Bez wałkowania i wycinania. Ekspresowe pączki serowe siostry Anastazji
Są smaczne, bardzo łatwe w przygotowaniu i absolutnie... serowe. Te pączki siostry Anastazji to wybawienie dla każdej gospodyni, która na tłusty czwartek chce przygotować coś smacznego, ale nie ma czasu na długie wyrabianie ciasta. Koniecznie zobacz i sam się przekonaj!
11.01.2024 09:29
Tłusty czwartek nadchodzi. Zbliża się, jego kroki słychać równie wyraźnie, co czuje się zapach smażonych pączków i faworków. Te słodkie potrawy często przygotowujemy w domu, sami. To dobry pomysł na oszczędność i pewność tego, że łakocie nie będą zawierały żadnych substancji, których sobie tam nie życzymy. Ale jest też jeden haczyk.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bądźmy szczerzy: nie każdy z nas znajdzie tyle czasu, by wcielić plan na domowe pączki i faworki w życie. Szczególnie te drugie wymagają długiego wyrabiania ciasta (chyba że zna się pewien trik...), a w natłoku obowiązków znalezienie na to wolnej chwili zakrawa na niemożliwość. Na szczęście nie jesteśmy w tym problemie sami. Z pomocą przychodzi niezawodna siostra Anastazja.
Przepis na pączki serowe zakonnicy to — aż prosi się o to, żeby tak to nazwać — kulinarny cud z najwyższej półki. Bez wałkowania. Bez wycinania. Po prostu wyrabiamy ciasto, odrywamy je po kawałku i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Nie ma nic prostszego. I nic smaczniejszego. Przekonaj się zresztą sam!
Pączki serowe według siostry Anastazji
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 250 g mąki,
- 80-100 g śmietany 18 proc.,
- 4 jajka,
- 5 czubatych łyżek cukru,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka spirytusu,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Twaróg odsącz z nadmiaru płynu. Następnie rozdrobnij go na przykład widelcem. Dodaj jajka i śmietanę, wsyp cukier zwykły i waniliowy. Wlej również łyżkę spirytusu, który zapobiegnie "piciu" tłuszczu przez pączki. Zagnieć całość. Masa powinna być gładka i jednolita.
- Z przygotowanego ciasta odrywaj po kawałeczku masy. W dłoniach uformuj z nich kulki. Wielkość? Taka, jaka ci odpowiada! W garnku lub rondlu o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż pączki serowe kilka minut. Powinny być chrupiące i ładnie zarumienione.
- Pączki odsącz na koniec z tłuszczu i posyp cukrem pudrem. Smacznego!