Żeberka w sosie barbecue

Wraz z czwartkiem przychodzimy do Was z pomysłem na pyszne żeberka w sosie barbecue, które zapiekliśmy w piekarniku. Po prostu palce lizać :)

Obrazek
Pyszności

Składniki:

  1. 400 g żeberka
  2. 2 łyżeczki kumin
  3. 1,5 łyżeczki czosnek granulowany
  4. 1 łyżeczka pieprz
  5. 1 łyżeczka sól
  6. 2 łyżeczki słodka papryka
  7. 1/2 szkl. sos barbecue
  8. 2 kolby kukurydza
Sposób przygotowania:

1. Podziel żeberka na mniejsze kawałki i ułóż je na folii aluminiowej.

Obrazek
Żeberka - Pyszności

2. Następnie dopraw przy pomocy: kuminu, czosnku granulowanego, pieprzu, soli i słodkiej papryki.

Obrazek

3. Zawiń mięso i wstaw je do rozgrzanego piekarnika (130 stopni Celsjusza) na 2 godziny.

Obrazek

4. Podpieczone żeberka posmaruj sosem barbecue i ponownie zapiecz z kukurydzą (temp. 180 stopni Celsjusza, czas - 10 minut).

Obrazek

5. Gotowe :)

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce