Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa

Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa

Zapiekane ziemniaki to dobry dodatek do obiadu.
Zapiekane ziemniaki to dobry dodatek do obiadu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ola20
21.04.2024 13:35

Ziemniaki z wody, puree, frytki, zapiekanki, placki... te warzywa nigdy nie mogą się znudzić. Na ich bazie ciągle wymyślamy nowe mini dania, które można zjadać samodzielnie lub podawać do obiadu. Oto kolejne z nich.

Ziemniaki mają dość neutralny smak, dlatego tak łatwo je połączyć z innymi warzywami, przyprawami, grzybami czy serem. Daje to mnóstwo możliwości. W każdej postaci podbiją smak głównego dania. Zawsze na długo sycą. Naprawdę mają dużo plusów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z garnka do piekarnika

W tym przepisie ważne jest to, że właściwie ziemniaki przygotowywane są na dwa sposoby. Najpierw są gotowane, a potem zapiekane. Łączenie technik kulinarnych w przypadku tych warzyw się sprawdza, bo stają się jeszcze bardziej kruche i delikatne. Do takiego dania najlepiej wybrać ziemniaki średniej wielkości. Jeśli chodzi o gatunek, dobrze wybierać popularne, typu B, które mają dużo skrobi.

Przepis na zapiekane ziemniaki

Składniki:

  • 700 g ziemniaków,
  • 1 cebula biała,
  • 1 marchewka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 50 g startego żółtego sera startego na tarce,
  • papryka do smaku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • sól i pieprz do smaku,
  • oliwa,
  • kilka gałązek rozmarynu, szczypiorku lub koperku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i obgotuj w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój na plasterki.
  2. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, potem zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj startą na tarce marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Dopraw całość przyprawami, wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
  4. Pokrojone w plastry ziemniaki ułóż w foremce do zapiekania lub w naczyniu żaroodpornym. Na nich układaj porcje warzywnego farszu, posypuj żółtym serem. Poukładaj gałązki rozmarynu i zapiekaj przez około kwadrans w 190 stopniach C.
  5. Podawaj zapiekane ziemniaki posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także