Warzywne placuszki z jajkiem robię w każdy piątek. Szybkie i proste, a naje się nimi cała rodzina

Czy wiesz, że wystarczy połączyć dosłownie dwa warzywa i jajko, aby w mgnieniu oka zrobić ekspresowy obiad z patelni? Sprawdzona receptura już czeka!

W mgnieniu oka pyszny obiad jest gotowyPyszny obiad jest gotowy dosłownie w 20 minut
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Przygotowanie obiadu zazwyczaj kojarzy się z długim i bardzo angażującym procesem. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Czasami wystarczy połączyć kilka składników na patelni i gotowe.

A skoro o błyskawicznych pomysłach na obiad mowa, to koniecznie musisz wypróbować warzywnych placuszków z jajkiem. Nie dość, że zrobisz je w mgnieniu oka, to jeszcze zaproponujesz swoim bliskim ciekawą alternatywę na bezmięsny posiłek. U mnie świetnie sprawdza się zwłaszcza w piątki. Jeśli również stawiasz wtedy na obiady bez dodatku mięsa, kolorowa propozycja ze smacznymi placuszkami na pewno ci się spodoba.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Kolorowe placuszki z jajkiem to sprawdzona receptura na ekspresowy obiad w bezmięsnym wydaniu

Składniki na 3 porcje:

  • 1/4 główki kapusty,
  • 2 marchewki,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżeczki mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
  • 1/3 pęczka natki pietruszki,
  • 3 jajka (do środka gniazd),
  • świeża pietruszka lub szczypiorek do dekoracji,
  • kwaśna śmietana do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania warzyw. W tym celu najpierw drobno szatkuję białką kapustę. Następnie obieram i ścieram na tarce marchewki

Obrane marchewki ścieram na tarce na dużych oczkach
Obrane marchewki ścieram na tarce na dużych oczkach © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Wstępnie przygotowane warzywa łączę następnie w jednej misce z surowym jajkiem, mąką oraz przyprawami: suszonym czosnkiem, solą oraz pieprzem. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy zwykłej łyżki stołowej, aby dobrze się połączyły. 

Do bazy na placuszki dodaję m.in. mąkę
Do bazy na placuszki dodaję m.in. mąkę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To jednak nie koniec, bo do miski wrzucam również drobno posiekaną natką pietruszki. Dopiero w takim wydaniu baza na przyszłe placuszki jest gotowa

Pierwszy etap przepisu zrealizowany
Pierwszy etap przepisu zrealizowany © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na palniku ustawiam patelnię. Gdy jest już dobrze rozgrzana i natłuszczona, układam w niej małą metalową foremkę w formie okręgu. Dookoła kuchennego gadżetu rozprowadzam warzywną mieszankę. Kiedy foremka znajduje się centralnie w środku warzywnego placuszka, wyjmuję ją i w powstałej luce rozbijam jajko. Proces powtarzam kilkukrotnie w przypadku kolejnych placuszków. 

Kształt pierwszego placuszka już jest
Kształt pierwszego placuszka już jest © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Tak przygotowane placuszki smażę z obu stron po ok. 5 minut. W tym czasie mają nabrać złocistych rumieńców. Co zaś tyczy się jajka, powinno mieć one lekko płynną formę. Oczywiście jeśli wolisz żółtka w stałej postaci, smaż placuszki po 2 minutki dłużej na każdej stronie. 

Placuszki z jajkiem smażę po kilka minut na każdej stronie
Placuszki z jajkiem smażę po kilka minut na każdej stronie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe placuszki serwuję na ciepło z posiekaną natką pietruszkikleksami z kwaśnej śmietany. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo