Bez wałkowania i wycinania. Ekspresowe pączki serowe siostry Anastazji

Są smaczne, bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie... serowe. Te pączki siostry Anastazji to wybawienie dla każdej gospodyni, która na tłusty czwartek chce przygotować coś smacznego, ale nie ma czasu na długie wyrabianie ciasta. Koniecznie zobacz i sam się przekonaj!

Pączki serowe siostry Anastazji nie wymagają wałkowania i wycinaniaPączki serowe siostry Anastazji nie wymagają wałkowania i wycinania
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Siostra Anastazja, olgakr
SKOMENTUJ

Tłusty czwartek nadchodzi. Zbliża się, jego kroki słychać równie wyraźnie, co czuje się zapach smażonych pączków i faworków. Te słodkie potrawy często przygotowujemy w domu, sami. To dobry pomysł na oszczędność i pewność tego, że łakocie nie będą zawierały żadnych substancji, których sobie tam nie życzymy. Ale jest też jeden haczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki smażone w cieście. Poznaj smaczny i ekspresowy przepis

Bądźmy szczerzy: nie każdy z nas znajdzie tyle czasu, by wcielić plan na domowe pączki i faworki w życie. Szczególnie te drugie wymagają długiego wyrabiania ciasta (chyba że zna się pewien trik...), a w natłoku obowiązków znalezienie na to wolnej chwili zakrawa na niemożliwość. Na szczęście nie jesteśmy w tym problemie sami. Z pomocą przychodzi niezawodna siostra Anastazja.

Przepis na pączki serowe zakonnicy to — aż prosi się o to, żeby tak to nazwać — kulinarny cud z najwyższej półki. Bez wałkowania. Bez wycinania. Po prostu wyrabiamy ciasto, odrywamy je po kawałku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Nie ma nic prostszego. I nic smaczniejszego. Przekonaj się zresztą sam!

Pączki serowe według siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.
Pączki serowe przygotuj z półtłustego twarogu
Pączki serowe przygotuj z półtłustego twarogu © Canva | papkin

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg odsącz z nadmiaru płynu. Następnie rozdrobnij go na przykład widelcem. Dodaj jajka i śmietanę, wsyp cukier zwykły i waniliowy. Wlej również łyżkę spirytusu, który zapobiegnie "piciu" tłuszczu przez pączki. Zagnieć całość. Masa powinna być gładka i jednolita.
  2. Z przygotowanego ciasta odrywaj po kawałeczku masy. W dłoniach uformuj z nich kulki. Wielkość? Taka, jaka ci odpowiada! W garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż pączki serowe kilka minut. Powinny być chrupiące i ładnie zarumienione.
  3. Pączki odsącz na koniec z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Polacy nie znają tego owocu. Warto spróbować, bo wspiera prawidłową pracę jelit
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Jak długo możesz przechowywać wodę w plastikowej butelce? Mało kto odpowiada dobrze
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Ogórki gyros to nowy hit do słoików. Nie ma osoby, której nie zachwyci ich smak
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Pyszne mięso robię w kremowym sosie. Jest tak miękkie jak z najlepszej restauracji
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Dodaj 3 łyżki do gotującego się mięsa. W mig zmięknie i będzie rozpływać się w ustach
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Przez lata próżno było szukać ich w Polsce. Teraz znów są, a kosztują nawet 8 tys. za kilogram
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Do obiadu robię lekką surówkę z czerwonej kapusty. Znika szybciej niż kotlety
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Teraz co niedzielę robię kotlety szwajcarskie. Rodzina zachwyca się nimi za każdym razem
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Dodaj kilka kropelek. Rosół w sekundę stanie się klarowny
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Cena za jagody przyprawia o zawrót głowy. Ale ekspertka ostrzega
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza
Nie wlewam oleju do kapusty kiszonej. Babcia poradziła mi inny dodatek i jest smaczniejsza