Karol Okrasa robi zupełnie inaczej pierogi. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia

Karol Okrasa, znany i ceniony szef kuchni, nie boi się łamać kulinarnych konwenansów. Tym razem postanowił zaskoczyć swoją nową recepturą na ciasto na pierogi, które różnią się od tradycyjnej wersji. Są jednak wciąż niezwykle proste w przygotowaniu. Klucz do sukcesu tkwi w odpowiednim doborze składników.

Pierogi Karola Okrasy - PysznościPierogi Karola Okrasy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, YouTube | Karolina Grabowska, Kuchnia Lidla
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Karol Okrasa to postać doskonale znana miłośnikom gotowania. Jako szef kuchni warszawskiej restauracji "Platter", zyskał sobie uznanie dzięki swojemu nowoczesnemu podejściu do tradycyjnej polskiej kuchni. Okrasa nie boi się eksperymentować z klasycznymi przepisami, dodając do nich swoją unikalną nutę. Tym razem postanowił zmodyfikować nieco uwielbiane polskie danie - pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Spaghetti i lasagne w jednym. Z tym przepisem dwa kultowe dania podasz jednocześnie

Pierogi według Karola Okrasy

Okrasa tym razem postanowił podbić podniebienia swoją recepturą na ciasto na pierogi, kótre jest delikatne, puszyste i po prostu pyszne. Choć przepis zaproponowany przez znanego kucharza nieco różni się od tego klasycznego, jego przygotowanie jest banalnie proste. Tradycyjnie ciasto na pierogi przyrządza się z mąki, ciepłej wody i soli, opcjonalnie dodaje się żółtko. Dodatek tego ostatniego składnika sprawia, że ciasto nie wysycha i dobrze się lepi.

Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów
Patent na miękkie i elastyczne ciasto do pierogów © Pixabay

W przepisie Okrasy na ciasto na pierogi nie znajdziemy jednak jajek. Co zatem sprawia, że ciasto na pierogi według jego receptury jest tak miękkie? Sekret tkwi w dwóch składnikach. To dodatek masła i mleka nadaje lekkości i maślanego smaku pierogom. Co więcej, w recepturze tej nie znajdziemy wody. Roztopione masło Okrasa miesza z mlekiem, całość podgrzewa, a następnie dolewa do mąki. Tutaj kucharz zwraca uwagę na to, by wcześniej ją przesiać. To sprawi, że ciasto będzie delikatniejsze.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 120-150 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Do rondelka wlej mleko, dodaj masło i podgrzej całość na małym ogniu, aż tłuszcz się rozpuści.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę wraz ze szczyptą soli.
  3. Stopniowo wlewaj przestudzone nieco masło z mlekiem, zagarniając przy tym mąkę.
  4. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Przy dłuższym wyrabianiu ciasto straci temperaturę. Możesz je jednak wrzucić do lodówki na 15-20 minut zawinięte w folię.
  5. Ciasto rozwałkuj na blacie podsypanym mąką i wytnij kółka przy pomocy szklanki.
  6. Nałóż porcje farszu i zalepiaj brzegi.

Ciasto z dodatkiem masła jest elastyczne i miękkie, a przesianie mąki dodaje mu sprężystości i lekkości. Karol Okrasa zdecydowanie wiedział, co robi.

Wybrane dla Ciebie

Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Najgorszy błąd przy mizerii. Podchodzi wodą i jest niesmaczna
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
Kardynalny błąd przy smażeniu mięsa. Podejdzie wodą i straci smak
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
To ciasto smakuje każdemu. Szkoda, że nie można go robić cały rok
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
W PRL-u był rarytasem, a Francuzi wciąż kochają. My się brzydzimy, a jest bardzo zdrowy
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Czy można smażyć na porysowanej patelni? Wielu z nas popełnia poważny błąd
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Za roku już nie zjesz takich warzyw. Szykuje się ogromna zmiana prawa
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Gdzie wyrzucić folię aluminiową? Większość z nas popełnia błąd
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Na Boże Ciało co roku robię to mięso. Jest miękkie, delikatne i rozpływa się w ustach
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Przepis na te kotlety zdradziła mi babcia. Nie ma lepszego obiadu na niedzielę
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Pierwszy raz jadłam w Krakowie. Teraz robię co niedzielę, bo są tak pyszne
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Nasi dziadkowie zajadali się tą sałatką cały sezon. Do młodych ziemniaczków pasuje idealnie
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach
Taki rosół gotowały nasze babcie w PRL-u. Ten smak do dziś śni nam się po nocach