Najlepszy domowy kebab. Przepis jest tak banalny, że już więcej nie kupisz gotowca
Choć kebab można kupić nawet w małych miasteczkach, to jednak ten domowy nie ma sobie równych. Holenderski pomysł na to danie jest szybki, łatwy i pyszny. Zrobisz raz i będziesz często wracać do tego przepisu.
20.04.2024 | aktual.: 20.04.2024 16:46
Kapsalon to danie, które wymyślił fryzjer z Rotterdamu. Jest sycące i idealne nadaje się na szybki posiłek podczas przerwy w pracy. Wywodzi się z fast foodu, przypomina kebab i gyros, ale jego przygotowanie jest znacznie prostsze.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka ze świeżymi warzywami
Co charakteryzuje to danie? Smakowy misz-masz. To chrupiące frytki z kawałkami soczystego kurczaka, ciągnący się ser i świeże warzywa. A wszystko polane jest aromatycznym sosem. Kebab możesz przygotować w większym naczyniu do zapiekania lub jednorazowych foremkach do ciasta. Takie danie przygotowane w domu będzie o wiele zdrowsze od gotowych. Wykorzystaj do niego świeże warzywa sezonowe. Pomidory, ogórki i rzodkiewki są teraz znakomite. A kebab w postaci zapiekanki z serem? Na pewno nawet dzieci będę zachwycone.
Przepis na domowy kebab
Składniki:
- 5-6 ziemniaków,
- 2 piersi z kurczaka,
- 250 g sera gouda,
- kilka rzodkiewek,
- 1 ogórek,
- 2 pomidory,
- 1 cebula (lub 2 szalotki),
- 1 średniej wielkości kapusta pekińska,
- przyprawa do kebaba, sól i pieprz.
Na sos:
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- 1 ząbek czosnku,
- ketchup,
- kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
- sól i pieprz - do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, solidnie dopraw przyprawami. Odstaw, by mięso przeszło ich smakiem.
- Przygotuj warzywa: poszatkuj kapustę pekińską, rzodkiewki, ogórka i cebulę pokrój w plasterki. Z pomidorów wykrój gniazda nasiennie i pokrój na ćwiartki.
- Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na bok.
- Rozgrzej olej na smażenie frytek. Ziemniaki pokrój na frytki, przepłucz kilka razy zimną wodą, osusz. Smaż je na złoty kolor. Na drugiej patelni krótko przesmaż kawałki kurczaka.
- W naczyniu do zapiekania ułóż kawałki mięsa, na nich frytki. Całość posyp serem. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Użyj funkcji grill.
- Wszystkie składniki na sos połącz i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek lub koperek.
- Na zapieczonym kurczaku z frytkami i serem rozłóż świeże warzywa, całość polej sosem.