PoradyPuszysta jajecznica bez masła czy śmietany. To tak proste, że złapiesz się za głowę

Puszysta jajecznica bez masła czy śmietany. To tak proste, że złapiesz się za głowę

Jak przygotować idealną jajecznicę?
Jak przygotować idealną jajecznicę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

07.02.2024 15:49

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lekka i kremowa jajecznica zwykle powstaje przy użyciu śmietany czy mleka. Z tymi dodatkami rzeczywiście zachwyca konsystencją i smakiem, jednak nie tylko produkty nabiałowe mogą uczyć "śniadaniową królową" nieco lepszą.

Patent pochodzi z książki kucharskiej "The Food Lab" autorstwa J. Kenjiego Lópeza-Alta. W obszernym rozdziale zatytułowanym "Jajka, nabiał i nauka o śniadaniu" Kenji szczegółowo opisuje, jak uzyskać delikatną jajecznicę bez dodatku nabiału.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Puszysta jajecznica bez nabiału? Wystarczy jeden składnik

Okazuje się, że do uzyskania pysznej puszystej jajecznicy wystarczy... sól i odrobina cierpliwości. Rzecz tkwi w odpowiednim momencie dodania przyprawy do jajek, ale nie tylko. Jak wskazuje Kenji w swojej książce, najpierw należy wbić jajka do miski i dodać do nich soli wedle uznania. W następnym kroku jajka należy roztrzepać i - co kluczowe - pozostawić tak przygotowane na blacie na 15 minut. Po tym czasie należy je usmażyć - tak, jak zwykle smażysz jajecznicę. Efekt? Kremowa i puszysta jajecznica. Jakim cudem?

Solenie i ubijanie jajek na 15 minut przed gotowaniem zmienia ich konsystencję. Kenji szczegółowo wyjaśnia naukowe uzasadnienie tego procesu w swojej książce kucharskiej. Otóż sól rozbija białko w żółtku, dzięki czemu staje się ono "luźniejsze", a więc jajecznica finalnie nie jest sucha czy zbita, ale zamienia się w kremową i miękką.

Jak zrobić kremową jajecznicę bez nabiału?
Jak zrobić kremową jajecznicę bez nabiału? © Pixabay

Jak usmażyć idealną jajecznicę? Tych błędów unikaj

Jajka bardzo szybko się ścinają, a więc należy nieustannie je mieszać od momentu, kiedy trafią na rozgrzaną patelnię. Nie wolno zapominać o tym daniu, nawet na krótką chwilę, gdyż istnieje ryzyko, że jajecznica szybko się przypali i wysuszy. Aby uniknąć takiej sytuacji i upewnić, że nasza jajecznica będzie odpowiednio miękka i puszysta, konieczne jest ciągłe mieszanie, aż jajka nabiorą pożądanej konsystencji.

Jeżeli preferujemy jajecznicę z różnego rodzaju dodatkami, takimi jak pomidory, pieczarki, papryka, cebula czy szparagi, musimy pamiętać o jednej ważnej zasadzie. Nie powinniśmy dodawać tych składników do jaj w surowej formie. Zawsze powinniśmy najpierw poddać je obróbce termicznej, która pozwoli nam pozbyć się z nich nadmiaru wody. Świeże warzywa, pod wpływem wysokiej temperatury, zazwyczaj zaczynają wydzielać wodę. Dlatego też zaleca się, aby wszelkie dodatki do jajecznicy wcześniej ugotować, upiec lub usmażyć na osobnej patelni. Dzięki temu nasza jajecznica nie będzie miała wodnistej konsystencji.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także