Podudzia z kurczaka w aromatycznej marynacie. Idealne na Dzień Mężczyzny

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad z piekarnika? Podudzia z kurczaka upieczone w przepysznej marynacie spiszą się w tej roli idealnie. Polecam również jako prezent dla taty, brata lub męża z okazji Dnia Mężczyzny.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Choć w kuchni zazwyczaj wykorzystujemy piersi z kurczaka, warto pamiętać, również o innych smacznych kęskach. Świetnym przykładem są tutaj podudzia z kurczaka, z których wyczarujesz smaczny obiad dla twoich bliskich. 

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć oczyszczone mięso z aromatyczną marynatą i wstawić je do piekarnika. Niemal całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt, a ty zaoszczędzony czas możesz poświęcić na zasłużony odpoczynek lub spędzić go z rodziną. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Kawałki kurczaka upieczone w przepysznej marynacie prezentują się jak milion dolarów. A ich wyjątkowego smaku nie sposób opisać słowami, takie są dobre!

Składniki:

  • 14 podudzi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 80 g masła,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu oczyszczam je i dokładnie osuszam. Następnie przerzucam pałki do dużej miski. 

Najpierw zajmuję się kurczakiem
Najpierw zajmuję się pałkami z kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają aromatyczne przyprawy, a mianowicie: słodka papryka, suszony czosnek, suszony majeranek, suszone oregano, kminek oraz sól. 

Następnie dodaję przyprawy
Następnie dodaję przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To nie koniec, bo smak mięsa wzbogacam również koncentratem pomidorowym i oliwą z oliwek. Po dodaniu wszystkich składników zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły. 

Do miski trafia m.in. oliwa z oliwek
Do miski trafia również oliwa z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowuję dodatki do obiadu. Świetnie spiszą się tu tradycyjnie ziemniaki w przeróżnej formie, ugotowany na sypko ryż czy ulubiony rodzaj kaszy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podudzia z kurczaka połączyć z kolorową sałatką.

Krok 4. Zamarynowane kawałki kurczaka przekładam do formy do pieczenia i umieszczam w piekarniku na 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po 20 minutach pieczenia odwracam podudzia w formie na drugą stronę i dorzucam do środka dodatkowo kawałki masła. Kontynuuje pieczenie. 

W połowie pieczenia do formy dodaję też masło
W połowie pieczenia do formy dodaję też masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone podudzia z kurczaka dekoruję świeżą natką pietruszki i serwuję z różnymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej