Kiedy podałam go mojej babci, załamała ręce. Wygląda jak spalony, ale smakuje nieziemsko

Niekwestionowaną królową tradycyjnego sernika w mojej rodzinie jest babcia. Na jej sernik wiedeński skuszą się nawet ci, którzy deklarują dietę lub mówią, że ciasta to nie ich bajka. Moim popisowym deserem jest z kolei sernik baskijski, który u mojej babci wzbudził niemałą konsternację. Po spróbowaniu szybko pozbyła się wszystkich wątpliwości.

Sernik baskijski - PysznościSernik baskijski - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | pixelshot
Ewa Malinowska

Wygląda tak, jakby w piekarniku spędził trochę za dużo czasu ze względu na przypieczoną górę. Po przekrojeniu z kolei ukazuje się kremowa, delikatna masa. Sernik baskijski skradł serca również poza Hiszpanią. Różni się od tradycyjnego wypieku, jaki znamy z rodzinnego domu, bo jego bazą jest nie twaróg, a kremowy serek typu philadelphia. Na dodatek piecze się go bez spodu. Nie bez powodu nazywa się go najbardziej kremowym sernikiem na świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika

Sernik baskijski

Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowy sernik spośród wszystkich. Ma delikatną, aksamitną konsystencję i lekko karmelizowany wierzch. Złudnie wygląda jakby był spalony, ale ta brązowa skórka to efekt zdecydowanie pożądany. Kiedy podałam go pierwszy raz mojej babci, złapała się za głowę i powiedziała, żebym się nie martwiła, bo każdemu zdarza się przypalić i wszystko uratuje polewa. Po spróbowaniu powiedziała, że koniecznie muszę zapisać jej przepis.

Sernik baskijski - Pyszności
Sernik baskijski - Pyszności © Canva | ahanov-michael

Sernik baskijski wymaga uzbrojenia się w cierpliwość. O ile samo przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, o tyle ciasto po wystudzeniu dodatkowo musi spędzić kilka godzin w lodówce, najlepiej schować je do niej na całą noc. Efekt jest zdecydowanie wart czekania.

Składniki:

  • 750 g serka śmietankowego kanapkowego,
  • 250 g sera mascarpone,
  • 250 g drobnego cukru,
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
  • 7 jajek,
  • 400 ml śmietanki kremówki,
  • 1 łyżka mąki,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. W misce zmiksuj serki, cukier i cukier z wanilią na gładką masę.
  2. Dodawaj jajka po kolei, cały czas miksując masę.
  3. Wlej śmietankę, dosyp sól i zmiksuj do połączenia.
  4. Masę serową wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza.
  6. Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz sernik baskijski przez 35-40 minut, aż wierzch sernika będzie mocno zrumieniony.
  7. Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
  8. Przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny.

Sernik baskijski tuż po wyjęciu z piekarnika może sprawiać wrażenie niedopieczonego. Nie martw się jednak, bo to normalne. Luźna konsystencja ciasta w środku ustabilizuje się po schłodzeniu w lodówce.

Sernik baskijski - Pyszności
Sernik baskijski - Pyszności © Canva | tylim

Dlaczego sernik baskijski trzeba schłodzić?

Sernik baskijski pieczemy w wysokiej temperaturze, co powoduje szybkie karmelizowanie się wierzchu. Wnętrze ciasta nie ma jednak czasu, aby całkowicie się ściąć. Dopiero po schłodzeniu w lodówce sernik osiągnie idealną, kremową konsystencję.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇