Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Jesienny omlet prosto z piekarnika. Po takim śniadaniu każdy dzień będzie udany

W jesiennym menu warto postawić na rozgrzewające posiłki, w których nie brakuje sezonowych owoców i przypraw. I tak się składa, że idealnie warunki te spełnia nasz puszysty omlet z jabłkami w roli głównej. Lista składników czeka poniżej. Dokładną instrukcję znajdziesz w naszym wideo.

Składniki na omlet z piekarnika:

  • 2 małe jabłka,
  • 60 g masła,
  • 100 g cukru (50 g do jabłek, 50 g do białek),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • polewa czekoladowa do dekoracji.

O czym warto pamiętać:

  • Zanim zabierzesz się za przygotowanie omleta, warto wziąć pod uwagę, że na koniec ma trafić do piekarnika. Od razu użyj więc patelni, którą bez problemu możesz do niego wstawić.
  • Oczywiście jeśli nie posiadasz takiej patelni, możesz się bez niej obejść. Wystarczy, że jabłka po usmażeniu przełożysz do naczynia żaroodpornego i dopiero wtedy zalejesz je ciastem.
  • Do przepisu najlepiej dobrać jabłka, które podczas smażenia nie zamienią się szybko w owocowe purée. Nie o taki efekt tutaj chodzi. Postaw na twarde jabłka, które nawet po smażeniu zachowają swój naturalny kształt.
  • Aby jeszcze bardziej urozmaicić walory smakowe omleta, warto dodać do przepisu owoce z kwaskowatą nutką. Najlepsze odmiany w tym przypadku: Ligol, Jonagold lub Szara Reneta.
  • Owoce wraz z dodatkami smaż na patelni ok. 15 minut. Po kwadransie zalej je masą i wstaw do piekarnika na ten sam czas. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • Gotowy omlet serwuj na ciepło z ulubionymi dodatkami. Świetnie sprawdzi się tu cukier puder, domowa konfitura, bita śmietana, jak i polewa czekoladowa.
Więcej wideo
Ciasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustachCiasto jogurtowo-makowe nigdy nie zawodzi. Dosłownie rozpływa się w ustach
Kolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkamiKolacja prosto z piekarnika. Maślane bułki faszerowane na bogato kurczakiem z dodatkami
Burger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w PolsceBurger Drwala powrócił. Na start tylko w tym mieście w Polsce
Chrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu okaChrupiąca pizza z dużą ilością mięsa bez wyrabiania ciasta. Zrobisz ją w mgnieniu oka
Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?Nazwa tego dania totalnie cię zaskoczy. Jak zrobić zupę Ślepe Ryby i co można w niej znaleźć?
Chrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletówChrupiące roladki schabowe skrywają farsz, który nigdy nie zawodzi. Świetna alternatywa dla kotletów
Rogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydziełoRogale świętomarcińskie w formie ciasta? Sernik inspirowany pysznymi wypiekami to cukiernicze arcydzieło
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Pierwszy raz jadłam ją w Zakopanem, a teraz robię sama w 20 minut. Przyjemnie rozgrzewa i jest pyszna
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Gdy stawiam ją na andrzejkowym stole, goście wyrywają sobie salaterkę. To najlepsza sałatka
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Kiedyś gospodynie dodawały do rosołu za każdym razem. Jak nic podbija smak zupy
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Do bigosu zawsze dodaje to mięso.  Podbija smak całego dania
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu
Na jarski obiad robię ten gulasz. Ani grama mięsa, a smakuje każdemu
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok