Za tym obiadem tęsknię najbardziej. Wiosną i latem jem to na okrągło
Wiosenne i letnie obiady są lekkie, smaczne i jednocześnie sycące. Chociaż pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza, to ja już odliczam dni do mojego ulubionego dania - jajek sadzonych z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową.
22.04.2024 09:51
W sezonie na świeże warzywa jem to danie na okrągło. Robię tak od lat i nie ma szansy, aby znudził mi się ten smak. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, młode ziemniaki sowicie okraszone koperkiem, fasolka szparagowa z bułką tartą i kubek kefiru lub maślanki - nic więcej nie potrzeba do szczęścia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na lekki, wiosenny obiad
Młode ziemniaczki z kefirem, jajkiem sadzonym i fasolką szparagową to klasyk polskiej kuchni. Przygotowanie takiego obiadu jest ekspresowe, nie wymaga za dużo wysiłku i stania przy kuchence - to szczególnie cenne, gdy pogoda za oknem odstrasza od długiego gotowania.
Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym to danie proste, ale jakże pyszne! Idealne na ciepłe, letnie dni, przywodzi na myśl beztroskie wakacje u babci. Sekret tkwi w prostocie - naprawdę nie trzeba wiele, aby wyczarować coś pysznego.
Składniki:
- ok. 500 g młodych ziemniaków,
- pęczek koperku,
- 500 ml kefiru,
- 4 jajka,
- fasolka szparagowa,
- masło,
- bułka tarta.
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5-10 minut, od momentu zagotowania. Ugotowaną fasolkę odcedź i przelej zimną wodą.
- Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą.
- Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
- Na patelni usmaż jajka sadzone. Usmaż je tak, jak lubisz - z płynnym lub twardym żółtkiem.
- Na talerz wyłóż ugotowane ziemniaki i posyp je koperkiem. Możesz dodatkowo polać je roztopionym masłem.
- Dodaj fasolkę szparagową i jajko sadzone. Fasolkę posyp podsmażoną bułką tartą.
Gotowy obiad podaj w towarzystwie kefiru lub maślanki. Smacznego!