Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam marynatą. Po 40 minutach obiad jest gotowy

Koniec z gotowaniem ziemniaków i smażeniem kurczaka w panierce. Zrób ciekawy obiad prosto z piekarnika, a cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem.

Idealna kombinacja smakowa na każdą okazjęIdealna kombinacja smakowa na każdą okazję
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Gotowanie w kółko tych samych rzeczy prędzej czy później znudzi się każdemu. Dlatego też warto przygotowywać ulubione składniki na różne sposoby, tak, aby codziennie działo się coś ciekawego w kuchni

I jeśli potrzebujesz sprawdzonego pomysłu, dzięki któremu podasz kurczaka i ziemniaki w nowym ciekawym wydaniu, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Połączenie pieczonych ziemniaków, udek z kurczaka i kolorowych warzyw to gotowa receptura na udany obiad. A kiedy jeszcze takie trio polejesz domowej roboty marynatą, nie potrzebujesz nic więcej, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia w swoich domu. 

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak na ziemniakach prosto z piekarnika. Tak pyszny, że trudno mu się oprzeć

Kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw pod aromatyczną marynatą przygotujesz w piekarniku. Palce lizać!

Składniki:

Marynata:

  • 125 ml oliwy z oliwek,
  • 200 ml śmietanki 18 proc.,
  • 120 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
  • 1 łyżeczka curry,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu.

Pozostałe składniki:

  • 3 cebule,
  • 4 duże ziemniaki,
  • 1 kg udek z kurczaka bez kości,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 żółta papryka.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu obieram zarówno cebule, jak i ziemniaki, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. Natomiast kolorowe papryki kroję w cienkie paski.

Zaczynam od przygotowania warzyw
Zaczynam od przygotowania warzyw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie tworzę marynatę. Aby ją zrobić, mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry, kmin rzymski, suszony czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz. Na koniec do składników trafia też śmietanka. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na bok. 

W marynacie nie zabraknie kremowego akcentu
W marynacie nie zabraknie kremowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie tworzę pierwszą warstwę przyszłego obiadu z kawałków cebuli oraz ziemniaków. Warzywa polewam olejem i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem

Nie obejdzie się bez przypraw
Nie obejdzie się bez przypraw © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Jako kolejne składniki w formie pojawiają się: udka z kurczaka bez kości oraz wcześniej przygotowane papryki. Na koniec całą konstrukcję polewam domową marynatą i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Upieczony obiad z kurczakiem w roli głównej dzielę na mniejsze porcje i od razu serwuję. Smacznego!

To mój ulubiony pomysł na obiad
To mój ulubiony pomysł na obiad © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej