Układam kurczaka na ziemniakach i zalewam marynatą. Po 40 minutach obiad jest gotowy
Koniec z gotowaniem ziemniaków i smażeniem kurczaka w panierce. Zrób ciekawy obiad prosto z piekarnika, a cała rodzina będzie zajadać się nim ze smakiem.
16.04.2024 | aktual.: 16.04.2024 17:57
Gotowanie w kółko tych samych rzeczy prędzej czy później znudzi się każdemu. Dlatego też warto przygotowywać ulubione składniki na różne sposoby, tak, aby codziennie działo się coś ciekawego w kuchni.
I jeśli potrzebujesz sprawdzonego pomysłu, dzięki któremu podasz kurczaka i ziemniaki w nowym i ciekawym wydaniu, mam coś, co na pewno cię zainteresuje. Połączenie pieczonych ziemniaków, udek z kurczaka i kolorowych warzyw to gotowa receptura na udany obiad. A kiedy jeszcze takie trio polejesz domowej roboty marynatą, nie potrzebujesz nic więcej, aby zachwycić nawet najbardziej wybredne podniebienia w swoich domu.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kurczaka w towarzystwie kolorowych warzyw pod aromatyczną marynatą przygotujesz w piekarniku. Palce lizać!
Składniki:
Marynata:
- 125 ml oliwy z oliwek,
- 200 ml śmietanki 18 proc.,
- 120 g koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1,5 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 3 cebule,
- 4 duże ziemniaki,
- 1 kg udek z kurczaka bez kości,
- 1 czerwona papryka,
- 1 zielona papryka,
- 1 żółta papryka.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad obiadem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu obieram zarówno cebule, jak i ziemniaki, po czym dzielę je na mniejsze kawałki. Natomiast kolorowe papryki kroję w cienkie paski.
Krok 2. Następnie tworzę marynatę. Aby ją zrobić, mieszam ze sobą: oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: curry, kmin rzymski, suszony czosnek, słodką paprykę, suszony majeranek, sól i pieprz. Na koniec do składników trafia też śmietanka. Całość dokładnie mieszam i odstawiam na bok.
Krok 3. Na blacie kuchennym układam blachę z piekarnika zabezpieczoną papierem do pieczenia. Następnie tworzę pierwszą warstwę przyszłego obiadu z kawałków cebuli oraz ziemniaków. Warzywa polewam olejem i doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Krok 4. Jako kolejne składniki w formie pojawiają się: udka z kurczaka bez kości oraz wcześniej przygotowane papryki. Na koniec całą konstrukcję polewam domową marynatą i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 5. Upieczony obiad z kurczakiem w roli głównej dzielę na mniejsze porcje i od razu serwuję. Smacznego!