Zimą kupuję tylko te pomidory. Koniec z wodnistym warzywem bez smaku

Wyglądają nietypowo, nazywają się również dość myląco. Pomidory czekoladowe z czekoladą nie mają za wiele wspólnego, ale ich smak sprawi, że szybko przekonasz się do nowości. Zimą mają w sobie więcej aromatu niż pomidory gałązkowe.

Pomidory czekoladowe - PysznościPomidory czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DianePeacock
Ewa Malinowska

Chociaż najlepsze pomidory kupić można latem, najlepiej na lokalnym straganie, to zimą i wczesną wiosną zdarza się, że najdzie ochota na warzywo. Kupienie pomidorów jest proste, bo kuszą swoją czerwienią niemal we wszystkich sklepach. Po spróbowaniu okazać się jednak może, że jest to przykre rozczarowanie - bywają wodniste i bez smaku. Warto spróbować wtedy pomidorów czekoladowych, które bywają znacznie smaczniejsze niż zwykłe pomidory gałązkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Pomidory czekoladowe

Nazwa "czekoladowe" nie odnosi się do smaku, a jedynie do koloru. Pomidory te wyhodowano w Hiszpanii, gdzie mają idealne warunki do wzrostu. Obrót nasionami jest kontrolowany, co wpływa na ich wyższą cenę. Są nie tylko ciemniejsze ale również słodsze niż popularniejsze odmiany. Chociaż ich widok był kiedyś rzadkością, dziś pomidory Kumato, znane też jako czekoladowe, coraz częściej goszczą na polskich stołach.

Pomidory czekoladowe - Pyszności
Pomidory czekoladowe - Pyszności © Licencjodawca | Svetlana Monyakova

Doceniamy je nie tylko za niezwykły wygląd, ale też smak i wartości odżywcze. Zawierają one antocyjany, czyli niezastąpione dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Te cenne związki, typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie, wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom złego cholesterolu. Co ważne, antocyjany są przyswajane nawet po obróbce termicznej, więc pomidory kumato zachowują swoje cenne właściwości niezależnie od sposobu przygotowania. Oprócz antocyjanów, pomidory kumato są bogate w magnez, potas, witaminę A i witaminę C

Sałatka z pomidorami czekoladowymi - Pyszności
Sałatka z pomidorami czekoladowymi - Pyszności © Canva | maribee

Jak jeść pomidory czekoladowe?

Pomidory kumato są naprawdę wszechstronne w kuchni. Dobrze znoszą obróbkę termiczną, a także świetnie sprawdzają się na surowo. Pasują do sałatek, dań na ciepło, przetworów i kanapek. W zasadzie używać ich można tak, jak znane nam pomidory malinowe czy gałązkowe. Mają jednak jedną sporą wadę - są dość drogie. Warto jednak chociaż raz przekonać się do nich i spróbować czegoś nowego.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯