WideoUkładam kurczaka na ziemniakach i zalewam marynatą. Po 40 minutach obiad jest gotowy

Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam marynatą. Po 40 minutach obiad jest gotowy

Idealna kombinacja smakowa na każdą okazję
Idealna kombinacja smakowa na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
16.04.2024 12:28, aktualizacja: 16.04.2024 17:57

Koniec z gotowaniem ziemniaków i smażeniem kurczaka w panierce. Zrób ciekawy obiad prosto z piekarnika, a cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem.

Gotowanie w kółko tych samych rzeczy prędzej czy później znudzi się każdemu. Dlatego też warto przygotowywać ulubione składniki na różne sposoby, tak, aby codziennie działo się coś ciekawego w kuchni

I jeśli potrzebujesz sprawdzonego pomysłu, dzięki któremu podasz kurczaka i ziemniaki w nowym ciekawym wydaniu, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Połączenie pieczonych ziemniaków, udek z kurczaka i kolorowych warzyw to gotowa receptura na udany obiad. A kiedy jeszcze takie trio polejesz domowej roboty marynatą, nie potrzebujesz nic więcej, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia w swoich domu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw pod aromatyczną marynatą przygotujesz w piekarniku. Palce lizać!

Składniki:

Marynata:

  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 120 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 3 cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 kg udek z kurczaka bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu obieram zarówno cebule, jak i ziemniaki, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. Natomiast kolorowe papryki kroję w cienkie paski.

Zaczynam od przygotowania warzyw
Zaczynam od przygotowania warzyw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie tworzę marynatę. Aby ją zrobić, mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry, kmin rzymski, suszony czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz. Na koniec do składników trafia też śmietanka. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na bok. 

W marynacie nie zabraknie kremowego akcentu
W marynacie nie zabraknie kremowego akcentu© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie tworzę pierwszą warstwę przyszłego obiadu z kawałków cebuli oraz ziemniaków. Warzywa polewam olejem i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Nie obejdzie się bez przypraw
Nie obejdzie się bez przypraw© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki w formie pojawiają się: udka z kurczaka bez kości oraz wcześniej przygotowane papryki. Na koniec całą konstrukcję polewam domową marynatą i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczony obiad z kurczakiem w roli głównej dzielę na mniejsze porcje i od razu serwuję. Smacznego!

To mój ulubiony pomysł na obiad
To mój ulubiony pomysł na obiad© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także