PrzepisKuchnia francuskaTosty bez opiekacza rozwaliły system. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Tosty bez opiekacza rozwaliły system. Gdy spróbujesz, będziesz robić co dwa dni

Croque monsieur
Croque monsieur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
07.02.2024 18:47, aktualizacja: 15.03.2024 11:49

Oto jak przyrządzić śniadanie w królewskim stylu bez większej filozofii (i opiekacza). Nikt nie pogardzi tostami w takim wydaniu.

Ser, ser, ser i jeszcze raz ser, do tego odrobina wędliny, muśnięcie musztardy i chlust beszamelu - na samą myśl cieknie ślinka. A to wszystko zamknięte między superchrupiącymi kromkami. Croque monsieur to podobno najlepsza kanapka na świecie. Koniecznie wypróbuj.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Croque monsieur - tosty po francusku

Croque monsieur to rodzaj tostu/zapiekanki, którą we Francji przygotowuje się z dodatkiem sera Gruyere oraz szynki i zapieka pod pierzynką z dodatkowej porcji sera. W przypadku croque madame na zapiekance umieszcza się jeszcze jajko sadzone. W niektórych rejonach Francji chleb namacza się przed pieczeniem w rozbełtanym jajku. Całość natomiast można polać sosem beszamelowym.

Croque monsieur można przyrządzić tak naprawdę na wiele różnych sposobów. Spośród wielu wariacji znajdziemy np. tosty z jabłkiem i camembertem, musztardą Dijon, łososiem czy nawet bananem i czekoladą w proszku. Co jednak znamienne, francuskie kanapki przyrządzisz bez użycia tostera, a wystarczy jedynie patelnia. Zobacz, jakie to proste.

Croque-monsieur z patelni
Croque-monsieur z patelni © Public domain, via Wikimedia Commons | Glenlarson at English Wikipedia

Francuskie tosty z patelni. Przepis na croque monsieur

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego,
  • 4 plasterki sera Gruyere (możesz zastąpić go ementalerem),
  • kilka plastrów wędliny,
  • 50 g masła,
  • 100 ml mleka,
  • łyżeczka musztardy Dijon,
  • łyżka mąki,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść startego parmezanu,
  • garść szczypiorku,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Na patelni zacznij podgrzewać masło. Na tłuszczu podsmaż pieczywo z obu stron na złoty kolor. Gotowy chleb zdejmij z patelni.
  2. Na patelnię, do rozpuszczonego masła dodaj mąkę i smaż całość przez chwilę, mieszając. Po chwili zacznij stopniowo dodawać mleko (cały czas mieszając).
  3. Kiedy sos osiągnie kremową konsystencję, dodaj odrobinę soli, pieprzu i szczyptę gałki muszkatołowej oraz łyżkę startego parmezanu.
  4. Chleb posmaruj musztardą, następnie ułóż szynkę i ser. Następnie zamknij kanapkę kolejną kromką. Wierzch kanapki pokryj przygotowanym sosem beszamelowym, a sos posyp resztą tartego parmezanu.
  5. Tak przygotowaną kanapkę umieść na gorącej patelni i przykryj pokrywką. Podgrzewaj, na wolnym ogniu, by nie przypalić kromki, aż ser się rozpuści.
  6. Tak przygotowanego tosta podawaj na ciepło oprószonego świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także