PrzepisDeseryMalinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Czy wiesz, że wystarczy naprawdę niewiele, aby zrobić genialne batony domowej roboty? Co więcej, znajdziesz w nich kultowe smaki, którym nikt nie jest w stanie się oprzeć.

Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Takim słodkościom nie sposób powiedzieć nie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę na coś słodkiego, dlatego warto mieć zawsze pod ręką sprawdzone przepisy na tego typu okazje. I tak się składa, że mam ciekawą propozycję, dzięki której jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne batony

Nie dość, że zrobisz je w szybki prosty sposób, to jeszcze czeka na ciebie wyjątkowy miks genialnych malin oraz pysznego kokosu. To jednak nie koniec dobrych wiadomości, jakie dla ciebie przygotowałam. Przekąska na słodko utrzymania jest w duchu fit, więc możesz jeść ją bez wyrzutów sumienia. Czego chcieć więcej?

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowo-kokosowe batoniki praktycznie robią się same. Ich smak to nie lada gratka dla podniebienia

Niesamowite batony domowej roboty przygotujesz w lżejszej formie z przepysznych produktów, które na pewno masz w swojej kuchni

Składniki: 

  • 150 g wiórków kokosowych,
  • 280 g mrożonych malin,
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 300 g gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania pysznego nadzienia. W tym celu w robocie kuchennym łączę ze sobą: zamrożone maliny, wiórki kokosowe, ekstrakt waniliowy oraz miód

Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę
Najpierw przygotowuję malinowo-kokosową mieszankę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Gotową mieszankę przekładam do formy, tzw. keksówki. Oczywiście wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam przy pomocy papieru do pieczenia

Gotowy miks trafia do formy
Gotowy miks trafia do formy © Licencjodawca | Pyszności

Dzięki temu zabiegowi bez problemu wyjmę później mieszankę z formy. Co więcej, kuchenny gadżet nie będzie wymagał długie czyszczenia.

Krok 3. Malinowo-kokosowe nadzienie rozprowadzamwygładzam w formie przy pomocy zwykłej łyżki stołowej. Dopiero w takim wydaniu mieszanka może trafić do zamrażarki minimum na 2 godziny

Czas na wizytę w zamrażarce
Czas na wizytę w zamrażarce© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wyjęciu formy z zamrażarki, jej zawartość dzielę na kilka pionowych paluszków. 

Batoniki nabierają kształtów
Batoniki nabierają kształtów© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Następnie przygotowuję polewę czekoladową. Aby to zrobić, roztapiam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej, po czym każdy malinowo-kokosowy kawałek zanurzam w czekoladzie ze wszystkich stron. Czekolada musi dobrze pokryć każdy kawałek.

Wszystkie kawałki zanurzam w roztopionej czekoladzie
Wszystkie kawałki zanurzam w roztopionej czekoladzie© Licencjodawca | Pyszności

Deser w takim wydaniu wkładam dodatkowo na 20 minut do lodówki, aby czekolada dobrze zastygła

Krok 6. Gotowe batoniki dekoruję wiórkami kokosowymi i to wszystko. Smacznego!

Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre!
Na jednym batoniku na pewno się nie skończy, takie są dobre!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie