Frytki jeszcze lepsze niż z ziemniaków. Chrupią aż miło i nie tuczą

Jesteś na diecie, a marzą ci się frytki? Nie musisz z nich rezygnować. Poznaj przepis na frytki w wersji "fit". Wychodzą miękkie i chrupiące, choć nie ma w nich ani grama ziemniaków. Wyjaśniamy, jak je zrobić.

Chrupiące frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata.Chrupiące frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Jeszcze do niedawna frytki uważne były za fast-food, jednak dziś urosły do rangi dania gourmet. To jedna z najpopularniejszych przekąsek na świecie, jednak jest przy tym bardzo kaloryczna. Niewielka porcja frytek do aż 300 kcal.

Nie musisz rezygnować z ulubionej przekąski. Poznaj przepis na zdrowe frytki w panierce, które chrupią aż miło i mają niewiele kalorii. Jak to możliwe? Nie ma w nich ani grama ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Dietetyczne frytki z cukinii to hit nadchodzącego lata!

Ziemniak to tanie warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. W Polsce przygotowujemy z nich kopytka, kluski śląskie czy farsz do pierogów ruskich. Francuzi robią kremowe purée, zaś Hiszpanie wykorzystują je do przygotowania puszystego omleta znanego jako tortilla de patatas.

Najpopularniejszym daniem z ziemniaka są oczywiście frytki. To kawałki bulwy smażone w głębokim tłuszczu. Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby frytek. Można zjeść ich całą miskę i nadal chcieć więcej. Niestety, nie należą one do najzdrowszych dań. W 100 g frytek znajduje się ponad 300 kcal. Nie ma się co oszukiwać, zwykle zjadamy ich znacznie więcej.

Nie chcesz rezygnować z ulubionej przekąski? Zamień ziemniaki na cukinię. To zdrowie i niskokaloryczne warzywo, które "zachowuje" się niczym ziemniak. Poznaj przepis na zdrowe frytki z cukinii w chrupiącej, kokosowej panierce.

Frytki z cukinii — przepis

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • pół szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • szklanka wiórków kokosowych,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej,
  • opcjonalnie: panko, bułka tarta.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj i osusz. Pokrój ją w długie słupki.
  2. Wyciągnij miskę i wsyp na nią mąkę, wiórki kokosowe, sól i pieprz.
  3. W drugiej misce rozkłóć jajko.
  4. Zanurz słupki cukinii w jajku, a następnie otocz je w mące.
  5. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Połóż na niej panierowaną cukinię i smaż ją przez 2 minuty po każdej ze stron.
  6. Podawaj z keczupem lub sosem czosnkowym.

Porady:

  1. Wiórki kokosowe możesz zamienić na japońską panierkę panko. Dzięki niej frytki będą jeszcze bardziej chrupiące. Kupisz ją w dużych marketach oraz delikatesach azjatyckich.


Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa