WAŻNE
TERAZ

Mejza jechał 200 km/h. Został zatrzymany

Biorę ciasto francuskie i szpinak. W pół godziny na stole ląduje wykwintna tarta

Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i pomidorami to wykwintne danie, które przygotujesz w zaledwie pół godziny. Prosty przepis, pyszny smak i doskonały wygląd sprawią, że to danie zachwyci wszystkich domowników.

Biorę ciasto francuskie i szpinak. W pół godziny na stole ląduje wykwintna tarta Biorę ciasto francuskie i szpinak. W pół godziny na stole ląduje wykwintna tarta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

W świecie kulinariów tarty to niezawodny sposób na szybkie, a jednocześnie wykwintne danie. Udowodnię wam, że w zaledwie pół godziny możemy stworzyć wyjątkową tartę ze szpinakiem i pomidorami, bazując na prostym cieście francuskim. Gotowe ciasto, aromatyczne składniki i kilka kroków to wszystko, czego potrzebujesz, aby zaskoczyć siebie i bliskich wyjątkowym smakiem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Przepis na tartę ze szpinakiem i pomidorami

Tarty to kulinarna elastyczność w najczystszej postaci. Mogą być zarówno słodkie, jak i wytrawne, a wybór ulubionych dodatków zależy tylko od naszych preferencji. Dodatkowym atutem jest używanie ciasta francuskiego, które dostępne jest w każdym sklepie spożywczym. Dzisiaj podzielę się z wami moim prostym przepisem na wykwintną tartę.

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego,
  • 250 g szpinaku,
  • ok. 10 pomidorków koktajlowych,
  • 1 opakowanie sera pleśniowego (np. camembert),
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ cebuli,
  • 50 g startego sera żółtego lub mozzarelli,
  • 2 jajka,
  • 200 g śmietanki 30 proc.,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, zioła włoskie.

Przygotowanie:

  1. Włączam piekarnik i nagrzewam go do 200 stopni Celsjusza.
  2. Obieram i kroję w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Następnie podsmażam je na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Kiedy się zeszklą, dodaję szpinak i duszę go przez chwilę, aż zwiędnie. Doprawiam solą i pieprzem. Szpinak pozostawiam do przestygnięcia.
  3. Przygotowuję naczynie do tarty – może być okrągłe lub prostokątne. Aby ciasto nie przywarło do dna i boków formy, delikatnie smaruję je masłem lub oliwą. Następnie wylep blachę ciastem i nakłuwam je widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i podpiekam przez około 10 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie myję i kroję na połówki pomidorki koktajlowe. Ser pleśniowy kroję w plasterki lub większą kostkę.
  4. W misce mieszam jajka ze śmietanką, dodaję sól, pieprz i zioła. Dokładnie mieszam i dodaję starty ser.
  5. Gdy ciasto lekko się zarumieni, wyjmuję formę z piekarnika. Na cieście układam szpinak, a następnie połówki pomidorków i ser pleśniowy. Całość zalewam mieszanką jajeczną (nie musi zakrywać wszystkich składników, ma je tylko połączyć).
  6. Piekę przez około 20 minut, aż tarta na cieście francuskim będzie z góry ładnie zarumieniona.

Wskazówki:

  • Aby tarta była bardziej aromatyczna, możesz dodać do szpinaku odrobinę czosnku granulowanego lub suszonych ziół.
  • Jeśli chcesz, możesz dodać do tarty inne dodatki, np. szynkę, pieczarki lub inne warzywa.
  • Tartę możesz również upiec w foremce do muffinek. W takim przypadku czas pieczenia wydłuży się do ok. 25 minut.

Tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i pomidorami podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz ją udekorować świeżą bazylią lub oregano.

Wybrane dla Ciebie
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Takie kotlety podaj na Wszystkich Świętych. Goście oniemieją z zachwytu
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd
Przez lata był symbolem biedy, uznano go też za niezdrowy. Dziś wiemy, że to duży błąd