PrzepisTęczowa zapiekanka warzywna

Tęczowa zapiekanka warzywna

Tęczowa zapiekanka warzywna to proste, a zarazem oryginalne danie, które pokocha cała Twoja rodzina. Nie dość, że świetnie się prezentuje, to jeszcze genialnie smakuje! Czego chcieć więcej?

Tęczowa zapiekanka warzywna
Pyszności

26.03.2020 | aktual.: 15.03.2024 10:22

W przygotowaniu tej zapiekanki pomógł nam robot kuchenny marki Philips.

Składniki:

Podstawowe składniki

  1. 2 szt. buraki czerwone
  2. 2 szt. marchewki
  3. 2 szt. ziemniaki
  4. 1 łyżeczka słodka papryka
  5. 1 łyżeczka kurkuma
  6. 1 łyżeczka suszony czosnek

Masa jajeczna

  1. 1 łyżeczka tymianek
  2. 1 łyżeczka sól
  3. 1/2 łyżeczki pieprz
  4. 180 g śmietana 22%
  5. 4 szt. jajka
  6. 125 ml śmietanka 30%
  7. 1 łyżeczka rozmaryn

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania jajecznej mieszanki. W tym celu połącz: jajka, śmietanę 22%, sól, pieprz, śmietankę 30%, rozmaryn i tymianek.

Obraz

2. Przy pomocy robota kuchennego pokrój w plastry ziemniaki, buraki i marchewki.

Obraz

3. Warzywa umieść w 3 osobnych miskach. Następnie do każdego naczynia dodaj mieszankę z jajkami.

Obraz

4. Do pierwszej miski z ziemniakami dodaj suszony czosnek. Do drugiej (z marchewką) dodaj kurkumę. Zaś do trzeciej słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj zawartość każdej miski.

Obraz

5. Następnie umieść w formie do pieczenia, tworząc 3 warstwy. Przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika na 60 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Smacznego!

Obraz