Tęczowa zapiekanka warzywna

Tęczowa zapiekanka warzywna to proste, a zarazem oryginalne danie, które pokocha cała Twoja rodzina. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze genialnie smakuje! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu tej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. buraki czerwone
  2. 2 szt. marchewki
  3. 2 szt. ziemniaki
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka kurkuma
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Masa jajeczna

  1. 1 łyżeczka tymianek
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 180 g śmietana 22%
  5. 4 szt. jajka
  6. 125 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania jajecznej mieszanki. W tym celu połącz: jajka, śmietanę 22%, sól, pieprz, śmietankę 30%, rozmaryn i tymianek.

Obrazek

2. Przy pomocy robota kuchennego pokrój w plastry ziemniaki, buraki i marchewki.

Obrazek

3. Warzywa umieść w 3 osobnych miskach. Następnie do każdego naczynia dodaj mieszankę z jajkami.

Obrazek

4. Do pierwszej miski z ziemniakami dodaj suszony czosnek. Do drugiej (z marchewką) dodaj kurkumę. Zaś do trzeciej słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość każdej miski.

Obrazek

5. Następnie umieść w formie do pieczenia, tworząc 3 warstwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser