Ciocia spod Lublina gotuje "polewkę na szybko". Nawet Makłowicz docenił chłopską zupę

Zaciera trawnicka to bardzo oszczędna, ale nieszczędząca wrażeń potrawa. Pochodzi z niewielkiej lubelskiej gminy i to właśnie tam kultywuje się tradycję jej spożywania. Moja ciocia niekiedy sięga po przepis babci i również szykuje zacierę. Powiedzieć "palce lizać", to jak nic nie powiedzieć.

Zaciera trawnicka to tradycyjna zupa ziemi lubelskiejZaciera trawnicka to tradycyjna zupa ziemi lubelskiej
Źródło zdjęć: © gov.pl | Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Trawnicka zaciera to świeżynka na liście produktów tradycyjnych. W wykazie pojawiła się listopadzie 2022 roku, a jest chlubą województwa lubelskiego, konkretniej mieszkańców gminy Trawniki. Ta gorąca i sycąca potrawa, serwowana niegdyś w przerwie od prac polowych lub na zakończenie dnia, jest nieodłącznym elementem lokalnej kultury kulinarnej. Jej fanem jest nawet sam Robert Makłowicz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Zaciera trawnicka. Najprostsza zupa świata

Zaciera trawnicka, zwana również "polewką na szybko", jest tradycyjnym daniem, które od wieków towarzyszy mieszkańcom gminy Trawniki. Jej kluczowym składnikiem są kluski, zwane zacierkami, rwane ręcznie wprost do gara. Ze względu na ich konsystencję, zupę należy konsumować zaraz po ugotowaniu. W przeciwnym razie zacierka rozmoknie, a zupa straci swoją pierwotną konsystencję.

Jednak to właśnie ta charakterystyka sprawia, że zaciera trawnicka jest zupą, która łączy i integruje pokolenia. Konieczność spożycia jej na świeżo i brak możliwości jej odgrzania sprawiają, że przy stole zasiadają wszyscy domownicy w tym samym czasie. To jest moment, kiedy wszyscy mogą cieszyć się smakiem tej tradycyjnej potrawy, dzieląc się wspólnie spędzonym czasem.

Jak zrobić zacierkę trawnicką?

Do przygotowania zaciery potrzeba kilku tanich i łatwo dostępnych składników: wody, ziemniaków, mąki, jajek, słoniny, cebuli, soli i pieprzu. Opcjonalnie można dodać kiszoną kapustę. Proces przygotowania trawnickiej zaciery zaczyna się od wrzucenia do gorącej wody pokrojonych w kostkę ziemniaków.

W międzyczasie zagniatamy ciasto podobne do tego na pierogi. Gdy ziemniaki są już prawie miękkie, rwiemy kawałki zagniecionego ciasta i wrzucamy je do wrzątku. W momencie, gdy zacierki wypłyną na wierzch, całość okraszamy podsmażoną słoniną z cebulką.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej