Kosztują grosze, smakują jak niebo. Zapiekanki z PRL-u mają jeden sekret

Kultowe zapiekanki z budki to nie tylko pyszna przekąska, ale też nostalgiczne wspomnienie wakacji nad morzem, wypadów do Krakowa czy beztroskich chwil z dzieciństwa. Ich prosty smak kojarzy się wielu osobom z czasami PRL-u, kiedy królowały na ulicach polskich miast. Smak możesz odtworzyć w swojej kuchni. Pamiętaj tylko o jednym szczególe.

Zapiekanka z pieczarkami - PysznościZapiekanka z pieczarkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Ewa Malinowska

Każde miasto miało swoje kultowe miejsce, gdzie ustawiały się kolejki po gorącą, aromatyczną zapiekankę. Dworce autobusowe tętniły życiem, a zapach świeżo pieczonych zapiekanek kusił podróżnych. Wydawać by się mogło, że w bułce z serem i pieczarkami nie ma nic specjalnego, ale polski fast food zjednał sobie serca milionów Polaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki à la Kinder Bueno to prawdziwy hit. Koniecznie zrób je w Tłusty Czwartek

Zapiekanki jak z PRL-u

W niektórych miastach wciąż znaleźć można budki, w których czas się zatrzymał i kultowe zapiekanki smakują tak jak dawniej. Jeśli jednak chcesz przygotować je w swoim domu, to odtworzenie smaku będzie naprawdę proste. Wystarczy zadbać o drobne szczegóły.

Zapiekanka z pieczarkami  - Pyszności
Zapiekanka z pieczarkami - Pyszności © Canva | udra

Sekret idealnej zapiekanki tkwi w prostocie. Składniki są tanie i łatwo dostępne: ketchup, ser i starte na tarce pieczarki - to trio stanowi podstawę kultowej zapiekanki. Właśnie starte pieczarki są sekretem ich wyjątkowego smaku.

Składniki:

  • 2 bagietki,
  • 350 g pieczarek,
  • ketchup,
  • 250 g startego sera.

Sposób przygotowania:

  1. Przetnij bagietkę na pół. Sprawdzi się też duża ciabatta. Jeśli jednak nie zależy ci na zachowaniu oryginalnego kształtu, to równie dobrze może być to po prostu zwykła bułka.
  2. Ugnieć miękką część bagietki ręką i rozsmaruj ketchup. Łagodny czy ostry - postaw na taki, jaki lubisz najbardziej.
  3. Pieczarki dokładnie umyj, osusz i zetrzyj na tarce.
  4. Grzyby rozłóż równomiernie na bagietce.
  5. Całość posyp startym serem, sprawdzi się tutaj mozzarella lub ser żółty typu gouda czy edamski.
  6. Zapiekanki ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
  7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Gotowe zapiekanki udekoruj ketchupem lub innym sosem. Możesz je posypać posiekanym szczypiorkiem lub pietruszką. Podawaj na ciepło, gdy zapiekanki przyjemnie chrupią, a ser apetycznie się ciągnie. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej