PrzepisŚniadanieMagda Gessler nie szczędzi pomidorów. Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś

Magda Gessler nie szczędzi pomidorów. Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś

Jajecznica Magdy Gessler - Pyszności
Jajecznica Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler
14.02.2024 11:41

Magda Gessler chętnie dzieli się swoimi przepisami i patentami na pyszne dania. Tym razem padło na absolutny klasyk śniadaniowy - jajecznicę z pomidorami. A właściwie to pomidory z jajecznicą, bo gwiazda stacji TVN zdecydowanie nie oszczędza na tym warzywie.

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Ot, jajka, przyprawy i gotowe. Niektórzy mają jednak swoje patenty, aby uatrakcyjnić pozornie proste danie. Jedni sięgają po boczek, inni okraszają sporą ilością cebuli, a Magda Gessler stawia na solidną dawkę pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jajecznica według Magdy Gessler

Jajecznica stanowi doskonały pomysł na poranne śniadanie – jest pyszna, pożywna i gotuje się szybko. Doskonałą okazją do eksperymentowania z jajecznicą i przygotowania jej w nietypowy sposób może być weekend. Jednak jeśli znajdziecie chwilę w ciągu tygodnia, zdecydowanie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Propozycja Magdy Gessler sprawi, że wasza jajecznica nabierze niezwykłego smaku.

Jajecznica z pomidorami - Pyszności
Jajecznica z pomidorami - Pyszności© Canva | RevalentCrimea

Jest pomidorowo i ziołowo, bo gwiazda "Kuchennych Rewolucji" nie szczędzi szczypiorku i koperku. Pierwszym skojarzeniem z przepisem jest szakszuka, ale zdecydowanie bliżej tej potrawie do naszej swojskiej jajecznicy. Pomidorki koktajlowe mają w sobie mnóstwo smaku, dzięki czemu stają się świetną propozycją na zimę.

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 jajka,
  • szczypiorek,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka passaty pomidorowej,
  • szczypiorek,
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorków koktajlowych usuń skórkę. Najłatwiej zrobić to sparzając je wrzątkiem.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pomidorki. Część z nich delikatnie rozgnieć, aby podczas jedzenia przyjemnie pękały w ustach.
  3. Dodaj łyżkę domowej passaty pomidorowej (lub dobrej jakości ze sklepu) i chwilę podsmażaj.
  4. Wbij jajka i całość posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem według swojego gustu.
  5. Po usmażeniu przełóż jajecznicę na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także