Skład pączków w marketach woła o pomstę! Dlatego są tak tanie

Skład pączków w supermarkecie przyprawia dietetyków o dreszcze. Producenci oszczędzają na produktach, dodając sztuczne wzmacniacze i konserwanty.

ObrazekSkład pączków z supermarketach- Pyszności
Ewa

Tłusty czwartek to dzień, w którym cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Według tradycji tego dnia zjeść trzeba przynajmniej jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało nas szczęście. Szalejąca inflacja oraz ogromny wzrost cen sprawiają, że ceny słodkości poszybowały w górę. Alternatywą dla drogich pączków z rzemieślniczych cukierni od lat są te z supermarketu. Okazuje się jednak, że za niską ceną stoi jeszcze niższa jakość.

Skład pączków w supermarkecie

Za dobrego pączka w cukierni zapłacić trzeba już co najmniej 6 zł. Coraz częściej pojawiają się również dwucyfrowego kwoty, w szczególności w znanych i lubianych miejscach. Polacy spożywają w tłusty czwartek średnio 2,5 pączka na osobę. Licząc, że każdy z nas kupuje je również dla swojej rodziny, kwoty na paragonie potrafią zrobić wrażenie. Z pomocą przychodzą supermarkety, w których za jednego pączka zapłacić trzeba dosłownie kilkadziesiąt groszy.

Skład pączków w supermarkecie- Pyszności
Skład pączków w supermarkecie- Pyszności

Tak atrakcyjna cena nie bierze się z powietrza. Na nic tutaj wymówka, że przy dużej ilości koszt produkcji spada. Pączek za 20 groszy po prostu nie może mieć dobrej jakości składników. Zamiast jajek- masa jajeczna, oleje utwardzane, emulgatory, barwniki, proszek kakaowy, który ma udawać czekoladę…. Olej palmowy, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy… Brzmi apetycznie? No właśnie.

Producenci oszczędzają

Niska jakość, niska cena i wysoka sprzedaż. Do supermarketów przyjeżdżają całe kartony pączków, które zwykle wyprzedają się w kilka godzin. Przygotowywane są one z głęboko mrożonego ciasta, przez co ich smak nawet nie dorasta do pięt domowym, świeżym pączkom. Cena wydaje się być kusząca, jednak skład powinien sprawić, że dwa razy zastanowimy się nad tym, czy warto zapakować je do koszyka. Jeśli przeraża nas cena pączków w dobrych cukierniach, to możemy przygotować je samodzielnie. W supermarketach pojawiają się również nieco droższe pączki, które mogą mieć lepszy skład.

Przepis na faworki z dwóch składników znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione