Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat

Stefanka to jedno z tych ciast, które często zamawiałam u mamy na święta, gdy byłam jeszcze małą dziewczynką. Teraz robię je sama również na inne, mniejsze lub większe, okazje. Ciasto na blaty ucieram na maśle, zgodnie z tradycyjnym przepisem i przekładam pysznym kremem z kaszy manny, na który znalazłam łatwiejszy sposób.

Na stefankę zawsze znajdą się chętniNa stefankę zawsze znajdą się chętni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

W polskiej terminologii cukierniczej wiele pojęć się miesza i jest różnie używanych w zależności od regionu kraju. Osobiście bardzo doceniam to nasze kulinarne zamieszanie – przynajmniej jest o czym porozmawiać przy spotkaniu z rodziną, która rozjechała się po całej Polsce. Również o stefance i miodowniku można rozmawiać godzinami.

Ogólnie przyjęło się, że stefanka jest szybszym ciastem, które nie wymaga leżakowania. Nieraz jest przygotowywana nawet bez miodu, za to z dodatkiem kakao. Co dom, to inny przepis. U mnie stefankę robiło się na blatach miodowych z kremem grysikowym i polewą czekoladową na wierzchu.

Ciasto jogurtowo-makowe z kruszonką. Dosłownie rozpływa się w ustach

Szybki krem z kaszy manny

Zgodnie z tradycyjnym przepisem kaszę mannę należało ugotować się na gęsto (tak, żeby łyżka stała), a po całkowitym wystudzeniu trzeba było ją wmiksować w krem z masła i cukru. Okazuje się, że jest na prostszy sposób – od razu do mleka wrzucam masło i cukier, a gdy się zagotują, dodaję kaszę i podgrzewam do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu, bo kasza lubi się przypalać. Krem możesz nakładać na blaty, gdy jest jeszcze ciepły – chyba że nie udało ci się osiągnąć odpowiedniej konsystencji. Wtedy odstaw w chłodne miejsce i poczekaj chwilę, aż zgęstnieje.

Przepis na stefankę

Każdy blat do stefanki trzeba upiec osobno w dużej prostokątnej blasze o wymiarach ok. 24 × 30 cm. Jest z tym trochę zamieszania, ale na szczęście placki nie pieką się długo – wystarczy 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Stefanka najlepiej smakuje na drugi dzień.

Składniki na miodowe blaty:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 175 g drobnego cukru,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Krem z kaszy manny:

  • 1 litr mleka,
  • 175 g cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 200 g masła,
  • 9 łyżek kaszy manny.

Polewa:

  • 3 łyżki masła,
  • 100 g czekolady deserowej.

Sposób przygotowania:

  1. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem na krem. Stopniowo dodawaj miód, jajka i mąkę – wcześniej przesianą i wymieszaną z sodą oczyszczoną.
  2. Masę podziel na trzy części, każdą owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 30 min.
  3. Następnie po kolei wyjmuj porcje ciasta, każdą rozwałkuj na placek i przełóż na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 15 minut.
  4. W garnku zagotuj mleko z cukrem zwykłym, waniliowym i masłem. Gdy się zagotuje, dodaj kaszę manną i energicznie mieszaj do uzyskania konsystencji bardzo gęstego budyniu. Na koniec dodaj odrobinę soku z cytryny. Ponownie wymieszaj.
  5. Podziel krem na dwie lub trzy części i przełóż nim blaty – trzecią warstwę możesz położyć na wierzch ciasta albo poprzestać na dwóch pomiędzy blatami.
  6. Na polewę roztop 3 łyżki masła. Gdy będzie gorące, zdejmij garnek z kuchenki i dodaj do masła pokruszoną tabliczkę czekolady deserowej. Bardzo dokładnie wymieszaj. Odstaw na chwilę, aby polewa zgęstniała i przykryj nią ciasto.
  7. Gotową stefankę wstaw do lodówki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟