Lubisz kuchnię włoską? Pokochasz ten omlet

Omlet caprese to propozycja dla osób, które kochają włoską kuchnię i chcą przenieść jej klimat na codzienny talerz, ale w lekkiej, prostej formie. Ten omlet łączy w sobie wszystko, co najlepsze w klasycznym caprese, czyli soczyste pomidory, delikatną mozzarellę i aromat bazylii. W połączeniu z jajkami tworzy danie, które syci na bardzo długo, a przy tym smakuje świeżo i lekko, czyli tak jak śniadanie zjedzone na tarasie w słonecznej Italii.
Omlet capreseFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka dostarczają pełnowartościowe białko, witaminy A, D, E, K oraz te z grupy B, a także składniki mineralne, które dobrze wpływają na pracę układu nerwowego i regenerację organizmu. Mozzarella light jest lżejszą wersją popularnego sera, ale mimo to zawiera wapń, białko i fosfor, czyli składniki, które są ważne dla zdrowia kości i mięśni. Pomidor poza świeżością wprowadza także likopen oraz witaminę C i K.

Dyniowa pinsa w dwóch wersjach. Każdy znajdzie coś dla siebie

Oliwa z oliwek nadaje całości subtelny aromat i dostarcza zdrowe tłuszcze, a odrobina octu balsamicznego podkreśla smak pomidorów i wprowadza włoski temperament. Bazylia spaja całość aromatem, który trudno pomylić z czymkolwiek innym.

To danie jest świetnym pomysłem na białkowo-tłuszczowe śniadanie lub lekką kolację. Tak naprawdę, z kilku zwykłych składników powstaje omlet, który zadziwia smakiem i przypomina dania jedzone we włoskiej trattorii oraz przenosi myślami na południe słonecznej Europy. Jak zrobić omlet z pomidorami i mozzarellą? Poznaj prosty przepis.

Przepis na omlet caprese

Składniki:

  • 3 duże jajka,
  • 1 mały pomidor,
  • 1 opakowanie sera mozzarella light w kulce,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszona bazylia.

Sposób przygotowania:

  1. Pomidora umyj, osusz i pokrój w kostkę (usuń twarde, zielone części ze środka), a mozzarellę odcedź z zalewy i pokrój w kostkę.
  2. W miseczce umieść pomidora, mozzarellę, oliwę i ocet balsamiczny. Dopraw do smaku solą, pieprzem i suszoną bazylią. Dokładnie wymieszaj. 
  3. Do naczynia wbij jajka i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem lub trzepaczką kuchenną do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
  4. Rozgrzej masło na patelni z nieprzywierającą powierzchnią (rozprowadź masło po całej powierzchni patelni).
  5. Wlej masę z jajek i smaż na umiarkowanym ogniu pod przykryciem. Po około 3-5 min. masa powinna być już ścięta (jeśli nie będzie, to zostaw jeszcze chwilę na ogniu).
  6. Następnie rozłóż mozzarellę z pomidorem na połowie omleta i złóż omlet na pół. Przełóż na talerz.
Wybrane dla Ciebie
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Ewa Wachowicz przygotowała zapomniany deser. Dla wielu to smak dzieciństwa
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Co weekend piekę stefankę. Przepis jest w mojej rodzinie od lat
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Używasz takiego tłuszczu do smażenia? W połączeniu z rybą staje się szkodliwy dla zdrowia
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Węgierscy kucharze nie dodają mąki do gulaszu. Inny składnik świetnie zagęszcza sos
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na święta robię kapustę po czesku. Jeszcze smaczniejsza niż z grzybami
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Na piątkowy obiad robię postne gołąbki. Tak pyszne, że żona zawsze bierze dwie dokładki
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Jest kremowa i wilgotna. Mało kto robi taką jajecznicę, a szkoda
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯