Mięso wychodzi soczyste i samo odchodzi od kości. Nie robię już kurczaka inaczej

Sposobów na kurczaka nigdy za dużo! W końcu drób jemy często i lubimy odkrywać go w nowej odsłonie. Upieczone udka posypane papryką i czosnkiem? Zapomnij. Tym razem przygotuj aromatyczny sos, a rodzina będzie zachwycona.

Mięso wychodzi soczyste i samo odchodzi od kości. Nie robię już kurczaka inaczejTen sposób na kurczaka wypróbuj jak najszybciej!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Udka z kurczaka często traktujemy jako awaryjny obiad. Nie masz zbyt dużo czasu? Wystarczy wsunąć je do piekarnika i dobrze doprawić, pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jednak to mięso nadaje się także na bardziej wykwintne danie, jeśli tylko połączysz je z aromatycznym sosem. Proponuję sos barbecue.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Kulinarna sława sosu barbecue i jego historia

Sos barbecue należy do topu światowych sosów. Jest bardzo znany i lubiany. Najczęściej kojarzymy go z grillem i to dobry trop. Do potraw z rusztu smakuje doskonale jako dodatek, ale można go też używać jako marynaty. Urozmaici także smak burgerów czy zapiekanek. Jego smak możesz też wyraźnie poczuć, gdy upieczesz w nim mięso. Jest słodko-ostry, niezwykle aromatyczny. Dobrze komponuje się właśnie z kurczakiem.

Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Uważa się, że mógł powstać w czasach pierwszych kolonii amerykańskich w XVII wieku. Podobne receptury pojawiły się zarówno w kuchni francuskiej, jak i angielskiej. Jednak to w Stanach Zjednoczonych jest z najbardziej popularny do dziś. Amerykanie nie wyobrażają sobie bez niego grilla i cenią jego dymny posmak. Marynują w nim też mięso do pieczenia, zwłaszcza wołowinę, żeberka, kurczaka.

Dymny posmak sosu

Co charakteryzuje ten sos? Jest niezwykle aromatyczny. Poczujesz jego zapach w całym domu już na początku pieczenia udek. Potrzebne składniki masz pewnie w kuchni, może oprócz sosu Worcester. Nie wszyscy go stosują, jednak do tego sosu jest niezbędnym dodatkiem. To właśnie on nadaje mu charakterystyczny dymny posmak. Sos barbecue można przygotować na zapas i zawsze mieć pod ręką w lodówce. To bardzo wygodne. Kurczaka trzeba w nim marynować przez kilka godzin, zanim znajdzie się w piekarniku.

Przepis na kurczaka w sosie barbecue

Składniki:

  • 4-5 udek.

Na sos:

  • dwie łyżki oleju,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • szklanka przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu,
  • łyżeczka wędzonej papryki (ostrej lub łagodnej),
  • 2 łyżki sosu Worcester,
  • łyżka winnego octu,
  • 2 łyżeczki soli, łyżeczka mielonego pieprzu,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, przesmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj czosnek, a po chwili brązowy cukier. Mieszaj, aż cukier lekko się skarmelizuje.
  3. Dodaj pozostałe składniki i podsmaż wszystko, jeszcze chwilę mieszając. Potem przestudź sos.
  4. Następnie udka ułóż w płaskim naczyniu posmarowanym olejem i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Przykryj i wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
  5. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 minut pod przykryciem, a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Udka podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z dowolnymi dodatkami.

Wybrane dla Ciebie

Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła