Moja rodzina uwielbia surówkę z młodej kapusty. Do kotleta smakuje jak marzenie

Wczesna odmiana białej kapusty, lepiej znana nam jako kapustka młoda, już wkrótce zawita na stragany i bazary. Nie wiem, jak ty, ale ja zamierzam od razu upolować jedną sztukę i przyrządzić z niej pyszną, orzeźwiającą surówkę. Moja rodzina czeka już na nią z utęsknieniem!

Surówka z młodej kapusty - idealna na wiosnęSurówka z młodej kapusty - idealna na wiosnę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kamila Cyganek

Zawsze powtarzam, że młodą kapustką należy się nacieszyć na zapas, bo sezon na nią jest wyjątkowo krótki. Pierwsze sztuki, które powinny pojawić się w warzywniakach w maju, staną się więc obiektem dużego zainteresowania — w tym mojego. Młodą kapustę można przeznaczyć na wiele różnych potraw; niektórzy przyrządzają z niej gołąbki, inni bigos. Ja zawsze przygotowuję z niej pyszną, wiosenną surówkę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kupiłeś zielone szparagi i nie wiesz, co z nimi zrobić? Pomysł na szybki obiad prosto z piekarnika już czeka

Oczywiście to, że młoda kapusta występuje w tej pozycji jako aktor pierwszoplanowy, nie oznacza, że mogłaby coś wskórać na talerzu "solo". Należy jej się prawidłowe wsparcie, które w tym przypadku zostanie skonstruowane z marchii, jabłka, ziół i przypraw. To wszystko sprawia, że sezonowa surówka, której tak stanowczo domaga się co roku moja rodzina, to nie tylko doskonały smak, ale także porządny zestaw składników odżywczych: witamin i minerałów.

Przygotowanie — jak to w przypadku surówek — jest banalnie proste i nie zakłada żadnych specjalnie trudnych i pracochłonnych czynności. Podążaj za poniższą instrukcją i ciesz się przepysznym dodatkiem do kotleta, w którym zakocha się i twoja rodzina!

Surówka z młodej kapusty

Składniki:

  • 1/2 główki młodej kapusty,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • posiekane zioła: szczypiorek, koperek i natka pietruszki,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • odrobina oleju.
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie
Surówka z młodej kapusty to po pierwsze smak, po drugie zdrowie © Canva | Efraimstochter

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę cienko poszatkuj. Połącz z obranymi i startymi na średnich oczkach jabłkiem i marchewką. Dodaj również po łyżce drobno posiekanego szczypiorku, koperku i natki pietruszki.
  2. Do tej samej miski wlej łyżkę oleju i wsyp łyżeczkę cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Ja lubię jeszcze skropić tę surówkę odrobiną soku z cytryny, ale jest to oczywiście opcjonalne. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat