Zajadałam się nim w Brazylii. Gdy tylko widzę go w sklepie, od razu kupuję i robię purée

Podróże to świetna okazja nie tylko do zwiedzania zabytków i kultowych miejsc, ale również do odkrywania nowych smaków. W Brazylii nie da się nie spróbować manioku, równie popularnego w Ameryce Południowej, co u nas ziemniak.

Maniok - PysznościManiok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | alexander rui
Ewa Malinowska

W Polsce jest mało popularny, a gdy już pojawi się w sklepie, wiele osób przechodzi wokół niego obojętnie. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się egzotyczny, jest warzywem o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Od kiedy spróbowałam go pierwszy raz w Brazylii, wypatruję go za każdym razem w czasie zakupów. Maniok to warzywo, które zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Czym jest maniok?

Maniok, znany również jako tapioka, to bulwiasta roślina, która największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Pod brązową, chropowatą skórką ukryty jest biały, zazwyczaj słodkawy miąższ bogaty w skrobię. Maniok zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą łagodzić objawy zapalenia stawów, bólu mięśni i innych stanów zapalnych. Jest także bogaty w witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej produkcji płytek krwi oraz zawiera dużo błonnika, który wspiera pracę jelit.

Maniok po ugotowaniu - Pyszności
Maniok po ugotowaniu - Pyszności © Canva | ribeirorocha

Maniok to cenne warzywo o wielu zaletach, ale wymaga odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Chociaż surowy maniok zawiera toksyczny cyjanek, podobnie jak ziemniaki, staje się bezpieczny po obróbce termicznej.

Purée z manioku

Maniok może zastąpić klasycznego ziemniaka i zamienić się w pyszne purée. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs - ja uwielbiam serwować maniok do żeberek w sosie BBQ.

Maniok - Pyszności
Maniok - Pyszności © Canva | marekuliasz

Składniki:

  • 1 bulwa manioku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonej papryki,
  • szczypta zielonej czubricy (możesz pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Maniok dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj maniok w osolonej wodzie przez około 25 minut. Po ugotowaniu odcedź i usuń twarde, zdrewniałe części.
  3. W rondlu rozpuść masło. Dodaj mleko i zagrzej je.
  4. Zawartość rondla wlej do ugotowanego manioku.
  5. Za pomocą tłuczka ugnieć maniok na gładkie purée.
  6. Dopraw purée solą, mieloną papryką i czubricą do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze