Układam kurczaka na pomidorach i wkładam do piekarnika. Obiad sam się robi
Szukasz szybkiego i sprawdzonego pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Upiecz kurczaka na pomidorowej pierzynce, a na pewno nie pożałujesz!
29.02.2024 08:18
Kurczak w aromatycznej marynacie upieczony na pomidorach i czerwonej cebuli skradnie twoje serce od pierwszego kęsa. Tak świetnie smakuje. Co więcej, pasują do niego wszystkie dodatki, dlatego też za każdym razem możesz podać go w zupełnie inny sposób.
A, że sam przepis nie wymaga zbyt dużo czasu i ogromnego wysiłku, jest to świetna alternatywa na obiad w ciągu zapracowanego tygodnia. Wystarczy połączyć produkty i wstawić je do piekarnika. Już po 20 minutach pieczenia można zajadać się pysznym posiłkiem.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Z tym pomysłem na pieczonego kurczaka nawet największy niejadek nie będzie grymasił przy stole. Tak wyśmienicie smakuje!
Składniki:
Marynata:
- 1/4 szkl. oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżka suszonego czosnku,
- 2 łyżki suszonego oregano,
- 1 łyżka suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 3 filety z piersi z kurczaka,
- 2 czerwone cebule,
- 3 pomidory malinowe,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania piersi z kurczaka. Mięso najpierw dokładnie myję, po czym osuszam. Następnie nacinam je w taki sposób, aby na całej powierzchni powstała tzw. szachownica.
Dzięki temu zabiegowi, aromatyczna marynata trafi w najgłębsze zakątki kurczaka.
Krok 2. Piersi z kurczaka przekładam następnie do dużej miski, po czym wlewam do środka oliwę z oliwek. Nie zapominam też o occie balsamicznym, suszonym oregano, słodkiej papryce, suszonym czosnku, suszonym rozmarynie, soli oraz pieprzu. Składniki dokładnie mieszam, aby dobrze się połączyły, po czym wkładam miskę do lodówki na godzinę.
Krok 3. W międzyczasie przygotowuję pozostałe składniki. Przy pomocy mandoliny do warzyw dzielę na mniejsze części obrane cebule. Następnie w cienkie plastry kroję również pomidory malinowe. Do tego zadania używam noża kuchennego.
Krok 4. Na blacie kuchennym układam formę do pieczenia i tworzę w niej dwie warzywne warstwy — najpierw z czerwonych cebul, potem z pomidorów. Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Krok 5. Dopiero teraz mogę dodać do formy zamarynowane kawałki kurczaka. Forma z zawartością trafia na koniec do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Gotowe danie posypuję świeżą natką pietruszki i serwuję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!