Takiego tosta jeszcze nie jadłeś! Jest gigantyczny i smakuje jak pizza

Tost o smaku pizzy w wydaniu XXL z piekarnika to prosty przepis na kolację lub śniadanie dla całej rodziny. Prosty, szybki i niedrogi przepis.

Tost XXL z piekarnika- PysznościTost XXL z piekarnika- Pyszności
Ewa

Tosty o smaku pizzy

Chociaż mogłoby się wydawać, że tosty i pizza niewiele mają wspólnego, to dziś udowodnimy, że może być inaczej. Chleb tostowy zamieniliśmy w pizzową zapiekankę z sosem pomidorowym, salami, oliwkami oraz oczywiście mozzarellą. Taki gigantyczny tost to świetna propozycja na śniadanie lub kolację dla całej rodziny. Dodatkowo możesz przygotować sos czosnkowy lub pomidorowy. Przygotowanie takiego posiłku zajmuje zaledwie kilka minut, a po kolejnych 10 minutach z piekarnika wyciągasz pyszny posiłek. Ten szybki patent idealnie sprawdzi się, gdy nie masz czasu na gotowanie.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Tost XXL z piekarnika

Składniki:

  • 9 tostów pszennych
  • 200 g sosu do pizzy
  • 8 plastrów salami
  • 40 g czarnych oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 200 g tartej mozzarelli

Sposób przygotowania:

Na blaszce ułóż kromki chleba tostowego i posmaruj je sosem do pizzy. Możesz zrobić go błyskawicznie, łącząc koncentrat pomidorowy z odrobiną oliwy, wody i przyprawami (oregano, bazylia, sól, pieprz). Następnie posyp całość startym serem mozzarella. Możesz również użyć goudy lub sera morskiego.

Tost XXL z piekarnika- Pyszności
Tost XXL z piekarnika- Pyszności

Następnie ułóż plastry salami oraz pokrojone oliwki. Jeśli nie lubisz ich smaku, to śmiało możesz zastąpić je innym warzywem, na przykład kolorową papryką. Posyp całość suszonymi ziołami prowansalskimi. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 10 minut. Wybierz program góra-dół.

Tost XXL z piekarnika- Pyszności
Tost XXL z piekarnika- Pyszności

Upieczone tosty udekoruj listkami świeżej bazylii. Podaj na ciepło, kiedy ser apetycznie się ciągnie. Opcjonalnie możesz również przygotować sos czosnkowy lub pomidorowy do posmarowania naszej pizzowej zapiekanki z chleba.

Smacznego!

Tost XXL z piekarnika- Pyszności
Tost XXL z piekarnika- Pyszności

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie