Karol Okrasa robi zupełnie inaczej pierogi. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia

Karol Okrasa, znany i ceniony szef kuchni, nie boi się łamać kulinarnych konwenansów. Tym razem postanowił zaskoczyć swoją nową recepturą na ciasto na pierogi, które różnią się od tradycyjnej wersji. Są jednak wciąż niezwykle proste w przygotowaniu. Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim doborze składników.

Pierogi Karola Okrasy - PysznościPierogi Karola Okrasy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Karolina Grabowska, Kuchnia Lidla
Ewa Malinowska

Karol Okrasa to postać doskonale znana miłośnikom gotowania. Jako szef kuchni warszawskiej restauracji "Platter", zyskał sobie uznanie dzięki swojemu nowoczesnemu podejściu do tradycyjnej polskiej kuchni. Okrasa nie boi się eksperymentować z klasycznymi przepisami, dodając do nich swoją unikalną nutę. Tym razem postanowił zmodyfikować nieco uwielbiane polskie danie - pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Pierogi według Karola Okrasy

Okrasa tym razem postanowił podbić podniebienia swoją recepturą na ciasto na pierogi, kótre jest delikatne, puszyste i po prostu pyszne. Choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego, jego przygotowanie jest banalnie proste. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów
Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów © Pixabay

W przepisie Okrasy na ciasto na pierogi nie znajdziemy jednak jajek. Co zatem sprawia, że ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 120-150 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i podgrzej całość na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę wraz ze szczyptą soli.
  3. Stopniowo wlewaj przestudzone nieco masło z mlekiem, zagarniając przy tym mąkę.
  4. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i wytnij kółka przy pomocy szklanki.
  6. Nałóż porcje farszu i zalepiaj brzegi.

Ciasto z dodatkiem masła jest elastyczne i miękkie, a przesianie mąki dodaje mu sprężystości i lekkości. Karol Okrasa zdecydowanie wiedział, co robi.

Wybrane dla Ciebie
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇