Tosty bez opiekacza rozwaliły system. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni
Oto jak przyrządzić śniadanie w królewskim stylu bez większej filozofii (i opiekacza). Nikt nie pogardzi tostami w takim wydaniu.
07.02.2024 | aktual.: 15.03.2024 11:49
Ser, ser, ser i jeszcze raz ser, do tego odrobina wędliny, muśnięcie musztardy i chlust beszamelu - na samą myśl cieknie ślinka. A to wszystko zamknięte między superchrupiącymi kromkami. Croque monsieur to podobno najlepsza kanapka na świecie. Koniecznie wypróbuj.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Croque monsieur - tosty po francusku
Croque monsieur to rodzaj tostu/zapiekanki, którą we Francji przygotowuje się z dodatkiem sera Gruyere oraz szynki i zapieka pod pierzynką z dodatkowej porcji sera. W przypadku croque madame na zapiekance umieszcza się jeszcze jajko sadzone. W niektórych rejonach Francji chleb namacza się przed pieczeniem w rozbełtanym jajku. Całość natomiast można polać sosem beszamelowym.
Croque monsieur można przyrządzić tak naprawdę na wiele różnych sposobów. Spośród wielu wariacji znajdziemy np. tosty z jabłkiem i camembertem, musztardą Dijon, łososiem czy nawet bananem i czekoladą w proszku. Co jednak znamienne, francuskie kanapki przyrządzisz bez użycia tostera, a wystarczy jedynie patelnia. Zobacz, jakie to proste.
Francuskie tosty z patelni. Przepis na croque monsieur
Składniki:
- 2 kromki chleba pszennego,
- 4 plasterki sera Gruyere (możesz zastąpić go ementalerem),
- kilka plastrów wędliny,
- 50 g masła,
- 100 ml mleka,
- łyżeczka musztardy Dijon,
- łyżka mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- garść startego parmezanu,
- garść szczypiorku,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni zacznij podgrzewać masło. Na tłuszczu podsmaż pieczywo z obu stron na złoty kolor. Gotowy chleb zdejmij z patelni.
- Na patelnię, do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i smaż całość przez chwilę, mieszając. Po chwili zacznij stopniowo dodawać mleko (cały czas mieszając).
- Kiedy sos osiągnie kremową konsystencję, dodaj odrobinę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej oraz łyżkę startego parmezanu.
- Chleb posmaruj musztardą, następnie ułóż szynkę i ser. Następnie zamknij kanapkę kolejną kromką. Wierzch kanapki pokryj przygotowanym sosem beszamelowym, a sos posyp resztą tartego parmezanu.
- Tak przygotowaną kanapkę umieść na gorącej patelni i przykryj pokrywką. Podgrzewaj, na wolnym ogniu, by nie przypalić kromki, aż ser się rozpuści.
- Tak przygotowanego tosta podawaj na ciepło oprószonego świeżo posiekanym szczypiorkiem.