Warzywne placuszki z jajkiem robię w każdy piątek. Szybkie i proste, a naje się nimi cała rodzina
Czy wiesz, że wystarczy połączyć dosłownie dwa warzywa i jajko, aby w mgnieniu oka zrobić ekspresowy obiad z patelni? Sprawdzona receptura już czeka!
05.04.2024 11:12
Przygotowanie obiadu zazwyczaj kojarzy się z długim i bardzo angażującym procesem. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy połączyć kilka składników na patelni i gotowe.
A skoro o błyskawicznych pomysłach na obiad mowa, to koniecznie musisz wypróbować warzywnych placuszków z jajkiem. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze zaproponujesz swoim bliskim ciekawą alternatywę na bezmięsny posiłek. U mnie świetnie sprawdza się zwłaszcza w piątki. Jeśli również stawiasz wtedy na obiady bez dodatku mięsa, kolorowa propozycja ze smacznymi placuszkami na pewno ci się spodoba.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kolorowe placuszki z jajkiem to sprawdzona receptura na ekspresowy obiad w bezmięsnym wydaniu
Składniki na 3 porcje:
- 1/4 główki kapusty,
- 2 marchewki,
- 1 jajko,
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/2 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1/3 pęczka natki pietruszki,
- 3 jajka (do środka gniazd),
- świeża pietruszka lub szczypiorek do dekoracji,
- kwaśna śmietana do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw drobno szatkuję białką kapustę. Następnie obieram i ścieram na tarce marchewki.
Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa łączę następnie w jednej misce z surowym jajkiem, mąką oraz przyprawami: suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby dobrze się połączyły.
Krok 3. To jednak nie koniec, bo do miski wrzucam również drobno posiekaną natką pietruszki. Dopiero w takim wydaniu baza na przyszłe placuszki jest gotowa.
Krok 4. Na palniku ustawiam patelnię. Gdy jest już dobrze rozgrzana i natłuszczona, układam w niej małą metalową foremkę w formie okręgu. Dookoła kuchennego gadżetu rozprowadzam warzywną mieszankę. Kiedy foremka znajduje się centralnie w środku warzywnego placuszka, wyjmuję ją i w powstałej luce rozbijam jajko. Proces powtarzam kilkukrotnie w przypadku kolejnych placuszków.
Krok 5. Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron po ok. 5 minut. W tym czasie mają nabrać złocistych rumieńców. Co zaś tyczy się jajka, powinno mieć one lekko płynną formę. Oczywiście jeśli wolisz żółtka w stałej postaci, smaż placuszki po 2 minutki dłużej na każdej stronie.
Krok 6. Gotowe placuszki serwuję na ciepło z posiekaną natką pietruszki i kleksami z kwaśnej śmietany. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także