Jak zrobić polewę czekoladową w prosty sposób?

Jak zrobić polewę czekoladową, aby wyszła za każdym razem? Czy istnieje jedna sprawdzona receptura? A może jest kilka rozwiązań, które warto zapamiętać?

Obrazek
Frania
SKOMENTUJ

Dziś postaram się odpowiedzieć na te pytania. I jak się okazuje, mam same dobre wieści. Po pierwsze, już za moment przekonasz się, że przygotowanie perfekcyjnej polewy czekoladowej wcale nie musi być trudne. Po drugie, aby ją przygotować wcale nie potrzebujesz sporej dawki produktów.

Zanim jednak przejdziemy do sedna sprawy, warto na wstępie powiedzieć, jak powinna wyglądać i zachowywać się idealna polewa czekoladowa. Otóż musi być ona gęsta i lśniąca jednocześnie. Nie powinniśmy mieć problemu z jej rozprowadzeniem na gotowym cieście. Co więcej, po wyjęciu z lodówki z łatwością można podzielić ją na mniejsze kawałki. Koniec więc z nadłamaną polewą, a co za tym idzie, zmarnowanymi kawałkami ciasta i nadszarpniętymi nerwami.

jak zrobić polewę czekoladową

Jak zrobić polewę czekoladową - dwa sprawdzone przepisy

W kuchni Pyszności wykorzystujemy dwa przepisy. Pierwszy z nich jest bardzo prosty i składa się jedynie z dwóch składników. W tym przypadku mowa o czekoladzie (200-250 g) i śmietance 30% (200 ml). I tu możesz połączyć składniki w kąpieli wodnej lub po prostu podgrzać śmietankę i połączyć ją z podzieloną na kawałki czekoladą.

Druga opcja wymaga trochę więcej produktów.

Potrzebne składniki:

  • 140 g przesianego cukru pudru
  • 120 g masła
  • 70 g kakao
  • 8 łyżek mleka
jak zrobić polewę czekoladową

Sposób przygotowania:

  1. W garnku na palniku umieść masło (podzielone na mniejsze kawałki).
  2. Do roztopionego masła dodaj cukier puder, kakao i mleko.
  3. Dokładnie wymieszaj, do chwili połączenia składników w idealną polewę czekoladową.
jak zrobić polewę czekoladową

I to wszystko! Jak sama widzisz, przygotowanie idealnej polewy czekoladowej wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dobry przepis, a reszta to już bułka z masłem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza