PrzepisRobiąc paprykarz, Karol Okrasa stosuje trzy zasady. Dlatego sklepowa wersja mu nie dorównuje

Robiąc paprykarz, Karol Okrasa stosuje trzy zasady. Dlatego sklepowa wersja mu nie dorównuje

Domowy paprykarz Karola Okrasy - Foto Ryba Sister / AdobeStock, CC0; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX
Domowy paprykarz Karola Okrasy - Foto Ryba Sister / AdobeStock, CC0; screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX

04.10.2022 12:35, aktual.: 19.03.2024 10:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Paprykarz to przysmak rybny znany nie tylko w Szczecinie, ale i w całej Polsce. Co ważne, nie musisz kupować go w postaci konserwy. Możesz go przygotować w swoim własnym domu. Jak go zrobić? Ten idealny przepis zdradził Karol Okrasa.

Najlepszy domowy paprykarz według przepisu Karola Okrasy

Zdarza się, że czasem chcemy zjeść coś smacznie i na szybko. W takim przypadku najchętniej sięgamy po konserwy, które zaspokoją nasz głód, a wiele z nich jest naprawdę smacznych. Pewnego rodzaju symbolem, który doczekał się nawet swojego pomnika, jest bez wątpienia paprykarz szczeciński. Ten warzywno-rybny skarb Pomorza możesz przygotować na swój sposób, w domu. Co ważne, będzie naprawdę smaczny, bo nam smakuje!

Domowy paprykarz - jakie składniki będą nam potrzebne?

W celu przygotowania domowego paprykarza będziemy potrzebować składników rybnych i warzywnych. Bez problemu odnajdziesz je w swoim osiedlowym sklepie. Okrasa, robiąc swój paprykarz stosuje 3 zasady - zawsze używa dobrych pomidorów z koncentratem, dodaje aromatyczne warzywa i wykorzystuje rybę najlepszej jakości.

Domowy paprykarz - screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX
Domowy paprykarz - screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX

Składniki:

               
  • 1 marchewka
  • 1 mała cebula
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 średniej wielkości ogórki korniszony
  • 2 płaty wędzonej makreli - około 250 g
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • torebka ugotowanego ryżu białego (100 g)
  • pokrojone w kostkę pomidory pelati (200 g)
  • pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • szczypta soli
  • 3 szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 3,5 łyżki oleju słonecznikowego

Konieczne będą również:

  • słoiczki do przechowywania paprykarza
  • tarka z grubymi oczkami.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie domowego paprykarza jest dziecinnie proste i szybkie. Całość powinna Ci zająć około 35 minut. Rozpoczynamy od warzyw - cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju w rozgrzanym garnku. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach - marchewkę i pietruszkę. Następnie ustawiamy średni ogień i całość doprawiamy pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do czasu i robimy to do momentu aż warzywa staną się miękkie - wtedy doprawiamy je solą.

Kolejny krok to podsmażenie koncentratu pomidorowego na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Robimy to przez dosłownie chwilę i następnie mieszamy z przygotowanymi podsmażonymi warzywami. Mieszamy i dodajemy pomidory pelati - czekamy aż płyn z pomidorów odparuje. W międzyczasie dodajemy podstawowy składnik paprykarza, czyli paprykę ostrą i słodką mieloną. Gdy całość przygotowanej w ten sposób bazy odparuje, próbujemy ją i doprawiamy solą i pieprzem.

Domowy paprykarz - screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX
Domowy paprykarz - screen z filmu https://www.youtube.com/watch?v=Th9vpDNqUsY&list=PLQm5mXEYu4pc9sVW0VkbbvltgJ2ZjjftX

Baza z warzyw, które nadadzą smak naszemu paprykarzowi, jest już gotowa - przekładamy ją do miski i pozostawiamy do wystudzenia.

Następne w kolejności będzie przygotowanie płatów makreli - należy obrać je ze skóry i delikatnie oddzielić od ości. Rybę dzielimy ręcznie na drobne kawałki i dodajemy do przestudzonej bazy warzywnej. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem i drobno pokrojonymi korniszonami. Wskazane jest, by doprawić nasze danie pieprzem i mieszać je do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

Nasz domowy paprykarz jest już gotowy. Jeśli chcesz, by smakował najlepiej, to dobrze jest poczekać do kolejnego dnia - wtedy wszystkie składniki idealnie się połączą, a smak będzie jedyny w swoim rodzaju. Przełożonego do słoiczków paprykarza, możesz przechowywać do 7 dni w lodówce. Smacznego!

Co powiesz  na roladę z wędzonej makreli? Jej przygotowanie jest równie proste, co paprykarza: