Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi
Szukasz szybkiego i sprawdzonego pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Upiecz kurczaka na pomidorowej pierzynce, a na pewno nie pożałujesz!
Kurczak w aromatycznej marynacie upieczony na pomidorach i czerwonej cebuli skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. Tak świetnie smakuje. Co więcej, pasują do niego wszystkie dodatki, dlatego też za każdym razem możesz podać go w zupełnie inny sposób.
A, że sam przepis nie wymaga zbyt dużo czasu i ogromnego wysiłku, jest to świetna alternatywa na obiad w ciągu zapracowanego tygodnia. Wystarczy połączyć produkty i wstawić je do piekarnika. Już po 20 minutach pieczenia można zajadać się pysznym posiłkiem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi
Z tym pomysłem na pieczonego kurczaka nawet największy niejadek nie będzie grymasił przy stole. Tak wyśmienicie smakuje!
Składniki:
Marynata:
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- 3 pomidory malinowe,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z kurczaka. Mięso najpierw dokładnie myję, po czym osuszam. Następnie nacinam je w taki sposób, aby na całej powierzchni powstała tzw. szachownica.
Dzięki temu zabiegowi, aromatyczna marynata trafi w najgłębsze zakątki kurczaka.
Krok 2. Piersi z kurczaka przekładam następnie do dużej miski, po czym wlewam do środka oliwę z oliwek. Nie zapominam też o occie balsamicznym, suszonym oregano, słodkiej papryce, suszonym czosnku, suszonym rozmarynie, soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, po czym wkładam miskę do lodówki na godzinę.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Przy pomocy mandoliny do warzyw dzielę na mniejsze części obrane cebule. Następnie w cienkie plastry kroję również pomidory malinowe. Do tego zadania używam noża kuchennego.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia i tworzę w niej dwie warzywne warstwy — najpierw z czerwonych cebul, potem z pomidorów. Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 5. Dopiero teraz mogę dodać do formy zamarynowane kawałki kurczaka. Forma z zawartością trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki i serwuję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!