PrzepisSałatkiMoja rodzina uwielbia surówkę z młodej kapusty. Do kotleta smakuje jak marzenie

Moja rodzina uwielbia surówkę z młodej kapusty. Do kotleta smakuje jak marzenie

Surówka z młodej kapusty - idealna na wiosnę
Surówka z młodej kapusty - idealna na wiosnę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek
22.04.2024 07:58

Wczesna odmiana białej kapusty, lepiej znana nam jako kapustka młoda, już wkrótce zawita na stragany i bazary. Nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam od razu upolować jedną sztukę i przyrządzić z niej pyszną, orzeźwiającą surówkę. Moja rodzina czeka już na nią z utęsknieniem!

Zawsze powtarzam, że młodą kapustką należy się nacieszyć na zapas, bo sezon na nią jest wyjątkowo krótki. Pierwsze sztuki, które powinny pojawić się w warzywniakach w maju, staną się więc obiektem dużego zainteresowania — w tym mojego. Młodą kapustę można przeznaczyć na wiele różnych potraw; niektórzy przyrządzają z niej gołąbki, inni bigos. Ja zawsze przygotowuję z niej pyszną, wiosenną surówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście to, że młoda kapusta występuje w tej pozycji jako aktor pierwszoplanowy, nie oznacza, że mogłaby coś wskórać na talerzu "solo". Należy jej się prawidłowe wsparcie, które w tym przypadku zostanie skonstruowane z marchii, jabłka, ziół i przypraw. To wszystko sprawia, że sezonowa surówka, której tak stanowczo domaga się co roku moja rodzina, to nie tylko doskonały smak, ale także porządny zestaw składników odżywczych: witamin i minerałów.

Przygotowanie — jak to w przypadku surówek — jest banalnie proste i nie zakłada żadnych specjalnie trudnych i pracochłonnych czynności. Podążaj za poniższą instrukcją i ciesz się przepysznym dodatkiem do kotleta, w którym zakocha się i twoja rodzina!

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • posiekane zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina oleju.
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie© Canva | Efraimstochter

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę cienko poszatkuj. Połącz z obranymi i startymi na średnich oczkach jabłkiem i marchewką. Dodaj również po łyżce drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki.
  2. Do tej samej miski wlej łyżkę oleju i wsyp łyżeczkę cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Ja lubię jeszcze skropić tę surówkę odrobiną soku z cytryny, ale jest to oczywiście opcjonalne. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także