Magda Gessler nie szczędzi pomidorów. Takiej jajecznicy jeszcze nie jadłeś

Magda Gessler chętnie dzieli się swoimi przepisami i patentami na pyszne dania. Tym razem padło na absolutny klasyk śniadaniowy - jajecznicę z pomidorami. A właściwie to pomidory z jajecznicą, bo gwiazda stacji TVN zdecydowanie nie oszczędza na tym warzywie.

Jajecznica Magdy Gessler - PysznościJajecznica Magdy Gessler - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler
Ewa Malinowska

Jajecznica, jaka jest, każdy widzi. Ot, jajka, przyprawy i gotowe. Niektórzy mają jednak swoje patenty, aby uatrakcyjnić pozornie proste danie. Jedni sięgają po boczek, inni okraszają sporą ilością cebuli, a Magda Gessler stawia na solidną dawkę pomidorów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na wytrawne pączki z piekarnika. Pyszny powrót do tradycji

Jajecznica według Magdy Gessler

Jajecznica stanowi doskonały pomysł na poranne śniadanie – jest pyszna, pożywna i gotuje się szybko. Doskonałą okazją do eksperymentowania z jajecznicą i przygotowania jej w nietypowy sposób może być weekend. Jednak jeśli znajdziecie chwilę w ciągu tygodnia, zdecydowanie zachęcamy do wypróbowania tego przepisu. Propozycja Magdy Gessler sprawi, że wasza jajecznica nabierze niezwykłego smaku.

Jajecznica z pomidorami - Pyszności
Jajecznica z pomidorami - Pyszności © Canva | RevalentCrimea

Jest pomidorowo i ziołowo, bo gwiazda "Kuchennych Rewolucji" nie szczędzi szczypiorku i koperku. Pierwszym skojarzeniem z przepisem jest szakszuka, ale zdecydowanie bliżej tej potrawie do naszej swojskiej jajecznicy. Pomidorki koktajlowe mają w sobie mnóstwo smaku, dzięki czemu stają się świetną propozycją na zimę.

Składniki:

  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 jajka,
  • szczypiorek,
  • łyżeczka masła,
  • łyżka passaty pomidorowej,
  • szczypiorek,
  • koperek

Sposób przygotowania:

  1. Z pomidorków koktajlowych usuń skórkę. Najłatwiej zrobić to sparzając je wrzątkiem.
  2. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pomidorki. Część z nich delikatnie rozgnieć, aby podczas jedzenia przyjemnie pękały w ustach.
  3. Dodaj łyżkę domowej passaty pomidorowej (lub dobrej jakości ze sklepu) i chwilę podsmażaj.
  4. Wbij jajka i całość posyp szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem według swojego gustu.
  5. Po usmażeniu przełóż jajecznicę na talerz, posyp posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej