podwójną ilość składników na dużą blachę - temu ciastu nie sposób się oprzeć.

Ciasto czekoladowe - Pyszności
Ciasto czekoladowe - Pyszności© Canva, materiały prywatne | SUNGMIN

Jak widać po przepisie - jest on zdecydowanie mocno w użyciu. Na szczęście nie musisz odczytywać, co zapisano na kartce, zrobiłam to za ciebie. Jest prosto, szybko i bez większego bałaganu. Tak naprawdę wystarczy połączyć w misce wszystkie składniki i gotowe.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • pół kostki margaryny,
  • 1,5 szklanki cukru, 
  • 2 jajka,
  • 110 g czekolady deserowej,
  • 1 szklanka rozgniecionych bananów,
  • pół szklanki kefiru.

Polewa 

  • 2 łyżki śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżka margaryny lub masła,
  • 3 łyżeczki cukru pudru, 
  • 4 łyżeczki ciemnego kakao, 
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady. 

Sposób przygotowania:

  1. Masło roztop w garnku wraz z czekoladą.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek, sodę oraz cukier. Wbij jajka, wlej roztopione masło z czekoladą, kefir i dorzuć rozgniecione banany.
  3. Dokładnie wymieszaj lub zmiksuj całość i odstaw na 5 minut.
  4. Przygotowaną masę wlej do keksówki i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza. Piecz przez ok. 50-60 minut.
  5. Wszystkie składniki na polewę włóż do rondelka i podgrzewaj, aż się połączą. Nie zagotowuj,
  6. Gotową polewą udekoruj ciasto.

Proste ciasto czekoladowe z bananami jest już gotowe. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisciastoproste ciasto
Wybrane dla Ciebie