Skład pączków w marketach woła o pomstę! Dlatego są tak tanie

Skład pączków w supermarkecie przyprawia dietetyków o dreszcze. Producenci oszczędzają na produktach, dodając sztuczne wzmacniacze i konserwanty.

ObrazekSkład pączków z supermarketach- Pyszności
Ewa

Tłusty czwartek to dzień, w którym cukiernie przeżywają prawdziwe oblężenie. Według tradycji tego dnia zjeść trzeba przynajmniej jednego pączka, aby przez cały rok nie opuszczało nas szczęście. Szalejąca inflacja oraz ogromny wzrost cen sprawiają, że ceny słodkości poszybowały w górę. Alternatywą dla drogich pączków z rzemieślniczych cukierni od lat są te z supermarketu. Okazuje się jednak, że za niską ceną stoi jeszcze niższa jakość.

Skład pączków w supermarkecie

Za dobrego pączka w cukierni zapłacić trzeba już co najmniej 6 zł. Coraz częściej pojawiają się również dwucyfrowego kwoty, w szczególności w znanych i lubianych miejscach. Polacy spożywają w tłusty czwartek średnio 2,5 pączka na osobę. Licząc, że każdy z nas kupuje je również dla swojej rodziny, kwoty na paragonie potrafią zrobić wrażenie. Z pomocą przychodzą supermarkety, w których za jednego pączka zapłacić trzeba dosłownie kilkadziesiąt groszy.

Skład pączków w supermarkecie- Pyszności
Skład pączków w supermarkecie- Pyszności

Tak atrakcyjna cena nie bierze się z powietrza. Na nic tutaj wymówka, że przy dużej ilości koszt produkcji spada. Pączek za 20 groszy po prostu nie może mieć dobrej jakości składników. Zamiast jajek- masa jajeczna, oleje utwardzane, emulgatory, barwniki, proszek kakaowy, który ma udawać czekoladę…. Olej palmowy, karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy… Brzmi apetycznie? No właśnie.

Producenci oszczędzają

Niska jakość, niska cena i wysoka sprzedaż. Do supermarketów przyjeżdżają całe kartony pączków, które zwykle wyprzedają się w kilka godzin. Przygotowywane są one z głęboko mrożonego ciasta, przez co ich smak nawet nie dorasta do pięt domowym, świeżym pączkom. Cena wydaje się być kusząca, jednak skład powinien sprawić, że dwa razy zastanowimy się nad tym, czy warto zapakować je do koszyka. Jeśli przeraża nas cena pączków w dobrych cukierniach, to możemy przygotować je samodzielnie. W supermarketach pojawiają się również nieco droższe pączki, które mogą mieć lepszy skład.

Przepis na faworki z dwóch składników znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy