Zajadałam się nim w Brazylii. Gdy tylko widzę go w sklepie, od razu kupuję i robię purée

Podróże to świetna okazja nie tylko do zwiedzania zabytków i kultowych miejsc, ale również do odkrywania nowych smaków. W Brazylii nie da się nie spróbować manioku, równie popularnego w Ameryce Południowej, co u nas ziemniak.

Maniok - PysznościManiok - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | alexander rui
Ewa Malinowska

W Polsce jest mało popularny, a gdy już pojawi się w sklepie, wiele osób przechodzi wokół niego obojętnie. Choć na pierwszy rzut oka może wydawać się egzotyczny, jest warzywem o wielu cennych właściwościach i szerokim zastosowaniu. Od kiedy spróbowałam go pierwszy raz w Brazylii, wypatruję go za każdym razem w czasie zakupów. Maniok to warzywo, które zdecydowanie zasługuje na uwagę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka

Czym jest maniok?

Maniok, znany również jako tapioka, to bulwiasta roślina, która największą popularnością cieszy się w Ameryce Południowej, Afryce oraz Azji. Pod brązową, chropowatą skórką ukryty jest biały, zazwyczaj słodkawy miąższ bogaty w skrobię. Maniok zawiera związki o działaniu przeciwzapalnym, które mogą łagodzić objawy zapalenia stawów, bólu mięśni i innych stanów zapalnych. Jest także bogaty w witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowej produkcji płytek krwi oraz zawiera dużo błonnika, który wspiera pracę jelit.

Maniok po ugotowaniu - Pyszności
Maniok po ugotowaniu - Pyszności © Canva | ribeirorocha

Maniok to cenne warzywo o wielu zaletach, ale wymaga odpowiedniej obróbki przed spożyciem. Chociaż surowy maniok zawiera toksyczny cyjanek, podobnie jak ziemniaki, staje się bezpieczny po obróbce termicznej.

Purée z manioku

Maniok może zastąpić klasycznego ziemniaka i zamienić się w pyszne purée. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do pieczonych mięs - ja uwielbiam serwować maniok do żeberek w sosie BBQ.

Maniok - Pyszności
Maniok - Pyszności © Canva | marekuliasz

Składniki:

  • 1 bulwa manioku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta mielonej papryki,
  • szczypta zielonej czubricy (możesz pominąć).

Sposób przygotowania:

  1. Maniok dokładnie umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Gotuj maniok w osolonej wodzie przez około 25 minut. Po ugotowaniu odcedź i usuń twarde, zdrewniałe części.
  3. W rondlu rozpuść masło. Dodaj mleko i zagrzej je.
  4. Zawartość rondla wlej do ugotowanego manioku.
  5. Za pomocą tłuczka ugnieć maniok na gładkie purée.
  6. Dopraw purée solą, mieloną papryką i czubricą do smaku.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby