Dziś pokażemy Ci, jak przygotować domowe batony nawiązujące do kultowych smakołyków. Cała rodzina będzie zachwycona taką kombinacją smakową.
Pyszności
Składniki:
Baton a'la CRISPY RICE
50 g masło
100 g pszenica ekspandowana
10 szt. cukierki karmelowe
3 łyżki mleko
400 g czekolada mleczna
Baton a'la CRUNCHY
200 g cukier
3 łyżki woda
2 łyżeczki soda oczyszczona
400 g czekolada gorzka roztopiona
2 łyżki sok z cytryny
Baton a'la KIT KAT
1 szt. wafel tortowy
50 g masło miękkie
50 g cukier puder
60 g migdały krojone
100 g czekolada mleczna roztopiona
400 g czekolada gorzka roztopiona
Baton a'la BOUNTY
150 g wiórki kokosowe
80 g mleko skondensowane
300 g czekolada mleczna roztopiona
Sposób przygotowania:
1. Aby przygotować pierwszy baton, połącz ze sobą: roztopioną mleczną czekoladę, masło, cukier puder oraz pokrojone migdały. Dokładnie wymieszaj.
2. Podziel arkusz wafla na 3 pionowe części. Następnie rozprowadź na waflu część wcześniej przygotowanej mieszanki. Powtórz ten proces kilka razy, uzyskując efekt kilku warstw. Tak przygotowany deser wstaw do lodówki na 30 minut.
3. Tak powstały miks przełóż do formy i odstaw do ostudzenia.
4. Ostudzony miks podziel na mniejsze kawałki, po czym polej roztopioną czekoladą i wstaw do lodówki.
5. Smacznego!
6. Podziel całość na mniejsze kawałki, po czym polej je roztopioną gorzką czekoladą. Odstaw do lodówki do zastygnięcia polewy.
7. Czas na drugi baton. Tym razem połącz wiórki kokosowe i mleko skondensowane. Dokładnie wymieszaj, po czym podziel mieszankę na mniejsze kawałki.
8. Tak przygotowane batony na początku polej roztopioną czekoladą, po czym odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
9. W kapieli wodnej połącz czekoladę i masło.
10. Następnie dodaj do mieszanki pszenicę ekspandowaną. Stwórz z mieszanki małe batony.
11. Na palniku połącz cukierki karmelowe i mleko. Powstały miks umieść na wierzchu batonów.
12. Jak w poprzednich przypadkach polej batony czekoladą i odstaw do lodówki.
13. Aby przygotować ostatnią propozycję, połącz na palniku: cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj mieszankę, po czym dodaj do garnka sodę oczyszczoną.