Mama smażyła w każdą sobotę na śniadanie. Wystarczy drobna zmiana, a będzie jeszcze smaczniejszy
25.01.2024 16:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niektóre potrawy mają w sobie magiczną moc przywoływania wspomnień. Chleb w jajku jest jedną z nich. To proste danie, które wielu z nas kojarzy z dzieciństwem zdecydowanie zasługuje na uwagę również dzisiaj.
Kto z nas nie pamięta pysznych śniadań przygotowywanych przez babcie? Chleb w jajku był jednym z moich ulubionych dań, chociaż ilość składników zdecydowanie nie wskazuje na to, że mogłoby to być coś wyjątkowego. Wystarczyło kromka chleba, jajko, trochę soli i masła. A smak... to była poezja. Moja babcia robiła czasem chleb w jajku w odsłonie "na bogato", dodając do niego żółty ser. Wszystkie zapiekanki i tosty mogą się po prostu schować.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Chleb w jajku z serem
Chleb w jajku to nie tylko pyszne danie, ale też sposób na powrót do dzieciństwa. To danie, które zawsze wywoła uśmiech na twarzy. Bez względu na to, czy zaserwujemy je dzieciom, mamie, babci czy po prostu samemu sobie.
To ekspresowy przepis, który sprawdzi się w niejednej kryzysowej sytuacji. Tym bardziej że wykorzystać można do niego również czerstwe pieczywo. Chleb w jajku to danie, które wychodzi absolutnie każdemu, bez względu na umiejętności. Nie od dziś wiadomo też, że wszystko z dodatkiem sera smakuje jeszcze lepiej. Nie inaczej jest w przypadku chleba w jajku, polecam wypróbować i przekonać się samemu.
Składniki:
- 4 kromki chleba,
- 2 jajka,
- 3 łyżki tartego sera,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- W talerzyku rozkłóć widelcem jajka. Dopraw solą oraz pieprzem.
- W jajecznej mieszance zanurz kromki pieczywa tak, aby jajko w całości przykryło chleb.
- Na patelni rozgrzej mało. Aby się nie przypaliło, możesz dodać również trochę oleju.
- Smaż z obu stron, aż się zarumieni.
- Pod koniec posyp kawałki pieczywa startym serem i przykryj patelnię pokrywką. Podgrzewaj, aż ser się roztopi.
Gotowe kanapki przełóż na talerz. Możesz całość udekorować dodatkowo posiekanym szczypiorkiem i podać w towarzystwie ketchupu. Samą masę jajeczną można również wzbogacić o odrobinę przypraw, takich jak suszone oregano, słodka, wędzona lub ostra papryka. Smacznego!