Dodaj do masy na sernik. Pięknie wyrośnie, nie opadnie i będzie nieziemsko puszysty

Nie ma świąt czy rodzinnych uroczystości bez sernika na wigilijnym stole. To tradycyjne ciasto jest nieodłącznym elementem ucztowania i nie wyobrażamy sobie, aby mogło go zabraknąć. Nawet jeśli jesteśmy już pełni po obfitej kolacji, zawsze znajdziemy miejsce na kawałek tego pysznego deseru. Ale zanim będziemy mogli cieszyć się jego smakiem, musimy najpierw go upiec.

Idealny sernik Idealny sernik
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Aby sernik był idealnie miękki i kremowy, do jego masy dodajemy różne składniki. Niektórzy używają do tego budyniu, inni wolą mascarpone. Czasem możemy też dodać coś nieoczywistego, co sprawi, że nasz sernik będzie wyjątkowy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Budyniowy deser na zimno z truskawkową wkładką. Przepis robi furorę

Sekret idealnego sernika. Będzie puszysty i delikatny

Wielbicielom sernika nie grozi monotonia, ponieważ jest tak wiele jego odmian, że moglibyśmy co chwilę piec inną wersję. Na przykład sernik na zimno można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Poza tym, mamy do wyboru sernik wiedeński, nowojorski, japoński czy krakowski z charakterystyczną kratką. Nie wspominając o niezliczonych wariacjach na temat tego ciasta, które można znaleźć w książkach kucharskich i na blogach kulinarnych.

Jednak najbardziej popularny i uniwersalny jest tradycyjny sernik. Ten znamy i uwielbiamy wszyscy. Jego smak jest niepowtarzalny - jest kremowy, a jednocześnie lekki jak chmurka. Jaki jest największy sekret idealnego sernika? Otóż do masy serowej dodaj bitą śmietanę z 30 proc. kremówki i dokładnie wymieszaj wszystko przed włożeniem do piekarnika. Bita śmietana sprawi, że sernik po upieczeniu będzie wilgotny, kremowy i niezwykle delikatny.

Puszysty sernik
Puszysty sernik © Canva | Hans

Puszysty sernik. Przepis

Składniki:

  • 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu na sernik,
  • 150 g zimnego masła,
  • 3 niepełne szklanki cukru pudru,
  • 11 jajek,
  • 100 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 400 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru.

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj masło z proszkiem do pieczenia, dodaj 100 g cukru pudru, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Tak przygotowaną masą wylep dno blaszki.
  2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj ze 100 g cukru pudru, gdy masa zacznie być puszysta, dodaj ser i proszek budyniowy.
  3. Ubij pianę z białek, dodając do niej cukier puder i cukier wanilinowy. Gotową pianę dodaj do masy serowej.
  4. W oddzielnym naczyniu ubij śmietanę i dodaj ją do reszty masy. Wmieszaj ją powoli za pomocą łyżki. Całość wylej na spód.
  5. Sernik piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  6. Po tym czasie obniż temperaturę do 160 st. C i piecz przez kolejne 20 minut. Wyłącz piekarnik i nie wyciągaj jeszcze ciasta. Wystudź je w środku urządzenia.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione