PrzepisWegetariańskaZa tym obiadem tęsknię najbardziej. Wiosną i latem jem to na okrągło

Za tym obiadem tęsknię najbardziej. Wiosną i latem jem to na okrągło

Wiosenne i letnie obiady są lekkie, smaczne i jednocześnie sycące. Chociaż pogoda za oknem ostatnio nie rozpieszcza, to ja już odliczam dni do mojego ulubionego dania - jajek sadzonych z młodymi ziemniakami i fasolką szparagową.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Źródło zdjęć: © Pyszności

22.04.2024 09:51

W sezonie na świeże warzywa jem to danie na okrągło. Robię tak od lat i nie ma szansy, aby znudził mi się ten smak. Jajka sadzone z półpłynnym żółtkiem, młode ziemniaki sowicie okraszone koperkiem, fasolka szparagowa z bułką tartą i kubek kefiru lub maślanki - nic więcej nie potrzeba do szczęścia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na lekki, wiosenny obiad

Młode ziemniaczki z kefirem, jajkiem sadzonym i fasolką szparagową to klasyk polskiej kuchni. Przygotowanie takiego obiadu jest ekspresowe, nie wymaga za dużo wysiłku i stania przy kuchence - to szczególnie cenne, gdy pogoda za oknem odstrasza od długiego gotowania.

Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności
Jajko sadzone z ziemniakami i fasolką - Pyszności© Adobe Stock

Fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym to danie proste, ale jakże pyszne! Idealne na ciepłe, letnie dni, przywodzi na myśl beztroskie wakacje u babci. Sekret tkwi w prostocie - naprawdę nie trzeba wiele, aby wyczarować coś pysznego.

Składniki:

  • ok. 500 g młodych ziemniaków,
  • pęczek koperku,
  • 500 ml kefiru,
  • 4 jajka,
  • fasolka szparagowa,
  • masło,
  • bułka tarta.
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Gotuj w osolonej wodzie przez około 5-10 minut, od momentu zagotowania. Ugotowaną fasolkę odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Na patelni rozpuść masło i podsmaż na nim bułkę tartą.
  3. Ugotuj młode ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości.
  4. Na patelni usmaż jajka sadzone. Usmaż je tak, jak lubisz - z płynnym lub twardym żółtkiem.
  5. Na talerz wyłóż ugotowane ziemniaki i posyp je koperkiem. Możesz dodatkowo polać je roztopionym masłem.
  6. Dodaj fasolkę szparagową i jajko sadzone. Fasolkę posyp podsmażoną bułką tartą.

Gotowy obiad podaj w towarzystwie kefiru lub maślanki. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie