Borówkowe ciasteczka z warkoczem to prawdziwa poezja smaków
Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i prosty deser dla całej rodziny? Przygotuj genialne słodkości z borówkową nutką, a na pewno nie pożałujesz.
16.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 13:20
Domowe wypieki kojarzą ci się z długim i trudnym procesem? Wcale nie musi tak być. Już za moment przekonasz się, że wystarczy dosłownie kilka prostych składników i 20 minut roboty, aby w twojej kuchni pojawiły się genialne ciasteczka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cudowne słodkości przygotujesz na bazie soczystych borówek i kremowego serka śmietankowego. Produktom tym towarzyszyć będzie niezastąpione ciasto francuskie. Jak sam więc widzisz, zapowiada się bardzo ciekawie. Twoja rodzina na pewno będzie zachwycona.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Zobacz także
Ciasteczka domowej roboty są tak dobre, że znikają z talerza w mgnieniu oka
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 200 g serka śmietankowego,
- 40 g cukru pudru,
- 1 żółtko,
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 50 g borówek,
- 1 żółtko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania serowej mieszanki. W tym celu łączę ze sobą: serek śmietankowy, cukier puder, ekstrakt waniliowy, skrobię kukurydzianą oraz żółtko.
Składniki na tym etapie mieszam ze sobą przy pomocy rózgi kuchennej.
Krok 2. Następnie przechodzę do pracy z ciastem francuskim. Najpierw wycinam z arkusza kółka, po czym przekładam je do małych foremek zabezpieczonych papierem do pieczenia. Ciasto na koniec nakłuwam widelcem, aby podczas pieczenia nie powstały niepotrzebne wybrzuszenia.
Krok 3. Pozostałe ciasto francuskie dzielę na cienkie paski i delikatnie je roluje. Następnie zaplatam je w warkoczyki. Na koniec umieszczam warkoczyki w foremkach dookoła krawędzi.
Przygotowane w ten sposób ciasto smaruję roztrzepanym żółtkiem. Do tego celu przydaje się kuchenny pędzelek.
Krok 4. Na spodzie ciasta układam kilka borówek. Oczywiście wcześniej myję i dokładnie osuszam owoce. To jednak nie koniec, bo borówki przykrywam serową mieszanką.
Kiedy wszystkie składniki znajdują się już w foremkach, wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 190 stopni Celsjusza.
Krok 5. Gotowe ciasteczka dekoruję cukrem pudrem. Świetnie też sprawdzi się tutaj czekoladowa polewa oraz domowy lukier. Smacznego!