Warzywne placuszki z jajkiem robię w każdy piątek. Szybkie i proste, a naje się nimi cała rodzina

Czy wiesz, że wystarczy połączyć dosłownie dwa warzywa i jajko, aby w mgnieniu oka zrobić ekspresowy obiad z patelni? Sprawdzona receptura już czeka!

W mgnieniu oka pyszny obiad jest gotowyPyszny obiad jest gotowy dosłownie w 20 minut
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Przygotowanie obiadu zazwyczaj kojarzy się z długim i bardzo angażującym procesem. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy połączyć kilka składników na patelni i gotowe.

A skoro o błyskawicznych pomysłach na obiad mowa, to koniecznie musisz wypróbować warzywnych placuszków z jajkiem. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze zaproponujesz swoim bliskim ciekawą alternatywę na bezmięsny posiłek. U mnie świetnie sprawdza się zwłaszcza w piątki. Jeśli również stawiasz wtedy na obiady bez dodatku mięsa, kolorowa propozycja ze smacznymi placuszkami na pewno ci się spodoba.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Kolorowe placuszki z jajkiem to sprawdzona receptura na ekspresowy obiad w bezmięsnym wydaniu

Składniki na 3 porcje:

  • 1/4 główki kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 3 jajka (do środka gniazd),
  • świeża pietruszka lub szczypiorek do dekoracji,
  • kwaśna śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw drobno szatkuję białką kapustę. Następnie obieram i ścieram na tarce marchewki

Obrane marchewki ścieram na tarce na dużych oczkach
Obrane marchewki ścieram na tarce na dużych oczkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa łączę następnie w jednej misce z surowym jajkiem, mąką oraz przyprawami: suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby dobrze się połączyły. 

Do bazy na placuszki dodaję m.in. mąkę
Do bazy na placuszki dodaję m.in. mąkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo do miski wrzucam również drobno posiekaną natką pietruszki. Dopiero w takim wydaniu baza na przyszłe placuszki jest gotowa

Pierwszy etap przepisu zrealizowany
Pierwszy etap przepisu zrealizowany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku ustawiam patelnię. Gdy jest już dobrze rozgrzana i natłuszczona, układam w niej małą metalową foremkę w formie okręgu. Dookoła kuchennego gadżetu rozprowadzam warzywną mieszankę. Kiedy foremka znajduje się centralnie w środku warzywnego placuszka, wyjmuję ją i w powstałej luce rozbijam jajko. Proces powtarzam kilkukrotnie w przypadku kolejnych placuszków. 

Kształt pierwszego placuszka już jest
Kształt pierwszego placuszka już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron po ok. 5 minut. W tym czasie mają nabrać złocistych rumieńców. Co zaś tyczy się jajka, powinno mieć one lekko płynną formę. Oczywiście jeśli wolisz żółtka w stałej postaci, smaż placuszki po 2 minutki dłużej na każdej stronie. 

Placuszki z jajkiem smażę po kilka minut na każdej stronie
Placuszki z jajkiem smażę po kilka minut na każdej stronie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe placuszki serwuję na ciepło z posiekaną natką pietruszkikleksami z kwaśnej śmietany. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości