PoradyDodaj do masy na sernik. Pięknie wyrośnie, nie opadnie i będzie nieziemsko puszysty

Dodaj do masy na sernik. Pięknie wyrośnie, nie opadnie i będzie nieziemsko puszysty

Idealny sernik
Idealny sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
13.02.2024 18:34, aktualizacja: 07.03.2024 09:55

Nie ma świąt czy rodzinnych uroczystości bez sernika na wigilijnym stole. To tradycyjne ciasto jest nieodłącznym elementem ucztowania i nie wyobrażamy sobie, aby mogło go zabraknąć. Nawet jeśli jesteśmy już pełni po obfitej kolacji, zawsze znajdziemy miejsce na kawałek tego pysznego deseru. Ale zanim będziemy mogli cieszyć się jego smakiem, musimy najpierw go upiec.

Aby sernik był idealnie miękki i kremowy, do jego masy dodajemy różne składniki. Niektórzy używają do tego budyniu, inni wolą mascarpone. Czasem możemy też dodać coś nieoczywistego, co sprawi, że nasz sernik będzie wyjątkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sekret idealnego sernika. Będzie puszysty i delikatny

Wielbicielom sernika nie grozi monotonia, ponieważ jest tak wiele jego odmian, że moglibyśmy co chwilę piec inną wersję. Na przykład sernik na zimno można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poza tym, mamy do wyboru sernik wiedeński, nowojorski, japoński czy krakowski z charakterystyczną kratką. Nie wspominając o niezliczonych wariacjach na temat tego ciasta, które można znaleźć w książkach kucharskich i na blogach kulinarnych.

Jednak najbardziej popularny i uniwersalny jest tradycyjny sernik. Ten znamy i uwielbiamy wszyscy. Jego smak jest niepowtarzalny - jest kremowy, a jednocześnie lekki jak chmurka. Jaki jest największy sekret idealnego sernika? Otóż do masy serowej dodaj bitą śmietanę z 30 proc. kremówki i dokładnie wymieszaj wszystko przed włożeniem do piekarnika. Bita śmietana sprawi, że sernik po upieczeniu będzie wilgotny, kremowy i niezwykle delikatny.

Puszysty sernik
Puszysty sernik © Canva | Hans

Puszysty sernik. Przepis

Składniki:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu na sernik,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 niepełne szklanki cukru pudru,
  • 11 jajek,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj masło z proszkiem do pieczenia, dodaj 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Tak przygotowaną masą wylep dno blaszki.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru pudru, gdy masa zacznie być puszysta, dodaj ser i proszek budyniowy.
  3. Ubij pianę z białek, dodając do niej cukier puder i cukier wanilinowy. Gotową pianę dodaj do masy serowej.
  4. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli za pomocą łyżki. Całość wylej na spód.
  5. Sernik piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Wystudź je w środku urządzenia.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także