Podudzia z kurczaka w aromatycznej marynacie. Idealne na Dzień Mężczyzny

Szukasz pomysłu na szybki i prosty obiad z piekarnika? Podudzia z kurczaka upieczone w przepysznej marynacie spiszą się w tej roli idealnie. Polecam również jako prezent dla taty, brata lub męża z okazji Dnia Mężczyzny.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
SKOMENTUJ

Choć w kuchni zazwyczaj wykorzystujemy piersi z kurczaka, warto pamiętać, również o innych smacznych kęskach. Świetnym przykładem są tutaj podudzia z kurczaka, z których wyczarujesz smaczny obiad dla twoich bliskich. 

Wszystko, co musisz zrobić w tym przypadku, to połączyć oczyszczone mięso z aromatyczną marynatą i wstawić je do piekarnika. Niemal całą pracę wykona za ciebie kuchenny sprzęt, a ty zaoszczędzony czas możesz poświęcić na zasłużony odpoczynek lub spędzić go z rodziną. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Kawałki kurczaka upieczone w przepysznej marynacie prezentują się jak milion dolarów. A ich wyjątkowego smaku nie sposób opisać słowami, takie są dobre!

Składniki:

  • 14 podudzi z kurczaka,
  • ⅓ szkl. oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • 1 łyżka suszonego czosnku,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 2 łyżki suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 80 g masła,
  • świeża natka pietruszki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsa. W tym celu oczyszczam je i dokładnie osuszam. Następnie przerzucam pałki do dużej miski. 

Najpierw zajmuję się kurczakiem
Najpierw zajmuję się pałkami z kurczaka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Jako kolejne składniki do miski trafiają aromatyczne przyprawy, a mianowicie: słodka papryka, suszony czosnek, suszony majeranek, suszone oregano, kminek oraz sól. 

Następnie dodaję przyprawy
Następnie dodaję przyprawy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. To nie koniec, bo smak mięsa wzbogacam również koncentratem pomidorowym i oliwą z oliwek. Po dodaniu wszystkich składników zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku smaki dobrze się połączyły. 

Do miski trafia m.in. oliwa z oliwek
Do miski trafia również oliwa z oliwek © Licencjodawca | Pyszności

Tak przygotowane mięso odstawiam do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowuję dodatki do obiadu. Świetnie spiszą się tu tradycyjnie ziemniaki w przeróżnej formie, ugotowany na sypko ryż czy ulubiony rodzaj kaszy. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby podudzia z kurczaka połączyć z kolorową sałatką.

Krok 4. Zamarynowane kawałki kurczaka przekładam do formy do pieczenia i umieszczam w piekarniku na 40 minut. Urządzenie w tym czasie powinno pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Po 20 minutach pieczenia odwracam podudzia w formie na drugą stronę i dorzucam do środka dodatkowo kawałki masła. Kontynuuje pieczenie. 

W połowie pieczenia do formy dodaję też masło
W połowie pieczenia do formy dodaję też masło © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone podudzia z kurczaka dekoruję świeżą natką pietruszki i serwuję z różnymi dodatkami. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji