Mięso wychodzi soczyste i samo odchodzi od kości. Nie robię już kurczaka inaczej

Sposobów na kurczaka nigdy za dużo! W końcu drób jemy często i lubimy odkrywać go w nowej odsłonie. Upieczone udka posypane papryką i czosnkiem? Zapomnij. Tym razem przygotuj aromatyczny sos, a rodzina będzie zachwycona.

Ten sposób na kurczaka wypróbuj jak najszybciej!Ten sposób na kurczaka wypróbuj jak najszybciej!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Ezume Images
Dorota Gepert

Udka z kurczaka często traktujemy jako awaryjny obiad. Nie masz zbyt dużo czasu? Wystarczy wsunąć je do piekarnika i dobrze doprawić, pasują do nich właściwie wszystkie dodatki. Jednak to mięso nadaje się także na bardziej wykwintne danie, jeśli tylko połączysz je z aromatycznym sosem. Proponuję sos barbecue.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na obiad zrób mięsne miseczki. Niespodzianka w środku posmakuje każdemu

Kulinarna sława sosu barbecue i jego historia

Sos barbecue należy do topu światowych sosów. Jest bardzo znany i lubiany. Najczęściej kojarzymy go z grillem i to dobry trop. Do potraw z rusztu smakuje doskonale jako dodatek, ale można go też używać jako marynaty. Urozmaici także smak burgerów czy zapiekanek. Jego smak możesz też wyraźnie poczuć, gdy upieczesz w nim mięso. Jest słodko-ostry, niezwykle aromatyczny. Dobrze komponuje się właśnie z kurczakiem.

Dokładne pochodzenie sosu barbecue nie jest znane. Uważa się, że mógł powstać w czasach pierwszych kolonii amerykańskich w XVII wieku. Podobne receptury pojawiły się zarówno w kuchni francuskiej, jak i angielskiej. Jednak to w Stanach Zjednoczonych jest z najbardziej popularny do dziś. Amerykanie nie wyobrażają sobie bez niego grilla i cenią jego dymny posmak. Marynują w nim też mięso do pieczenia, zwłaszcza wołowinę, żeberka, kurczaka.

Dymny posmak sosu

Co charakteryzuje ten sos? Jest niezwykle aromatyczny. Poczujesz jego zapach w całym domu już na początku pieczenia udek. Potrzebne składniki masz pewnie w kuchni, może oprócz sosu Worcester. Nie wszyscy go stosują, jednak do tego sosu jest niezbędnym dodatkiem. To właśnie on nadaje mu charakterystyczny dymny posmak. Sos barbecue można przygotować na zapas i zawsze mieć pod ręką w lodówce. To bardzo wygodne. Kurczaka trzeba w nim marynować przez kilka godzin, zanim znajdzie się w piekarniku.

Przepis na kurczaka w sosie barbecue

Składniki:

  • 4-5 udek.

Na sos:

  • dwie łyżki oleju,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • pół szklanki czerwonego, wytrawnego lub półwytrawnego wina,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • szklanka przecieru pomidorowego lub 4 łyżki koncentratu,
  • łyżeczka wędzonej papryki (ostrej lub łagodnej),
  • 2 łyżki sosu Worcester,
  • łyżka winnego octu,
  • 2 łyżeczki soli, łyżeczka mielonego pieprzu,
  • natka pietruszki do podania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Czosnek przepuść przez praskę lub drobno posiekaj.
  2. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju, przesmaż cebulę, aż będzie złota. Dodaj czosnek, a po chwili brązowy cukier. Mieszaj, aż cukier lekko się skarmelizuje.
  3. Dodaj pozostałe składniki i podsmaż wszystko, jeszcze chwilę mieszając. Potem przestudź sos.
  4. Następnie udka ułóż w płaskim naczyniu posmarowanym olejem i zalej wcześniej przygotowanym sosem. Przykryj i wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin.
  5. Kurczaka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 45 minut pod przykryciem, a potem kolejne 30 minut bez przykrycia. Udka podawaj posypane posiekaną natką pietruszki z dowolnymi dodatkami.
Wybrane dla Ciebie
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
Robię zamiast gulaszu. Mięso tak kruche, że nie potrzeba noża
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
To najszybsze bułeczki śniadaniowe. Wystarczy 4 składniki, a są mięciutkie i mają chrupką skórkę
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Gdy podałam na ostatnie andrzejki, bliscy byli w szoku. Ale ta przekąska zniknęła jako pierwsza
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
Ten jeden składnik robi robotę. Jarzynowa smakuje jak nigdy wcześniej
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
W niedzielę już nie ubijam kotletów. Schab robię w taki sposób, a mięso jest delikatne i rozpada się pod widelcem
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Sezon na te owoce właśnie się zaczyna. Ja robię z nich obłędnie miękkie i puszyste ciasto do kawy
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Na andrzejki robię cały gar. Ciepłe danie, które znika w mgnieniu oka i zachwyca wszystkich gości
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania