PrzepisTłusty CzwartekBez wałkowania i wycinania. Ekspresowe pączki serowe siostry Anastazji

Bez wałkowania i wycinania. Ekspresowe pączki serowe siostry Anastazji

Pączki serowe siostry Anastazji nie wymagają wałkowania i wycinania
Pączki serowe siostry Anastazji nie wymagają wałkowania i wycinania
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Siostra Anastazja, olgakr
11.01.2024 09:29

Są smaczne, bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie... serowe. Te pączki siostry Anastazji to wybawienie dla każdej gospodyni, która na tłusty czwartek chce przygotować coś smacznego, ale nie ma czasu na długie wyrabianie ciasta. Koniecznie zobacz i sam się przekonaj!

Tłusty czwartek nadchodzi. Zbliża się, jego kroki słychać równie wyraźnie, co czuje się zapach smażonych pączków i faworków. Te słodkie potrawy często przygotowujemy w domu, sami. To dobry pomysł na oszczędność i pewność tego, że łakocie nie będą zawierały żadnych substancji, których sobie tam nie życzymy. Ale jest też jeden haczyk.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bądźmy szczerzy: nie każdy z nas znajdzie tyle czasu, by wcielić plan na domowe pączki i faworki w życie. Szczególnie te drugie wymagają długiego wyrabiania ciasta (chyba że zna się pewien trik...), a w natłoku obowiązków znalezienie na to wolnej chwili zakrawa na niemożliwość. Na szczęście nie jesteśmy w tym problemie sami. Z pomocą przychodzi niezawodna siostra Anastazja.

Przepis na pączki serowe zakonnicy to — aż prosi się o to, żeby tak to nazwać — kulinarny cud z najwyższej półki. Bez wałkowania. Bez wycinania. Po prostu wyrabiamy ciasto, odrywamy je po kawałku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Nie ma nic prostszego. I nic smaczniejszego. Przekonaj się zresztą sam!

Pączki serowe według siostry Anastazji

Składniki:

  • 500 g półtłustego twarogu,
  • 250 g mąki,
  • 80-100 g śmietany 18 proc.,
  • 4 jajka,
  • 5 czubatych łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżka spirytusu,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.
Pączki serowe przygotuj z półtłustego twarogu
Pączki serowe przygotuj z półtłustego twarogu© Canva | papkin

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg odsącz z nadmiaru płynu. Następnie rozdrobnij go na przykład widelcem. Dodaj jajka i śmietanę, wsyp cukier zwykły i waniliowy. Wlej również łyżkę spirytusu, który zapobiegnie "piciu" tłuszczu przez pączki. Zagnieć całość. Masa powinna być gładka i jednolita.
  2. Z przygotowanego ciasta odrywaj po kawałeczku masy. W dłoniach uformuj z nich kulki. Wielkość? Taka, jaka ci odpowiada! W garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż pączki serowe kilka minut. Powinny być chrupiące i ładnie zarumienione.
  3. Pączki odsącz na koniec z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także