WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Zajadałam się nim w Brazylii. Gdy tylko widzę go w sklepie, od razu kupuję i robię purée

Podróże to świetna okazja nie tylko do zwiedzania zabytków i kultowych miejsc, ale również do odkrywania nowych smaków. W Brazylii nie da się nie spróbować manioku, równie popularnego w Ameryce Południowej, co u nas ziemniak.

Maniok - PysznościManiok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | alexander rui
Ewa Malinowska

W Polsce jest mało popularny, a gdy już pojawi się w sklepie, wiele osób przechodzi wokół niego obojętnie. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się egzotyczny, jest warzywem o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Od kiedy spróbowałam go pierwszy raz w Brazylii, wypatruję go za każdym razem w czasie zakupów. Maniok to warzywo, które zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Czym jest maniok?

Maniok, znany również jako tapioka, to bulwiasta roślina, która największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Pod brązową, chropowatą skórką ukryty jest biały, zazwyczaj słodkawy miąższ bogaty w skrobię. Maniok zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą łagodzić objawy zapalenia stawów, bólu mięśni i innych stanów zapalnych. Jest także bogaty w witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej produkcji płytek krwi oraz zawiera dużo błonnika, który wspiera pracę jelit.

Maniok po ugotowaniu - Pyszności
Maniok po ugotowaniu - Pyszności © Canva | ribeirorocha

Maniok to cenne warzywo o wielu zaletach, ale wymaga odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Chociaż surowy maniok zawiera toksyczny cyjanek, podobnie jak ziemniaki, staje się bezpieczny po obróbce termicznej.

Purée z manioku

Maniok może zastąpić klasycznego ziemniaka i zamienić się w pyszne purée. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs - ja uwielbiam serwować maniok do żeberek w sosie BBQ.

Maniok - Pyszności
Maniok - Pyszności © Canva | marekuliasz

Składniki:

  • 1 bulwa manioku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonej papryki,
  • szczypta zielonej czubricy (możesz pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Maniok dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj maniok w osolonej wodzie przez około 25 minut. Po ugotowaniu odcedź i usuń twarde, zdrewniałe części.
  3. W rondlu rozpuść masło. Dodaj mleko i zagrzej je.
  4. Zawartość rondla wlej do ugotowanego manioku.
  5. Za pomocą tłuczka ugnieć maniok na gładkie purée.
  6. Dopraw purée solą, mieloną papryką i czubricą do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇