Domowe batony

Dziś pokażemy Ci, jak przygotować domowe batony nawiązujące do kultowych smakołyków.  Cała rodzina będzie zachwycona taką kombinacją smakową.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Baton a'la CRISPY RICE

  1. 50 g masło
  2. 100 g pszenica ekspandowana
  3. 10 szt. cukierki karmelowe
  4. 3 łyżki mleko
  5. 400 g czekolada mleczna

Baton a'la CRUNCHY

  1. 200 g cukier
  2. 3 łyżki woda
  3. 2 łyżeczki soda oczyszczona
  4. 400 g czekolada gorzka roztopiona
  5. 2 łyżki sok z cytryny

Baton a'la KIT KAT

  1. 1 szt. wafel tortowy
  2. 50 g masło miękkie
  3. 50 g cukier puder
  4. 60 g migdały krojone
  5. 100 g czekolada mleczna roztopiona
  6. 400 g czekolada gorzka roztopiona

Baton a'la BOUNTY

  1. 150 g wiórki kokosowe
  2. 80 g mleko skondensowane
  3. 300 g czekolada mleczna roztopiona

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pierwszy baton, połącz ze sobą: roztopioną mleczną czekoladę, masło, cukier puder oraz pokrojone migdały. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel arkusz wafla na 3 pionowe części. Następnie rozprowadź na waflu część wcześniej przygotowanej mieszanki. Powtórz ten proces kilka razy, uzyskując efekt kilku warstw. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

3. Tak powstały miks przełóż do formy i odstaw do ostudzenia.

Obrazek

4. Ostudzony miks podziel na mniejsze kawałki, po czym polej roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

6. Podziel całość na mniejsze kawałki, po czym polej je roztopioną gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

Obrazek

7. Czas na drugi baton. Tym razem połącz wiórki kokosowe i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj, po czym podziel mieszankę na mniejsze kawałki.

Obrazek

8. Tak przygotowane batony na początku polej roztopioną czekoladą, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obrazek

9. W kapieli wodnej połącz czekoladę i masło.

Obrazek

10. Następnie dodaj do mieszanki pszenicę ekspandowaną. Stwórz z mieszanki małe batony.

Obrazek

11. Na palniku połącz cukierki karmelowe i mleko. Powstały miks umieść na wierzchu batonów.

Obrazek

12. Jak w poprzednich przypadkach polej batony czekoladą i odstaw do lodówki.

Obrazek

13. Aby przygotować ostatnią propozycję, połącz na palniku: cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj mieszankę, po czym dodaj do garnka sodę oczyszczoną.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Dodaję do pietruszki. W mig mam zdrową i smaczną surówkę
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Z tego warzywa robię kompot. Dzieci wypijają go prosto z garnka
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Czym jest czerwona plamka na jajku? Wzbudza obrzydzenie, a nie każdy wie, co oznacza
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Kobiety po 50-tce powinny używać. Reguluje hormony i spowalnia procesy starzenia
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Wielu ma ciarki na sam widok. Ja dodaję rodzynki i powidła, i zajadam ze smakiem
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Co roku na 11 listopada robię gęś faszerowaną po polsku. Goście są zachwyceni
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Jak przyprawić gęś? To kluczowe składniki, aby była pyszna po upieczeniu
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Ryż gotuję w tym sosie. Senegalski przepis dodaje mu smaku
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Na obiad robię amerykańskie gołąbki. Prosty przepis zgarnia same komplementy
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Dodaję do ciasta na pierogi zamiast masła. Wychodzi delikatne i elastyczne
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Czy miód można mrozić? Słowa doświadczonego pszczelarza mogą niektórych zaskoczyć
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień  znakiem smaku i świadomości
Od wsparcia odporności i domowego komfortu, po nowe hity w kubku. Jesień znakiem smaku i świadomości