Skład pączków w marketach woła o pomstę! Dlatego są tak tanie

Skład pączków w supermarkecie przyprawia dietetyków o dreszcze. Producenci oszczędzają na produktach, dodając sztuczne wzmacniacze i konserwanty.

ObrazekSkład pączków z supermarketach- Pyszności
Ewa

Tłusty czwartek to dzień, w którym cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Według tradycji tego dnia zjeść trzeba przynajmniej jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało nas szczęście. Szalejąca inflacja oraz ogromny wzrost cen sprawiają, że ceny słodkości poszybowały w górę. Alternatywą dla drogich pączków z rzemieślniczych cukierni od lat są te z supermarketu. Okazuje się jednak, że za niską ceną stoi jeszcze niższa jakość.

Skład pączków w supermarkecie

Za dobrego pączka w cukierni zapłacić trzeba już co najmniej 6 zł. Coraz częściej pojawiają się również dwucyfrowego kwoty, w szczególności w znanych i lubianych miejscach. Polacy spożywają w tłusty czwartek średnio 2,5 pączka na osobę. Licząc, że każdy z nas kupuje je również dla swojej rodziny, kwoty na paragonie potrafią zrobić wrażenie. Z pomocą przychodzą supermarkety, w których za jednego pączka zapłacić trzeba dosłownie kilkadziesiąt groszy.

Skład pączków w supermarkecie- Pyszności
Skład pączków w supermarkecie- Pyszności

Tak atrakcyjna cena nie bierze się z powietrza. Na nic tutaj wymówka, że przy dużej ilości koszt produkcji spada. Pączek za 20 groszy po prostu nie może mieć dobrej jakości składników. Zamiast jajek- masa jajeczna, oleje utwardzane, emulgatory, barwniki, proszek kakaowy, który ma udawać czekoladę…. Olej palmowy, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy… Brzmi apetycznie? No właśnie.

Producenci oszczędzają

Niska jakość, niska cena i wysoka sprzedaż. Do supermarketów przyjeżdżają całe kartony pączków, które zwykle wyprzedają się w kilka godzin. Przygotowywane są one z głęboko mrożonego ciasta, przez co ich smak nawet nie dorasta do pięt domowym, świeżym pączkom. Cena wydaje się być kusząca, jednak skład powinien sprawić, że dwa razy zastanowimy się nad tym, czy warto zapakować je do koszyka. Jeśli przeraża nas cena pączków w dobrych cukierniach, to możemy przygotować je samodzielnie. W supermarketach pojawiają się również nieco droższe pączki, które mogą mieć lepszy skład.

Przepis na faworki z dwóch składników znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Spróbowałam we Włoszech. Zamiast sosu pomidorowego w środku czeka coś innego
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Mięciutki i aromatyczny boczek na święta. Sekretem jest specjalna marynata
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Nie lane i nie kładzione. Ciocia z Niemiec pokazała mi, jak zrobić szwabskie kluseczki do zupy i sosu
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Każdy fan kurczaka zakocha się w tym przepisie. Aksamitny i pełen smaku sos robi robotę
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Większość nie wie, co oznacza sina obwódka wokół żółtka. Wyjaśnijmy raz na zawsze
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Tortillę zostawiam w szafce. Z tego placka robię najlepsze roladki
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
Niemiecki wynalazek nafaszerowany chemią i cukrem. Lepiej unikaj
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀