Zimą kupuję tylko te pomidory. Koniec z wodnistym warzywem bez smaku

Wyglądają nietypowo, nazywają się również dość myląco. Pomidory czekoladowe z czekoladą nie mają za wiele wspólnego, ale ich smak sprawi, że szybko przekonasz się do nowości. Zimą mają w sobie więcej aromatu niż pomidory gałązkowe.

Pomidory czekoladowe - PysznościPomidory czekoladowe - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | DianePeacock
Ewa Malinowska

Chociaż najlepsze pomidory kupić można latem, najlepiej na lokalnym straganie, to zimą i wczesną wiosną zdarza się, że najdzie ochota na warzywo. Kupienie pomidorów jest proste, bo kuszą swoją czerwienią niemal we wszystkich sklepach. Po spróbowaniu okazać się jednak może, że jest to przykre rozczarowanie - bywają wodniste i bez smaku. Warto spróbować wtedy pomidorów czekoladowych, które bywają znacznie smaczniejsze niż zwykłe pomidory gałązkowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bieszczadzki zawyłec to najlepszy gołąbek w moim życiu. Lepszego nie jadłam

Pomidory czekoladowe

Nazwa "czekoladowe" nie odnosi się do smaku, a jedynie do koloru. Pomidory te wyhodowano w Hiszpanii, gdzie mają idealne warunki do wzrostu. Obrót nasionami jest kontrolowany, co wpływa na ich wyższą cenę. Są nie tylko ciemniejsze ale również słodsze niż popularniejsze odmiany. Chociaż ich widok był kiedyś rzadkością, dziś pomidory Kumato, znane też jako czekoladowe, coraz częściej goszczą na polskich stołach.

Pomidory czekoladowe - Pyszności
Pomidory czekoladowe - Pyszności © Licencjodawca | Svetlana Monyakova

Doceniamy je nie tylko za niezwykły wygląd, ale też smak i wartości odżywcze. Zawierają one antocyjany, czyli niezastąpione dla naszego zdrowia przeciwutleniacze. Te cenne związki, typowe dla warzyw o ciemniejszej barwie, wpływają korzystnie na układ krążenia, działają przeciwzapalnie i obniżają poziom złego cholesterolu. Co ważne, antocyjany są przyswajane nawet po obróbce termicznej, więc pomidory kumato zachowują swoje cenne właściwości niezależnie od sposobu przygotowania. Oprócz antocyjanów, pomidory kumato są bogate w magnez, potas, witaminę A i witaminę C

Sałatka z pomidorami czekoladowymi - Pyszności
Sałatka z pomidorami czekoladowymi - Pyszności © Canva | maribee

Jak jeść pomidory czekoladowe?

Pomidory kumato są naprawdę wszechstronne w kuchni. Dobrze znoszą obróbkę termiczną, a także świetnie sprawdzają się na surowo. Pasują do sałatek, dań na ciepło, przetworów i kanapek. W zasadzie używać ich można tak, jak znane nam pomidory malinowe czy gałązkowe. Mają jednak jedną sporą wadę - są dość drogie. Warto jednak chociaż raz przekonać się do nich i spróbować czegoś nowego.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej