Zamiast smażyć w panierce, zanurz kawałki ryby w cieście. Wyjdzie chrupiąca i pyszna

Szukasz pomysłu na pyszny i łatwy w przygotowaniu obiad lub kolację? Ryba w cieście naleśnikowym to idealne rozwiązanie! To danie jest nie tylko smaczne, ale również zdrowe i niskokaloryczne.

Zamiast smażyć w panierce, zanurz kawałki ryby w cieście. Wyjdzie chrupiąca i pysznaZamiast smażyć w panierce, zanurz kawałki ryby w cieście. Wyjdzie chrupiąca i pyszna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ryba, choć klasyfikowana jako mięso, jest idealnym wyborem na dni postne, takie jak piątek. Jednak, nie musisz ograniczać się do tradycyjnych potraw. Ryba w cieście naleśnikowym to doskonała propozycja, aby dodać odrobinę oryginalności do swojego menu. Chrupiąca z zewnątrz, a jednocześnie soczysta w środku - taka będzie twoja ryba!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warstwowy tort sałatkowy jest niezawodny. Kiedy pojawia się na stole, wszyscy proszą o dokładkę

Chrupiąca panierka bez smażenia

Sekretem tego dania jest chrupiąca panierka z ciasta naleśnikowego, która sprawia, że ryba pozostaje soczysta w środku. Do przygotowania ciasta nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników - wystarczy mąka, mleko, jajka i szczypta przypraw.

Do tego dania najlepiej sprawdzi się ryba o białym mięsie, która nie ma dużej ilości ości. Polecamy dorsza, mintaja, mirunę lub morszczuka. Pamiętaj, aby wybrać filety bez ości, aby jedzenie było przyjemne i komfortowe.

Przepis na rybę w cieście naleśnikowym

Aby przygotować to pyszne danie, będziesz potrzebować:

  • 4 filety wybranej ryby bez ości,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka wędzona,
  • zioła prowansalskie,
  • olej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W misce wymieszaj mleko, jajka, mąkę i przyprawy, tworząc gęstą masę.
  2. Pokrój filety na mniejsze kawałki, zanurz je w cieście, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.
  3. Gotowe! Teraz możesz delektować się chrupiącą i soczystą rybą w cieście naleśnikowym, która z pewnością zachwyci twoje podniebienie.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta naleśnikowego możesz dodać swoje ulubione zioła lub przyprawy, np. oregano, tymianek, paprykę chili.
  • Aby ryba była jeszcze bardziej soczysta, możesz przed smażeniem posmarować ją masłem lub oliwą z oliwek.
  • Rybę w cieście naleśnikowym możesz również upiec w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz rybę przez około 20 minut.

Ryba w delikatnym cieście naleśnikowym to doskonały sposób na urozmaicenie swojego jadłospisu. Spróbuj tego przepisu już dziś i odkryj nowy wymiar smaku w swojej kuchni!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej