Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Czy z ciasta naleśnikowego i puszystego kremu można przygotować smaczny tort, który będzie zachwycał wyglądem? Oczywiście, że tak! Gotowe rozwiązanie już na ciebie czeka.

Już od samego patrzenia można natychmiast zgłodniećJuż od samego patrzenia można natychmiast zgłodnieć
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pewnie słysząc hasło "tort" od razu masz przed oczami domowy wypiek składający się z kilku warstw z dodatkiem owoców i bakalii. Przygotowanie deseru w takiej formie zajmuje trochę czasu, dlatego przychodzę z ciekawą alternatywą, która nie tylko pozwoli zaoszczędzić sporo czasu, ale i zapewni wiele frajdy. 

Bazą oryginalnego tortu będzie niezawodne ciasto naleśnikowe. Zaś w roli idealnego uzupełnienia sprawdzi się krem w dwóch wersjach — śmietankowej i czekoladowej. To jednak nie koniec niespodzianek, bo sam sposób składania oryginalnego deseru jest bardzo ciekawy. Dlatego też nie zwlekaj i zabieraj się do pracy. Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dwukolorowy tort naleśnikowy od razu przyciąga oko. Świetnie też smakuje

Śmietankowo-czekoladowy tort naleśnikowy zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Składniki:

Ciasto na naleśniki: 

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki kakao. 

Krem śmietankowy: 

  • 500 ml śmietanki 30 proc.,
  • 100 g cukru pudru. 

Krem czekoladowy: 

  • 100 g mlecznej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • 300 ml śmietanki 30 proc.  

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania ciasta naleśnikowego. W tym celu łączę ze sobą: jajka, mąkę, mleko, cukier wanilinowy oraz kakao. Powstałą mieszankę rozlewam następnie na rozgrzanej i natłuszczonej patelni w kilku porcjach. 

Najpierw przygotowuję naleśniki
Najpierw przygotowuję naleśniki © Licencjodawca | Pyszności

Każdego naleśnika smażę po kilka minut z obu stron.

Krok 2. Następnie przygotowuję krem śmietankowy. Aby go zrobić, przy pomocy robota kuchennego ubijam śmietankę z dodatkiem cukru pudru. Gotową mieszankę odstawiam na bok i przechodzę do pracy nad kolejny etapem przepisu.

Czas na śmietankowy miks
Śmietankowy miks zaraz będzie gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Czas na krem z czekoladowym akcentem. Na początku łączę mleczną czekoladę ze 100 ml śmietanki, po czym delikatnie podgrzewam produkty. Kiedy mieszanka jest już gładka i jednolita zaczynam łączyć ją ze śmietanką w osobnej misce. 

W przepisie nie zabraknie i czekoladowego akcentu
W przepisie nie zabraknie i czekoladowego akcentu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Na koniec zostaje już tylko złożenie naleśnikowego tortu. Na talerzu układam pierwszy placek i rozprowadzam na nim warstwę czekoladowego kremu. Pozostałą część mieszanki przekładam do rękawa cukierniczego i przy jego pomocy robię dodatkowe trzy pionowe rzędy w równych odstępach. 

Do przygotowania przepisu przydadzą się dwa rękawy cukiernicze
Do przygotowania przepisu przydadzą się dwa rękawy cukiernicze © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Na rozprowadzonym kremie układam drugiego naleśnika. Powstałe wybrzuszenia dodatkowo uwypuklam, dociskając rolkę z folią spożywczą w powstałych zagłębieniach. 

I na konstrukcji pojawiają się pierwsze fale
I na konstrukcji pojawiają się pierwsze fale © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Do rękawa cukierniczego przekładam też śmietankowy krem, po czym rozprowadzam go we wspomnianych już zagłębieniach. Na koniec przykrywam kolejnym naleśnikiem.

Naleśniki przekładam też śmietankowym kremem
Naleśniki przekładam też śmietankowym kremem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Cały proces powtarzam kilka razy, do wyczerpania zapasów. Resztki kremu rozprowadzam dookoła tortu, zaś jego wierzch dekoruję cukrem pudrem. Deser w takim wydaniu wstawiam do lodówki na 3-4 godziny

Deser przed podaniem należy dobrze schłodzić
Deser przed podaniem należy dobrze schłodzić © Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. Dobrze schłodzony tort naleśnikowy dzielę na mniejsze kawałki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"