Zapiekam ziemniaki i kilka dodatków. Są tak pyszne, że można jeść bez mięsa
Ziemniaki z wody, puree, frytki, zapiekanki, placki... te warzywa nigdy nie mogą się znudzić. Na ich bazie ciągle wymyślamy nowe mini dania, które można zjadać samodzielnie lub podawać do obiadu. Oto kolejne z nich.
21.04.2024 13:35
Ziemniaki mają dość neutralny smak, dlatego tak łatwo je połączyć z innymi warzywami, przyprawami, grzybami czy serem. Daje to mnóstwo możliwości. W każdej postaci podbiją smak głównego dania. Zawsze na długo sycą. Naprawdę mają dużo plusów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z garnka do piekarnika
W tym przepisie ważne jest to, że właściwie ziemniaki przygotowywane są na dwa sposoby. Najpierw są gotowane, a potem zapiekane. Łączenie technik kulinarnych w przypadku tych warzyw się sprawdza, bo stają się jeszcze bardziej kruche i delikatne. Do takiego dania najlepiej wybrać ziemniaki średniej wielkości. Jeśli chodzi o gatunek, dobrze wybierać popularne, typu B, które mają dużo skrobi.
Przepis na zapiekane ziemniaki
Składniki:
- 700 g ziemniaków,
- 1 cebula biała,
- 1 marchewka,
- 5 ząbków czosnku,
- 50 g startego żółtego sera startego na tarce,
- papryka do smaku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- sól i pieprz do smaku,
- oliwa,
- kilka gałązek rozmarynu, szczypiorku lub koperku.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie obierz i obgotuj w osolonym wrzątku aż lekko zmiękną. Odcedź je i pokrój na plasterki.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, potem zeszklij na rozgrzanej oliwie. Następnie dodaj startą na tarce marchew oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dopraw całość przyprawami, wymieszaj i podsmażaj przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Pokrojone w plastry ziemniaki ułóż w foremce do zapiekania lub w naczyniu żaroodpornym. Na nich układaj porcje warzywnego farszu, posypuj żółtym serem. Poukładaj gałązki rozmarynu i zapiekaj przez około kwadrans w 190 stopniach C.
- Podawaj zapiekane ziemniaki posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem lub koperkiem.