Frytki jeszcze lepsze niż z ziemniaków. Chrupią aż miło i nie tuczą
Jesteś na diecie, a marzą ci się frytki? Nie musisz z nich rezygnować. Poznaj przepis na frytki w wersji "fit". Wychodzą miękkie i chrupiące, choć nie ma w nich ani grama ziemniaków. Wyjaśniamy, jak je zrobić.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 16:52
Jeszcze do niedawna frytki uważne były za fast-food, jednak dziś urosły do rangi dania gourmet. To jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie, jednak jest przy tym bardzo kaloryczna. Niewielka porcja frytek do aż 300 kcal.
Nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Poznaj przepis na zdrowe frytki w panierce, które chrupią aż miło i mają niewiele kalorii. Jak to możliwe? Nie ma w nich ani grama ziemniaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dietetyczne frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata!
Ziemniak to tanie warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. W Polsce przygotowujemy z nich kopytka, kluski śląskie czy farsz do pierogów ruskich. Francuzi robią kremowe purée, zaś Hiszpanie wykorzystują je do przygotowania puszystego omleta znanego jako tortilla de patatas.
Najpopularniejszym daniem z ziemniaka są oczywiście frytki. To kawałki bulwy smażone w głębokim tłuszczu. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby frytek. Można zjeść ich całą miskę i nadal chcieć więcej. Niestety, nie należą one do najzdrowszych dań. W 100 g frytek znajduje się ponad 300 kcal. Nie ma się co oszukiwać, zwykle zjadamy ich znacznie więcej.
Nie chcesz rezygnować z ulubionej przekąski? Zamień ziemniaki na cukinię. To zdrowie i niskokaloryczne warzywo, które "zachowuje" się niczym ziemniak. Poznaj przepis na zdrowe frytki z cukinii w chrupiącej, kokosowej panierce.
Frytki z cukinii — przepis
Składniki:
- 2 cukinie,
- pół szklanki mąki,
- 1 jajko,
- szklanka wiórków kokosowych,
- sól,
- pieprz,
- olej,
- opcjonalnie: panko, bułka tarta.
Przygotowanie:
- Cukinię umyj i osusz. Pokrój ją w długie słupki.
- Wyciągnij miskę i wsyp na nią mąkę, wiórki kokosowe, sól i pieprz.
- W drugiej misce rozkłóć jajko.
- Zanurz słupki cukinii w jajku, a następnie otocz je w mące.
- Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Połóż na niej panierowaną cukinię i smaż ją przez 2 minuty po każdej ze stron.
- Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.
Porady:
- Wiórki kokosowe możesz zamienić na japońską panierkę panko. Dzięki niej frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Kupisz ją w dużych marketach oraz delikatesach azjatyckich.