Robiąc paprykarz, Karol Okrasa stosuje trzy zasady. Dlatego sklepowa wersja mu nie dorównuje
04.10.2022 12:35, aktual.: 19.03.2024 10:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Paprykarz to przysmak rybny znany nie tylko w Szczecinie, ale i w całej Polsce. Co ważne, nie musisz kupować go w postaci konserwy. Możesz go przygotować w swoim własnym domu. Jak go zrobić? Ten idealny przepis zdradził Karol Okrasa.
Najlepszy domowy paprykarz według przepisu Karola Okrasy
Zdarza się, że czasem chcemy zjeść coś smacznie i na szybko. W takim przypadku najchętniej sięgamy po konserwy, które zaspokoją nasz głód, a wiele z nich jest naprawdę smacznych. Pewnego rodzaju symbolem, który doczekał się nawet swojego pomnika, jest bez wątpienia paprykarz szczeciński. Ten warzywno-rybny skarb Pomorza możesz przygotować na swój sposób, w domu. Co ważne, będzie naprawdę smaczny, bo nam smakuje!
Domowy paprykarz - jakie składniki będą nam potrzebne?
W celu przygotowania domowego paprykarza będziemy potrzebować składników rybnych i warzywnych. Bez problemu odnajdziesz je w swoim osiedlowym sklepie. Okrasa, robiąc swój paprykarz stosuje 3 zasady - zawsze używa dobrych pomidorów z koncentratem, dodaje aromatyczne warzywa i wykorzystuje rybę najlepszej jakości.
Składniki:
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 2 korzenie pietruszki
- 4 średniej wielkości ogórki korniszony
- 2 płaty wędzonej makreli - około 250 g
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- torebka ugotowanego ryżu białego (100 g)
- pokrojone w kostkę pomidory pelati (200 g)
- pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
- 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- szczypta soli
- 3 szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu
- 3,5 łyżki oleju słonecznikowego
Konieczne będą również:
- słoiczki do przechowywania paprykarza
- tarka z grubymi oczkami.
Sposób przygotowania:
Przygotowanie domowego paprykarza jest dziecinnie proste i szybkie. Całość powinna Ci zająć około 35 minut. Rozpoczynamy od warzyw - cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na oleju w rozgrzanym garnku. Dodajemy do niej starte na grubych oczkach - marchewkę i pietruszkę. Następnie ustawiamy średni ogień i całość doprawiamy pieprzem. Smażymy, mieszając od czasu do czasu i robimy to do momentu aż warzywa staną się miękkie - wtedy doprawiamy je solą.
Kolejny krok to podsmażenie koncentratu pomidorowego na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. Robimy to przez dosłownie chwilę i następnie mieszamy z przygotowanymi podsmażonymi warzywami. Mieszamy i dodajemy pomidory pelati - czekamy aż płyn z pomidorów odparuje. W międzyczasie dodajemy podstawowy składnik paprykarza, czyli paprykę ostrą i słodką mieloną. Gdy całość przygotowanej w ten sposób bazy odparuje, próbujemy ją i doprawiamy solą i pieprzem.
Baza z warzyw, które nadadzą smak naszemu paprykarzowi, jest już gotowa - przekładamy ją do miski i pozostawiamy do wystudzenia.
Następne w kolejności będzie przygotowanie płatów makreli - należy obrać je ze skóry i delikatnie oddzielić od ości. Rybę dzielimy ręcznie na drobne kawałki i dodajemy do przestudzonej bazy warzywnej. Całość mieszamy z ugotowanym ryżem i drobno pokrojonymi korniszonami. Wskazane jest, by doprawić nasze danie pieprzem i mieszać je do momentu aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Nasz domowy paprykarz jest już gotowy. Jeśli chcesz, by smakował najlepiej, to dobrze jest poczekać do kolejnego dnia - wtedy wszystkie składniki idealnie się połączą, a smak będzie jedyny w swoim rodzaju. Przełożonego do słoiczków paprykarza, możesz przechowywać do 7 dni w lodówce. Smacznego!
Co powiesz na roladę z wędzonej makreli? Jej przygotowanie jest równie proste, co paprykarza: