Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić genialne batony domowej roboty? Co więcej, znajdziesz w nich kultowe smaki, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nieTakim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone przepisy na tego typu okazje. I tak się składa, że mam ciekawą propozycję, dzięki której jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne batony

Nie dość, że zrobisz je w szybki prosty sposób, to jeszcze czeka na ciebie wyjątkowy miks genialnych malin oraz pysznego kokosu. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Przekąska na słodko utrzymania jest w duchu fit, więc możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Niesamowite batony domowej roboty przygotujesz w lżejszej formie z przepysznych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni

Składniki: 

  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 280 g mrożonych malin,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 300 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pysznego nadzienia. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: zamrożone maliny, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód

Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę
Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę przekładam do formy, tzw. keksówki. Oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia

Gotowy miks trafia do formy
Gotowy miks trafia do formy © Licencjodawca | Pyszności

Dzięki temu zabiegowi bez problemu wyjmę później mieszankę z formy. Co więcej, kuchenny gadżet nie będzie wymagał długie czyszczenia.

Krok 3. Malinowo-kokosowe nadzienie rozprowadzamwygładzam w formie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Dopiero w takim wydaniu mieszanka może trafić do zamrażarki minimum na 2 godziny

Czas na wizytę w zamrażarce
Czas na wizytę w zamrażarce © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu formy z zamrażarki, jej zawartość dzielę na kilka pionowych paluszków. 

Batoniki nabierają kształtów
Batoniki nabierają kształtów © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, po czym każdy malinowo-kokosowy kawałek zanurzam w czekoladzie ze wszystkich stron. Czekolada musi dobrze pokryć każdy kawałek.

Czas na polewę czekoladową
Wszystkie kawałki zanurzam w roztopionej czekoladzie © Licencjodawca | Pyszności

Deser w takim wydaniu wkładam dodatkowo na 20 minut do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła

Krok 6. Gotowe batoniki dekoruję wiórkami kokosowymi i to wszystko. Smacznego!

Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre!
Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre! © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"