Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda

Większość jajecznic jest sucha, wiórowata i zbyt mocno ścięta. Francuska wersja to zupełne przeciwieństwo tego, co zwykle ląduje na patelni. Jest powolna, aksamitna i wilgotna, a konsystencją przypomina gęsty krem, który nie rozpada się na kawałki.

Francuska jajecznica jest bardziej kremowaFrancuska jajecznica jest bardziej kremowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Jajecznica po francusku to sposób na śniadanie, które nie polega na szybkim podsmażeniu jaj i dorzuceniu szczypiorku. Tutaj liczy się cierpliwość. Kluczowe jest bardzo delikatne podgrzewanie, niemal gotowanie jajek, a nie ich smażenie. Jajka traktujemy jak krem, który trzeba mieszać spokojnie i powoli, aby stopniowo gęstniał. To właśnie ta technika sprawia, że jajecznica jest miękka, wilgotna i jedwabista. Francuska wersja bywa nazywana "mercedesem wśród jajecznic" nie dlatego, że jest wymyślna, ale dlatego, że wymaga dużych pokładów cierpliwości.

Czym różni się jajecznica po francusku od zwykłej?

W większości domów jajecznica ląduje na mocno rozgrzanej patelni i ścina się w kilka minut. W efekcie jajka stają się suche, zbite i grudkowate. W wersji francuskiej dzieje się odwrotnie: jajka łączą się w spójną, kremową masę. Nie ma tu szybkiego smażenia, tylko powolne gęstnienie na bardzo małym ogniu. Można przygotować ją na maśle i śmietance, ale istnieje też lżejsza wersja bez tłuszczu, która nadal ma kremową konsystencję.

Przepis na jajecznicę po francusku

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżeczki masła,
  • 4 łyżki mleka lub śmietanki 30 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek lub natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło na patelni.
  2. W osobnym naczyniu rozmieszaj jajka, tak aby żółtka połączyły się z białkami, następnie wlej masę na patelnię.
  3. Zmniejsz ogień do minimum i mieszaj cały czas, bez przerwy, aż masa zacznie gęstnieć. Proces powinien trwać około 10 minut.
  4. Tuż przed zakończeniem dodaj mleko lub śmietankę, wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
  5. Jeśli chcesz, posyp zieleniną i podawaj ze świeżym pieczywem.

Jak uzyskać idealnie kremową konsystencję?

Jeżeli jajka zaczną ścinać się zbyt szybko, zdejmij patelnię z palnika, ale nie przerywaj mieszania. Ciepło zgromadzone w patelni nadal będzie je delikatnie zagęszczało. Po chwili możesz znów delikatnie podgrzać. W lżejszej wersji wystarczy pominąć masło i śmietankę, a dodać łyżkę wody, wtedy struktura nadal będzie kremowa, tylko mniej tłusta. Kluczem jest powolne mieszanie i brak pośpiechu, a nie sama ilość tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟