PrzepisDeseryDomowe batony

Domowe batony

Dziś pokażemy Ci, jak przygotować domowe batony nawiązujące do kultowych smakołyków.  Cała rodzina będzie zachwycona taką kombinacją smakową.

Domowe batony
Pyszności

27.08.2021 | aktual.: 30.08.2021 07:28

Składniki:

Baton a'la CRISPY RICE

  1. 50 g masło
  2. 100 g pszenica ekspandowana
  3. 10 szt. cukierki karmelowe
  4. 3 łyżki mleko
  5. 400 g czekolada mleczna

Baton a'la CRUNCHY

  1. 200 g cukier
  2. 3 łyżki woda
  3. 2 łyżeczki soda oczyszczona
  4. 400 g czekolada gorzka roztopiona
  5. 2 łyżki sok z cytryny

Baton a'la KIT KAT

  1. 1 szt. wafel tortowy
  2. 50 g masło miękkie
  3. 50 g cukier puder
  4. 60 g migdały krojone
  5. 100 g czekolada mleczna roztopiona
  6. 400 g czekolada gorzka roztopiona

Baton a'la BOUNTY

  1. 150 g wiórki kokosowe
  2. 80 g mleko skondensowane
  3. 300 g czekolada mleczna roztopiona

Sposób przygotowania:

1. Aby przygotować pierwszy baton, połącz ze sobą: roztopioną mleczną czekoladę, masło, cukier puder oraz pokrojone migdały. Dokładnie wymieszaj.

Obraz

2. Podziel arkusz wafla na 3 pionowe części. Następnie rozprowadź na waflu część wcześniej przygotowanej mieszanki. Powtórz ten proces kilka razy, uzyskując efekt kilku warstw. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 30 minut.

Obraz

3. Tak powstały miks przełóż do formy i odstaw do ostudzenia.

Obraz

4. Ostudzony miks podziel na mniejsze kawałki, po czym polej roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki.

Obraz

5. Smacznego!

Obraz

6. Podziel całość na mniejsze kawałki, po czym polej je roztopioną gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.

Obraz

7. Czas na drugi baton. Tym razem połącz wiórki kokosowe i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj, po czym podziel mieszankę na mniejsze kawałki.

Obraz

8. Tak przygotowane batony na początku polej roztopioną czekoladą, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Obraz

9. W kapieli wodnej połącz czekoladę i masło.

Obraz

10. Następnie dodaj do mieszanki pszenicę ekspandowaną. Stwórz z mieszanki małe batony.

Obraz

11. Na palniku połącz cukierki karmelowe i mleko. Powstały miks umieść na wierzchu batonów.

Obraz

12. Jak w poprzednich przypadkach polej batony czekoladą i odstaw do lodówki.

Obraz

13. Aby przygotować ostatnią propozycję, połącz na palniku: cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj mieszankę, po czym dodaj do garnka sodę oczyszczoną.

Obraz
Wybrane dla Ciebie