Za tym obiadem tęsknię najbardziej. Wiosną i latem jem to na okrągło

Wiosenne i letnie obiady są lekkie, smaczne i jednocześnie sycące. Chociaż pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza, to ja już odliczam dni do mojego ulubionego dania - jajek sadzonych z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - PysznościJajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

W sezonie na świeże warzywa jem to danie na okrągło. Robię tak od lat i nie ma szansy, aby znudził mi się ten smak. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, młode ziemniaki sowicie okraszone koperkiem, fasolka szparagowa z bułką tartą i kubek kefiru lub maślanki - nic więcej nie potrzeba do szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowe bułeczki z tego przepisu wychodzą delikatne jak chmurka. Prawdziwa uczta dla podniebienia

Przepis na lekki, wiosenny obiad

Młode ziemniaczki z kefirem, jajkiem sadzonym i fasolką szparagową to klasyk polskiej kuchni. Przygotowanie takiego obiadu jest ekspresowe, nie wymaga za dużo wysiłku i stania przy kuchence - to szczególnie cenne, gdy pogoda za oknem odstrasza od długiego gotowania.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności © Adobe Stock

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym to danie proste, ale jakże pyszne! Idealne na ciepłe, letnie dni, przywodzi na myśl beztroskie wakacje u babci. Sekret tkwi w prostocie - naprawdę nie trzeba wiele, aby wyczarować coś pysznego.

Składniki:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 500 ml kefiru,
  • 4 jajka,
  • fasolka szparagowa,
  • masło,
  • bułka tarta.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5-10 minut, od momentu zagotowania. Ugotowaną fasolkę odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą.
  3. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
  4. Na patelni usmaż jajka sadzone. Usmaż je tak, jak lubisz - z płynnym lub twardym żółtkiem.
  5. Na talerz wyłóż ugotowane ziemniaki i posyp je koperkiem. Możesz dodatkowo polać je roztopionym masłem.
  6. Dodaj fasolkę szparagową i jajko sadzone. Fasolkę posyp podsmażoną bułką tartą.

Gotowy obiad podaj w towarzystwie kefiru lub maślanki. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej