Kosztują grosze, smakują jak niebo. Zapiekanki z PRL‑u mają jeden sekret
Kultowe zapiekanki z budki to nie tylko pyszna przekąska, ale też nostalgiczne wspomnienie wakacji nad morzem, wypadów do Krakowa czy beztroskich chwil z dzieciństwa. Ich prosty smak kojarzy się wielu osobom z czasami PRL-u, kiedy królowały na ulicach polskich miast. Smak możesz odtworzyć w swojej kuchni. Pamiętaj tylko o jednym szczególe.
08.02.2024 10:52
Każde miasto miało swoje kultowe miejsce, gdzie ustawiały się kolejki po gorącą, aromatyczną zapiekankę. Dworce autobusowe tętniły życiem, a zapach świeżo pieczonych zapiekanek kusił podróżnych. Wydawać by się mogło, że w bułce z serem i pieczarkami nie ma nic specjalnego, ale polski fast food zjednał sobie serca milionów Polaków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanki jak z PRL-u
W niektórych miastach wciąż znaleźć można budki, w których czas się zatrzymał i kultowe zapiekanki smakują tak jak dawniej. Jeśli jednak chcesz przygotować je w swoim domu, to odtworzenie smaku będzie naprawdę proste. Wystarczy zadbać o drobne szczegóły.
Sekret idealnej zapiekanki tkwi w prostocie. Składniki są tanie i łatwo dostępne: ketchup, ser i starte na tarce pieczarki - to trio stanowi podstawę kultowej zapiekanki. Właśnie starte pieczarki są sekretem ich wyjątkowego smaku.
Składniki:
- 2 bagietki,
- 350 g pieczarek,
- ketchup,
- 250 g startego sera.
Sposób przygotowania:
- Przetnij bagietkę na pół. Sprawdzi się też duża ciabatta. Jeśli jednak nie zależy ci na zachowaniu oryginalnego kształtu, to równie dobrze może być to po prostu zwykła bułka.
- Ugnieć miękką część bagietki ręką i rozsmaruj ketchup. Łagodny czy ostry - postaw na taki, jaki lubisz najbardziej.
- Pieczarki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
- Grzyby rozłóż równomiernie na bagietce.
- Całość posyp startym serem, sprawdzi się tutaj mozzarella lub ser żółty typu gouda czy edamski.
- Zapiekanki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Gotowe zapiekanki udekoruj ketchupem lub innym sosem. Możesz je posypać posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Podawaj na ciepło, gdy zapiekanki przyjemnie chrupią, a ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!