Podium zdominowali Azjaci, ale Polacy nie mają powodów do wstydu. Pierogi w światowym rankingu

Taste Atlas to internetowy spis najsmaczniejszych lokalnych dań z całego świata. Właśnie opublikowano najnowszy ranking, który został zdominowany przez kuchnię azjatycką. Polska nie ma powodów do wstydu, bowiem jedno z rodzimych dań znalazło się w pierwszej dziesiątce rankingu.

Polskie pierogi znalazły się w pierwszej dziesiątce rankingu.Polskie pierogi znalazły się w pierwszej dziesiątce rankingu.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Magdalena Bujak

Kuchnia polska to mieszanka wielu smaków i kultur. Rodzime potrawy są cenione na całym świecie. Turyści z całego świata zjeżdżają się do Polski, żeby spróbować żurku czy słynnych pierogów ruskich.

Taste Atlas to internetowy ranking najsmaczniejszych potraw z całego świata. Pod koniec roku na stronie pojawia się ranking najlepiej ocenionych dań. W ubiegłym roku ranking został zdetronizowany przez kuchnię azjatycką, jednak w pierwszej dziesiątce znalazł się też polski akcent. Jakie polskie danie znalazło się w rankingu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Polskie danie w pierwszej dziesiątce światowego rankingu

Taste Atlas to nieoficjalna encyklopedia potraw z całego świata. Tworzą ją internauci. Pod koniec roku na stronie pojawia się ranking stu najlepiej ocenionych dań, jednak w ciągu roku pojawiają się też inne rankingi dotyczące najlepszych ciast, zup, mięs czy klusek.

Od lat ranking zdominowany jest przez dania kuchni azjatyckiej, jednak nie zabrakło w nim polskich akcentów. Internauci wysoko ocenili polskie pierogi, żurek, bigos, gołąbki, babkę, gulasz czy sernik.

Ostatni ranking dotyczył najlepszych pierogów i klusek. Mogłoby wydawać się, że to danie typowo polskie, jednak w każdym kraju serwuje się je w nieco inny sposób. Ravioli to włoska wariacja na temat pierogów, zaś wontony to jedno z ulubionych dań Azjatów.

Polskie pierogi wyprzedziły baozi

Na pierwszym miejscu znalazły się siomay. To rybne pierożki gotowane na parze z warzywami, które oblewa się intensywnym sosem orzechowym. Danie przyrządza się w Indonezji. Drugie miejsce zajęły chińskie guo tie, czyli pierogi nadziewane mieloną wieprzowiną z dodatkiem kapusty i imbiru. Ostatnie miejsce na podium zajmują tangbao. To pierożki na parze nadziane mięsem z dodatkiem galarety, która w trakcie gotowania zamienia się w rosół.

W pierwszej dziesiątce znajdują się azjatyckie wersje pierogów, nie licząc szóstego miejsca, które przypadło polskim pierogom. "Pierogi mogą być słodkie i pikantne, a najczęstsze nadzienia to mięso mielone, grzyby, ser, cebula, ziemniaki i kapusta kiszona. Wersje słodkie często zawierają truskawki czy jagody" - czytamy na portalu.

To niejedyne polskie danie, które znalazło się w zestawieniu. W drugiej połowie listy znalazły się także kluski śląskie, kopytka, pierogi leniwe czy regionalne kartacze.

Źródło: TVN 24

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej