PrzepisSałatkiMoja rodzina uwielbia surówkę z młodej kapusty. Do kotleta smakuje jak marzenie

Moja rodzina uwielbia surówkę z młodej kapusty. Do kotleta smakuje jak marzenie

Surówka z młodej kapusty - idealna na wiosnę
Surówka z młodej kapusty - idealna na wiosnę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

22.04.2024 07:58

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wczesna odmiana białej kapusty, lepiej znana nam jako kapustka młoda, już wkrótce zawita na stragany i bazary. Nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam od razu upolować jedną sztukę i przyrządzić z niej pyszną, orzeźwiającą surówkę. Moja rodzina czeka już na nią z utęsknieniem!

Zawsze powtarzam, że młodą kapustką należy się nacieszyć na zapas, bo sezon na nią jest wyjątkowo krótki. Pierwsze sztuki, które powinny pojawić się w warzywniakach w maju, staną się więc obiektem dużego zainteresowania — w tym mojego. Młodą kapustę można przeznaczyć na wiele różnych potraw; niektórzy przyrządzają z niej gołąbki, inni bigos. Ja zawsze przygotowuję z niej pyszną, wiosenną surówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Oczywiście to, że młoda kapusta występuje w tej pozycji jako aktor pierwszoplanowy, nie oznacza, że mogłaby coś wskórać na talerzu "solo". Należy jej się prawidłowe wsparcie, które w tym przypadku zostanie skonstruowane z marchii, jabłka, ziół i przypraw. To wszystko sprawia, że sezonowa surówka, której tak stanowczo domaga się co roku moja rodzina, to nie tylko doskonały smak, ale także porządny zestaw składników odżywczych: witamin i minerałów.

Przygotowanie — jak to w przypadku surówek — jest banalnie proste i nie zakłada żadnych specjalnie trudnych i pracochłonnych czynności. Podążaj za poniższą instrukcją i ciesz się przepysznym dodatkiem do kotleta, w którym zakocha się i twoja rodzina!

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • posiekane zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina oleju.
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie© Canva | Efraimstochter

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę cienko poszatkuj. Połącz z obranymi i startymi na średnich oczkach jabłkiem i marchewką. Dodaj również po łyżce drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki.
  2. Do tej samej miski wlej łyżkę oleju i wsyp łyżeczkę cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Ja lubię jeszcze skropić tę surówkę odrobiną soku z cytryny, ale jest to oczywiście opcjonalne. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także