Domowe batony

Dziś pokażemy Ci, jak przygotować domowe batony nawiązujące do kultowych smakołyków.  Cała rodzina będzie zachwycona taką kombinacją smakową.

Obrazek
Pyszności

Składniki:

Baton a'la CRISPY RICE

  1. 50 g masło
  2. 100 g pszenica ekspandowana
  3. 10 szt. cukierki karmelowe
  4. 3 łyżki mleko
  5. 400 g czekolada mleczna

Baton a'la CRUNCHY

  1. 200 g cukier
  2. 3 łyżki woda
  3. 2 łyżeczki soda oczyszczona
  4. 400 g czekolada gorzka roztopiona
  5. 2 łyżki sok z cytryny

Baton a'la KIT KAT

  1. 1 szt. wafel tortowy
  2. 50 g masło miękkie
  3. 50 g cukier puder
  4. 60 g migdały krojone
  5. 100 g czekolada mleczna roztopiona
  6. 400 g czekolada gorzka roztopiona

Baton a'la BOUNTY

  1. 150 g wiórki kokosowe
  2. 80 g mleko skondensowane
  3. 300 g czekolada mleczna roztopiona

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pierwszy baton, połącz ze sobą: roztopioną mleczną czekoladę, masło, cukier puder oraz pokrojone migdały. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

2. Podziel arkusz wafla na 3 pionowe części. Następnie rozprowadź na waflu część wcześniej przygotowanej mieszanki. Powtórz ten proces kilka razy, uzyskując efekt kilku warstw. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 30 minut.

Obrazek

3. Tak powstały miks przełóż do formy i odstaw do ostudzenia.

Obrazek

4. Ostudzony miks podziel na mniejsze kawałki, po czym polej roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki.

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

6. Podziel całość na mniejsze kawałki, po czym polej je roztopioną gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

Obrazek

7. Czas na drugi baton. Tym razem połącz wiórki kokosowe i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj, po czym podziel mieszankę na mniejsze kawałki.

Obrazek

8. Tak przygotowane batony na początku polej roztopioną czekoladą, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obrazek

9. W kapieli wodnej połącz czekoladę i masło.

Obrazek

10. Następnie dodaj do mieszanki pszenicę ekspandowaną. Stwórz z mieszanki małe batony.

Obrazek

11. Na palniku połącz cukierki karmelowe i mleko. Powstały miks umieść na wierzchu batonów.

Obrazek

12. Jak w poprzednich przypadkach polej batony czekoladą i odstaw do lodówki.

Obrazek

13. Aby przygotować ostatnią propozycję, połącz na palniku: cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj mieszankę, po czym dodaj do garnka sodę oczyszczoną.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej