Kiedy podałam go mojej babci, załamała ręce. Wygląda jak spalony, ale smakuje nieziemsko
Niekwestionowaną królową tradycyjnego sernika w mojej rodzinie jest babcia. Na jej sernik wiedeński skuszą się nawet ci, którzy deklarują dietę lub mówią, że ciasta to nie ich bajka. Moim popisowym deserem jest z kolei sernik baskijski, który u mojej babci wzbudził niemałą konsternację. Po spróbowaniu szybko pozbyła się wszystkich wątpliwości.
Wygląda tak, jakby w piekarniku spędził trochę za dużo czasu ze względu na przypieczoną górę. Po przekrojeniu z kolei ukazuje się kremowa, delikatna masa. Sernik baskijski skradł serca również poza Hiszpanią. Różni się od tradycyjnego wypieku, jaki znamy z rodzinnego domu, bo jego bazą jest nie twaróg, a kremowy serek typu philadelphia. Na dodatek piecze się go bez spodu. Nie bez powodu nazywa się go najbardziej kremowym sernikiem na świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka z kurczakiem w sosie pomidorowym. Genialny obiad prosto z piekarnika
Sernik baskijski
Sernik baskijski to prawdopodobnie najbardziej kremowy sernik spośród wszystkich. Ma delikatną, aksamitną konsystencję i lekko karmelizowany wierzch. Złudnie wygląda jakby był spalony, ale ta brązowa skórka to efekt zdecydowanie pożądany. Kiedy podałam go pierwszy raz mojej babci, złapała się za głowę i powiedziała, żebym się nie martwiła, bo każdemu zdarza się przypalić i wszystko uratuje polewa. Po spróbowaniu powiedziała, że koniecznie muszę zapisać jej przepis.
Sernik baskijski wymaga uzbrojenia się w cierpliwość. O ile samo przygotowanie jest naprawdę ekspresowe, o tyle ciasto po wystudzeniu dodatkowo musi spędzić kilka godzin w lodówce, najlepiej schować je do niej na całą noc. Efekt jest zdecydowanie wart czekania.
Składniki:
- 750 g serka śmietankowego kanapkowego,
- 250 g sera mascarpone,
- 250 g drobnego cukru,
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią,
- 7 jajek,
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 1 łyżka mąki,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W misce zmiksuj serki, cukier i cukier z wanilią na gładką masę.
- Dodawaj jajka po kolei, cały czas miksując masę.
- Wlej śmietankę, dosyp sól i zmiksuj do połączenia.
- Masę serową wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik rozgrzej do 230 st. Celsjusza.
- Wstaw blaszkę do piekarnika i piecz sernik baskijski przez 35-40 minut, aż wierzch sernika będzie mocno zrumieniony.
- Wyjmij sernik z piekarnika i ostudź w temperaturze pokojowej.
- Przed podaniem schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny.
Sernik baskijski tuż po wyjęciu z piekarnika może sprawiać wrażenie niedopieczonego. Nie martw się jednak, bo to normalne. Luźna konsystencja ciasta w środku ustabilizuje się po schłodzeniu w lodówce.
Dlaczego sernik baskijski trzeba schłodzić?
Sernik baskijski pieczemy w wysokiej temperaturze, co powoduje szybkie karmelizowanie się wierzchu. Wnętrze ciasta nie ma jednak czasu, aby całkowicie się ściąć. Dopiero po schłodzeniu w lodówce sernik osiągnie idealną, kremową konsystencję.