Pączki zrób w ten sposób. Będą puszyste i długo zachowają świeżość

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Poznaj przepis na tradycyjne, puszyste pączki, które smakują niczym te z najlepszych cukierni. Polecam od razu przygotować je z podwójnej porcji — znikają w mgnieniu oka.

Przepis na tradycyjne pączki. Przepis na tradycyjne pączki.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Tłuste, słodkie i puszyste. Pączki to nieodłączny element karnawału, a w tłusty czwartek zjadamy je na kilogramy. Jeśli nie chcesz stać w kilometrowej kolejce, skorzystaj z poniższego przepisu na tradycyjne pączki. Wychodzą za każdym razem, a po usmażeniu są miękkie i bajecznie puszyste.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chlebek a'la pizza

Tłusty czwartek, czyli najlepszy dzień w roku

Tłusty czwartek zwiastuje ostatni tydzień karnawału. Kilka dni później zaczyna się Wielki Post, zwiastujący koniec rozrywki i rozpusty. W ten wyjątkowy dzień mamy prawo, a nawet i obowiązek, żeby się objeść. Czym? Pączkami i faworkami. Większość z nas wybiera pączki, a pod cukierniami zbierają się kilometrowe kolejki. Kochamy pączki i to nie tylko w Tłusty Czwartek. Sekretem ich smaku jest puszyste ciasto, które smaży się na głębokim tłuszczu, a następnie wypełnia się je dżemem, kremem lub czekoladą.

Tradycyjne pączki jak za dawnych lat — przepis

Przedstawiamy przepis na tradycyjne pączki wg. receptury siostry Anastazji. Tak przygotowane pączki są niezwykle puszyste i niezbyt tłuste. Co najlepsze, przez długi czas zachowują świeżość.

Składniki:

  • 2 kg mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • sól,
  • cukier,
  • 15 żółtek,
  • 0,5 litra mleka,
  • 0,5 szklanki spirytusu,
  • cukier puder,
  • litr oleju,
  • konfitura, dżem lub marmolada.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę i wkrusz do niej drożdże. Dodaj dwie łyżki cukru.
  2. Podgrzej mleko i wlej je do mąki. Całość wymieszaj dokładnie i przykryj miskę ściereczką. Zaczyn odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  3. Żółtka przelej do miski i wymieszaj je ze szczyptą soli i dwoma łyżkami cukru.
  4. Margarynę rozpuść w garnku. Kiedy nieco ostygnie, dodaj ją do masy wraz z żółtkami i spirytusem. Wyrób ciasto jeszcze raz. Odstaw je na 1,5 godziny.
  5. Po tym czasie rozwałkuj je i wytnij kółka szklanką.
  6. Na każdym kółku połóż łyżeczkę wybranej konfitury bądź dżemu.
  7. Zalep dżem ciastem i uformuj z nich kulki.
  8. Odstaw je do wyrośnięcia na ok. 40 minut.
  9. W międzyczasie rozgrzej olej. Temperatura powinna wynosić ok. 180 stopni.
  10. Pączki wykładaj na rozgrzany olej. Smaż je przez 5 minut po każdej ze stron.
  11. Usmażone pączki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
  12. Kiedy ostygną, oprósz je cukrem pudrem.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej