Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia
Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić genialne batony domowej roboty? Co więcej, znajdziesz w nich kultowe smaki, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć.
20.02.2024 08:48
Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone przepisy na tego typu okazje. I tak się składa, że mam ciekawą propozycję, dzięki której jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne batony.
Nie dość, że zrobisz je w szybki i prosty sposób, to jeszcze czeka na ciebie wyjątkowy miks genialnych malin oraz pysznego kokosu. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Przekąska na słodko utrzymania jest w duchu fit, więc możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia. Czego chcieć więcej?
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesamowite batony domowej roboty przygotujesz w lżejszej formie z przepysznych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni
Składniki:
- 150 g wiórków kokosowych,
- 280 g mrożonych malin,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- 3 łyżki miodu,
- 300 g gorzkiej czekolady.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pysznego nadzienia. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: zamrożone maliny, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód.
Krok 2. Gotową mieszankę przekładam do formy, tzw. keksówki. Oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia.
Dzięki temu zabiegowi bez problemu wyjmę później mieszankę z formy. Co więcej, kuchenny gadżet nie będzie wymagał długie czyszczenia.
Krok 3. Malinowo-kokosowe nadzienie rozprowadzam i wygładzam w formie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Dopiero w takim wydaniu mieszanka może trafić do zamrażarki minimum na 2 godziny.
Krok 4. Po wyjęciu formy z zamrażarki, jej zawartość dzielę na kilka pionowych paluszków.
Krok 5. Następnie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, po czym każdy malinowo-kokosowy kawałek zanurzam w czekoladzie ze wszystkich stron. Czekolada musi dobrze pokryć każdy kawałek.
Deser w takim wydaniu wkładam dodatkowo na 20 minut do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła.
Krok 6. Gotowe batoniki dekoruję wiórkami kokosowymi i to wszystko. Smacznego!