PrzepisSernikKiedy podałam go mojej babci, załamała ręce. Wygląda jak spalony, ale smakuje nieziemsko

Kiedy podałam go mojej babci, załamała ręce. Wygląda jak spalony, ale smakuje nieziemsko

Sernik baskijski - Pyszności
Sernik baskijski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
08.02.2024 11:27

Niekwestionowaną królową tradycyjnego sernika w mojej rodzinie jest babcia. Na jej sernik wiedeński skuszą się nawet ci, którzy deklarują dietę lub mówią, że ciasta to nie ich bajka. Moim popisowym deserem jest z kolei sernik baskijski, który u mojej babci wzbudził niemałą konsternację. Po spróbowaniu szybko pozbyła się wszystkich wątpliwości.

Wygląda tak, jakby w piekarniku spędził trochę za dużo czasu ze względu na przypieczoną górę. Po przekrojeniu z kolei ukazuje się kremowa, delikatna masa. Sernik baskijski skradł serca również poza Hiszpanią. Różni się od tradycyjnego wypieku, jaki znamy z rodzinnego domu, bo jego bazą jest nie twaróg, a kremowy serek typu philadelphia. Na dodatek piecze się go bez spodu. Nie bez powodu nazywa się go najbardziej kremowym sernikiem na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik baskijski

Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowy sernik spośród wszystkich. Ma delikatną, aksamitną konsystencję i lekko karmelizowany wierzch. Złudnie wygląda jakby był spalony, ale ta brązowa skórka to efekt zdecydowanie pożądany. Kiedy podałam go pierwszy raz mojej babci, złapała się za głowę i powiedziała, żebym się nie martwiła, bo każdemu zdarza się przypalić i wszystko uratuje polewa. Po spróbowaniu powiedziała, że koniecznie muszę zapisać jej przepis.

Sernik baskijski - Pyszności
Sernik baskijski - Pyszności© Canva | ahanov-michael

Sernik baskijski wymaga uzbrojenia się w cierpliwość. O ile samo przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, o tyle ciasto po wystudzeniu dodatkowo musi spędzić kilka godzin w lodówce, najlepiej schować je do niej na całą noc. Efekt jest zdecydowanie wart czekania.

Składniki:

  • 750 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 7 jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj serki, cukier i cukier z wanilią na gładką masę.
  2. Dodawaj jajka po kolei, cały czas miksując masę.
  3. Wlej śmietankę, dosyp sól i zmiksuj do połączenia.
  4. Masę serową wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz sernik baskijski przez 35-40 minut, aż wierzch sernika będzie mocno zrumieniony.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
  8. Przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Sernik baskijski tuż po wyjęciu z piekarnika może sprawiać wrażenie niedopieczonego. Nie martw się jednak, bo to normalne. Luźna konsystencja ciasta w środku ustabilizuje się po schłodzeniu w lodówce.

Sernik baskijski - Pyszności
Sernik baskijski - Pyszności© Canva | tylim

Dlaczego sernik baskijski trzeba schłodzić?

Sernik baskijski pieczemy w wysokiej temperaturze, co powoduje szybkie karmelizowanie się wierzchu. Wnętrze ciasta nie ma jednak czasu, aby całkowicie się ściąć. Dopiero po schłodzeniu w lodówce sernik osiągnie idealną, kremową konsystencję.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także