Biorę ciasto francuskie i szpinak. W pół godziny na stole ląduje wykwintna tarta
30.01.2024 15:08, aktual.: 15.03.2024 13:58
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i pomidorami to wykwintne danie, które przygotujesz w zaledwie pół godziny. Prosty przepis, pyszny smak i doskonały wygląd sprawią, że to danie zachwyci wszystkich domowników.
W świecie kulinariów tarty to niezawodny sposób na szybkie, a jednocześnie wykwintne danie. Udowodnię wam, że w zaledwie pół godziny możemy stworzyć wyjątkową tartę ze szpinakiem i pomidorami, bazując na prostym cieście francuskim. Gotowe ciasto, aromatyczne składniki i kilka kroków to wszystko, czego potrzebujesz, aby zaskoczyć siebie i bliskich wyjątkowym smakiem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na tartę ze szpinakiem i pomidorami
Tarty to kulinarna elastyczność w najczystszej postaci. Mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne, a wybór ulubionych dodatków zależy tylko od naszych preferencji. Dodatkowym atutem jest używanie ciasta francuskiego, które dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj podzielę się z wami moim prostym przepisem na wykwintną tartę.
Składniki:
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
- 250 g szpinaku,
- ok. 10 pomidorków koktajlowych,
- 1 opakowanie sera pleśniowego (np. camembert),
- 1 ząbek czosnku,
- ½ cebuli,
- 50 g startego sera żółtego lub mozzarelli,
- 2 jajka,
- 200 g śmietanki 30 proc.,
- oliwa,
- sól, pieprz, zioła włoskie.
Przygotowanie:
- Włączam piekarnik i nagrzewam go do 200 stopni Celsjusza.
- Obieram i kroję w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie podsmażam je na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Kiedy się zeszklą, dodaję szpinak i duszę go przez chwilę, aż zwiędnie. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak pozostawiam do przestygnięcia.
- Przygotowuję naczynie do tarty – może być okrągłe lub prostokątne. Aby ciasto nie przywarło do dna i boków formy, delikatnie smaruję je masłem lub oliwą. Następnie wylep blachę ciastem i nakłuwam je widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie myję i kroję na połówki pomidorki koktajlowe. Ser pleśniowy kroję w plasterki lub większą kostkę.
- W misce mieszam jajka ze śmietanką, dodaję sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszam i dodaję starty ser.
- Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjmuję formę z piekarnika. Na cieście układam szpinak, a następnie połówki pomidorków i ser pleśniowy. Całość zalewam mieszanką jajeczną (nie musi zakrywać wszystkich składników, ma je tylko połączyć).
- Piekę przez około 20 minut, aż tarta na cieście francuskim będzie z góry ładnie zarumieniona.
Wskazówki:
- Aby tarta była bardziej aromatyczna, możesz dodać do szpinaku odrobinę czosnku granulowanego lub suszonych ziół.
- Jeśli chcesz, możesz dodać do tarty inne dodatki, np. szynkę, pieczarki lub inne warzywa.
- Tartę możesz również upiec w foremce do muffinek. W takim przypadku czas pieczenia wydłuży się do ok. 25 minut.
Tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i pomidorami podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz ją udekorować świeżą bazylią lub oregano.