NewsySkład pączków w marketach woła o pomstę! Dlatego są tak tanie

Skład pączków w marketach woła o pomstę! Dlatego są tak tanie

Skład pączków z supermarketach- Pyszności
Skład pączków z supermarketach- Pyszności
Ewa

15.02.2023 13:09, aktual.: 16.02.2023 18:24

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Skład pączków w supermarkecie przyprawia dietetyków o dreszcze. Producenci oszczędzają na produktach, dodając sztuczne wzmacniacze i konserwanty.

Tłusty czwartek to dzień, w którym cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Według tradycji tego dnia zjeść trzeba przynajmniej jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało nas szczęście. Szalejąca inflacja oraz ogromny wzrost cen sprawiają, że ceny słodkości poszybowały w górę. Alternatywą dla drogich pączków z rzemieślniczych cukierni od lat są te z supermarketu. Okazuje się jednak, że za niską ceną stoi jeszcze niższa jakość.

Skład pączków w supermarkecie

Za dobrego pączka w cukierni zapłacić trzeba już co najmniej 6 zł. Coraz częściej pojawiają się również dwucyfrowego kwoty, w szczególności w znanych i lubianych miejscach. Polacy spożywają w tłusty czwartek średnio 2,5 pączka na osobę. Licząc, że każdy z nas kupuje je również dla swojej rodziny, kwoty na paragonie potrafią zrobić wrażenie. Z pomocą przychodzą supermarkety, w których za jednego pączka zapłacić trzeba dosłownie kilkadziesiąt groszy.

Skład pączków w supermarkecie- Pyszności
Skład pączków w supermarkecie- Pyszności

Tak atrakcyjna cena nie bierze się z powietrza. Na nic tutaj wymówka, że przy dużej ilości koszt produkcji spada. Pączek za 20 groszy po prostu nie może mieć dobrej jakości składników. Zamiast jajek- masa jajeczna, oleje utwardzane, emulgatory, barwniki, proszek kakaowy, który ma udawać czekoladę…. Olej palmowy, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy… Brzmi apetycznie? No właśnie.

Producenci oszczędzają

Niska jakość, niska cena i wysoka sprzedaż. Do supermarketów przyjeżdżają całe kartony pączków, które zwykle wyprzedają się w kilka godzin. Przygotowywane są one z głęboko mrożonego ciasta, przez co ich smak nawet nie dorasta do pięt domowym, świeżym pączkom. Cena wydaje się być kusząca, jednak skład powinien sprawić, że dwa razy zastanowimy się nad tym, czy warto zapakować je do koszyka. Jeśli przeraża nas cena pączków w dobrych cukierniach, to możemy przygotować je samodzielnie. W supermarketach pojawiają się również nieco droższe pączki, które mogą mieć lepszy skład.

Przepis na faworki z dwóch składników znajdziesz na naszym kanale YouTube