PrzepisSzybki obiadNajlepszy domowy kebab. Przepis jest tak banalny, że już więcej nie kupisz gotowca

Najlepszy domowy kebab. Przepis jest tak banalny, że już więcej nie kupisz gotowca

Domowy kebeb Kapsalon
Domowy kebeb Kapsalon
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Robert Latawiec
20.04.2024 15:14, aktualizacja: 20.04.2024 16:46

Choć kebab można kupić nawet w małych miasteczkach, to jednak ten domowy nie ma sobie równych. Holenderski pomysł na to danie jest szybki, łatwy i pyszny. Zrobisz raz i będziesz często wracać do tego przepisu.

Kapsalon to danie, które wymyślił fryzjer z Rotterdamu. Jest sycące i idealne nadaje się na szybki posiłek podczas przerwy w pracy. Wywodzi się z fast foodu, przypomina kebab i gyros, ale jego przygotowanie jest znacznie prostsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka ze świeżymi warzywami

Co charakteryzuje to danie? Smakowy misz-masz. To chrupiące frytki z kawałkami soczystego kurczaka, ciągnący się ser i świeże warzywa. A wszystko polane jest aromatycznym sosem. Kebab możesz przygotować w większym naczyniu do zapiekania lub jednorazowych foremkach do ciasta. Takie danie przygotowane w domu będzie o wiele zdrowsze od gotowych. Wykorzystaj do niego świeże warzywa sezonowe. Pomidory, ogórki i rzodkiewki są teraz znakomite. A kebab w postaci zapiekanki z serem? Na pewno nawet dzieci będę zachwycone.

Przepis na domowy kebab

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 250 g sera gouda,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1 ogórek,
  • 2 pomidory,
  • 1 cebula (lub 2 szalotki),
  • 1 średniej wielkości kapusta pekińska,
  • przyprawa do kebaba, sól i pieprz.

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • ketchup,
  • kilka gałązek szczypiorku lub koperku,
  • sól i pieprz - do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pierś z kurczaka oczyść, pokrój w kostkę, solidnie dopraw przyprawami. Odstaw, by mięso przeszło ich smakiem.
  2. Przygotuj warzywa: poszatkuj kapustę pekińską, rzodkiewki, ogórka i cebulę pokrój w plasterki. Z pomidorów wykrój gniazda nasiennie i pokrój na ćwiartki.
  3. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na bok.
  4. Rozgrzej olej na smażenie frytek. Ziemniaki pokrój na frytki, przepłucz kilka razy zimną wodą, osusz. Smaż je na złoty kolor. Na drugiej patelni krótko przesmaż kawałki kurczaka.
  5. W naczyniu do zapiekania ułóż kawałki mięsa, na nich frytki. Całość posyp serem. Zapiekaj w piekarniku nastawionym na 200 stopni C przez kilka minut, aż ser się rozpuści. Użyj funkcji grill.
  6. Wszystkie składniki na sos połącz i wymieszaj. Dodaj drobno pokrojony szczypiorek lub koperek.
  7. Na zapieczonym kurczaku z frytkami i serem rozłóż świeże warzywa, całość polej sosem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także