Tęczowa zapiekanka warzywna

Tęczowa zapiekanka warzywna to proste, a zarazem oryginalne danie, które pokocha cała Twoja rodzina. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze genialnie smakuje! Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

W przygotowaniu tej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. buraki czerwone
  2. 2 szt. marchewki
  3. 2 szt. ziemniaki
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka kurkuma
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Masa jajeczna

  1. 1 łyżeczka tymianek
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 180 g śmietana 22%
  5. 4 szt. jajka
  6. 125 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania jajecznej mieszanki. W tym celu połącz: jajka, śmietanę 22%, sól, pieprz, śmietankę 30%, rozmaryn i tymianek.

Obrazek

2. Przy pomocy robota kuchennego pokrój w plastry ziemniaki, buraki i marchewki.

Obrazek

3. Warzywa umieść w 3 osobnych miskach. Następnie do każdego naczynia dodaj mieszankę z jajkami.

Obrazek

4. Do pierwszej miski z ziemniakami dodaj suszony czosnek. Do drugiej (z marchewką) dodaj kurkumę. Zaś do trzeciej słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość każdej miski.

Obrazek

5. Następnie umieść w formie do pieczenia, tworząc 3 warstwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby