Pączki zrób w ten sposób. Będą puszyste i długo zachowają świeżość
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Poznaj przepis na tradycyjne, puszyste pączki, które smakują niczym te z najlepszych cukierni. Polecam od razu przygotować je z podwójnej porcji — znikają w mgnieniu oka.
22.01.2024 | aktual.: 22.01.2024 21:32
Tłuste, słodkie i puszyste. Pączki to nieodłączny element karnawału, a w tłusty czwartek zjadamy je na kilogramy. Jeśli nie chcesz stać w kilometrowej kolejce, skorzystaj z poniższego przepisu na tradycyjne pączki. Wychodzą za każdym razem, a po usmażeniu są miękkie i bajecznie puszyste.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłusty czwartek, czyli najlepszy dzień w roku
Tłusty czwartek zwiastuje ostatni tydzień karnawału. Kilka dni później zaczyna się Wielki Post, zwiastujący koniec rozrywki i rozpusty. W ten wyjątkowy dzień mamy prawo, a nawet i obowiązek, żeby się objeść. Czym? Pączkami i faworkami. Większość z nas wybiera pączki, a pod cukierniami zbierają się kilometrowe kolejki. Kochamy pączki i to nie tylko w Tłusty Czwartek. Sekretem ich smaku jest puszyste ciasto, które smaży się na głębokim tłuszczu, a następnie wypełnia się je dżemem, kremem lub czekoladą.
Tradycyjne pączki jak za dawnych lat — przepis
Przedstawiamy przepis na tradycyjne pączki wg. receptury siostry Anastazji. Tak przygotowane pączki są niezwykle puszyste i niezbyt tłuste. Co najlepsze, przez długi czas zachowują świeżość.
Składniki:
- 2 kg mąki,
- 25 g świeżych drożdży,
- 1,5 kostki margaryny,
- sól,
- cukier,
- 15 żółtek,
- 0,5 litra mleka,
- 0,5 szklanki spirytusu,
- cukier puder,
- litr oleju,
- konfitura, dżem lub marmolada.
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj dwie łyżki cukru.
- Podgrzej mleko i wlej je do mąki. Całość wymieszaj dokładnie i przykryj miskę ściereczką. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Żółtka przelej do miski i wymieszaj je ze szczyptą soli i dwoma łyżkami cukru.
- Margarynę rozpuść w garnku. Kiedy nieco ostygnie, dodaj ją do masy wraz z żółtkami i spirytusem. Wyrób ciasto jeszcze raz. Odstaw je na 1,5 godziny.
- Po tym czasie rozwałkuj je i wytnij kółka szklanką.
- Na każdym kółku połóż łyżeczkę wybranej konfitury bądź dżemu.
- Zalep dżem ciastem i uformuj z nich kulki.
- Odstaw je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
- W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić ok. 180 stopni.
- Pączki wykładaj na rozgrzany olej. Smaż je przez 5 minut po każdej ze stron.
- Usmażone pączki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Kiedy ostygną, oprósz je cukrem pudrem.