PrzepisDeseryMalinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

20.02.2024 08:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić genialne batony domowej roboty? Co więcej, znajdziesz w nich kultowe smaki, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone przepisy na tego typu okazje. I tak się składa, że mam ciekawą propozycję, dzięki której jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne batony

Nie dość, że zrobisz je w szybki prosty sposób, to jeszcze czeka na ciebie wyjątkowy miks genialnych malin oraz pysznego kokosu. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Przekąska na słodko utrzymania jest w duchu fit, więc możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Niesamowite batony domowej roboty przygotujesz w lżejszej formie z przepysznych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni

Składniki: 

  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 280 g mrożonych malin,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 300 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pysznego nadzienia. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: zamrożone maliny, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód

Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę
Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę przekładam do formy, tzw. keksówki. Oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia

Gotowy miks trafia do formy
Gotowy miks trafia do formy © Licencjodawca | Pyszności

Dzięki temu zabiegowi bez problemu wyjmę później mieszankę z formy. Co więcej, kuchenny gadżet nie będzie wymagał długie czyszczenia.

Krok 3. Malinowo-kokosowe nadzienie rozprowadzamwygładzam w formie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Dopiero w takim wydaniu mieszanka może trafić do zamrażarki minimum na 2 godziny

Czas na wizytę w zamrażarce
Czas na wizytę w zamrażarce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu formy z zamrażarki, jej zawartość dzielę na kilka pionowych paluszków. 

Batoniki nabierają kształtów
Batoniki nabierają kształtów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, po czym każdy malinowo-kokosowy kawałek zanurzam w czekoladzie ze wszystkich stron. Czekolada musi dobrze pokryć każdy kawałek.

Wszystkie kawałki zanurzam w roztopionej czekoladzie
Wszystkie kawałki zanurzam w roztopionej czekoladzie© Licencjodawca | Pyszności

Deser w takim wydaniu wkładam dodatkowo na 20 minut do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła

Krok 6. Gotowe batoniki dekoruję wiórkami kokosowymi i to wszystko. Smacznego!

Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre!
Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także