Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje
Czy z ciasta naleśnikowego i puszystego kremu można przygotować smaczny tort, który będzie zachwycał wyglądem? Oczywiście, że tak! Gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka.
24.02.2024 | aktual.: 19.03.2024 09:54
Pewnie słysząc hasło "tort" od razu masz przed oczami domowy wypiek składający się z kilku warstw z dodatkiem owoców i bakalii. Przygotowanie deseru w takiej formie zajmuje trochę czasu, dlatego przychodzę z ciekawą alternatywą, która nie tylko pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, ale i zapewni wiele frajdy.
Bazą oryginalnego tortu będzie niezawodne ciasto naleśnikowe. Zaś w roli idealnego uzupełnienia sprawdzi się krem w dwóch wersjach — śmietankowej i czekoladowej. To jednak nie koniec niespodzianek, bo sam sposób składania oryginalnego deseru jest bardzo ciekawy. Dlatego też nie zwlekaj i zabieraj się do pracy. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śmietankowo-czekoladowy tort naleśnikowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 1 cukier wanilinowy,
- 500 ml mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki kakao.
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g cukru pudru.
Krem czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- 300 ml śmietanki 30 proc.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta naleśnikowego. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mąkę, mleko, cukier wanilinowy oraz kakao. Powstałą mieszankę rozlewam następnie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni w kilku porcjach.
Każdego naleśnika smażę po kilka minut z obu stron.
Krok 2. Następnie przygotowuję krem śmietankowy. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego ubijam śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Gotową mieszankę odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejny etapem przepisu.
Krok 3. Czas na krem z czekoladowym akcentem. Na początku łączę mleczną czekoladę ze 100 ml śmietanki, po czym delikatnie podgrzewam produkty. Kiedy mieszanka jest już gładka i jednolita zaczynam łączyć ją ze śmietanką w osobnej misce.
Krok 4. Na koniec zostaje już tylko złożenie naleśnikowego tortu. Na talerzu układam pierwszy placek i rozprowadzam na nim warstwę czekoladowego kremu. Pozostałą część mieszanki przekładam do rękawa cukierniczego i przy jego pomocy robię dodatkowe trzy pionowe rzędy w równych odstępach.
Krok 5. Na rozprowadzonym kremie układam drugiego naleśnika. Powstałe wybrzuszenia dodatkowo uwypuklam, dociskając rolkę z folią spożywczą w powstałych zagłębieniach.
Krok 6. Do rękawa cukierniczego przekładam też śmietankowy krem, po czym rozprowadzam go we wspomnianych już zagłębieniach. Na koniec przykrywam kolejnym naleśnikiem.
Krok 7. Cały proces powtarzam kilka razy, do wyczerpania zapasów. Resztki kremu rozprowadzam dookoła tortu, zaś jego wierzch dekoruję cukrem pudrem. Deser w takim wydaniu wstawiam do lodówki na 3-4 godziny.
Krok 8. Dobrze schłodzony tort naleśnikowy dzielę na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!