Mięso wychodzi soczyste i samo odchodzi od kości. Nie robię już kurczaka inaczej
Sposobów na kurczaka nigdy za dużo! W końcu drób jemy często i lubimy odkrywać go w nowej odsłonie. Upieczone udka posypane papryką i czosnkiem? Zapomnij. Tym razem przygotuj aromatyczny sos, a rodzina będzie zachwycona.
14.04.2024 | aktual.: 14.04.2024 09:22
Udka z kurczaka często traktujemy jako awaryjny obiad. Nie masz zbyt dużo czasu? Wystarczy wsunąć je do piekarnika i dobrze doprawić, pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jednak to mięso nadaje się także na bardziej wykwintne danie, jeśli tylko połączysz je z aromatycznym sosem. Proponuję sos barbecue.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kulinarna sława sosu barbecue i jego historia
Sos barbecue należy do topu światowych sosów. Jest bardzo znany i lubiany. Najczęściej kojarzymy go z grillem i to dobry trop. Do potraw z rusztu smakuje doskonale jako dodatek, ale można go też używać jako marynaty. Urozmaici także smak burgerów czy zapiekanek. Jego smak możesz też wyraźnie poczuć, gdy upieczesz w nim mięso. Jest słodko-ostry, niezwykle aromatyczny. Dobrze komponuje się właśnie z kurczakiem.
Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Uważa się, że mógł powstać w czasach pierwszych kolonii amerykańskich w XVII wieku. Podobne receptury pojawiły się zarówno w kuchni francuskiej, jak i angielskiej. Jednak to w Stanach Zjednoczonych jest z najbardziej popularny do dziś. Amerykanie nie wyobrażają sobie bez niego grilla i cenią jego dymny posmak. Marynują w nim też mięso do pieczenia, zwłaszcza wołowinę, żeberka, kurczaka.
Dymny posmak sosu
Co charakteryzuje ten sos? Jest niezwykle aromatyczny. Poczujesz jego zapach w całym domu już na początku pieczenia udek. Potrzebne składniki masz pewnie w kuchni, może oprócz sosu Worcester. Nie wszyscy go stosują, jednak do tego sosu jest niezbędnym dodatkiem. To właśnie on nadaje mu charakterystyczny dymny posmak. Sos barbecue można przygotować na zapas i zawsze mieć pod ręką w lodówce. To bardzo wygodne. Kurczaka trzeba w nim marynować przez kilka godzin, zanim znajdzie się w piekarniku.
Przepis na kurczaka w sosie barbecue
Składniki:
- 4-5 udek.
Na sos:
- dwie łyżki oleju,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- pół szklanki czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- szklanka przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu,
- łyżeczka wędzonej papryki (ostrej lub łagodnej),
- 2 łyżki sosu Worcester,
- łyżka winnego octu,
- 2 łyżeczki soli, łyżeczka mielonego pieprzu,
- natka pietruszki do podania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
- Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, przesmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj czosnek, a po chwili brązowy cukier. Mieszaj, aż cukier lekko się skarmelizuje.
- Dodaj pozostałe składniki i podsmaż wszystko, jeszcze chwilę mieszając. Potem przestudź sos.
- Następnie udka ułóż w płaskim naczyniu posmarowanym olejem i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Przykryj i wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
- Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 minut pod przykryciem, a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Udka podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z dowolnymi dodatkami.