Tańszych pączków nie zrobisz. Wychodzi 25 sztuk za mniej niż 10 złotych!

Przygotowanie pączków jeszcze nigdy nie było tak tanie. Wystarczy zastosować odpowiednią recepturę, a nakarmienie tymi słodkościami całej rodziny i wszystkich znajomych nie wyjdzie cię więcej, niż 10 złotych. Zobacz przepis na najtańsze pączki.

ObrazekPixabay/Adobe Stock

Jeśli jesteś jedną z tych osób, które do zliczenia zjedzonych w tłusty czwartek pączków potrzebuje palców obu rąk, to ten przepis jest w sam raz dla ciebie. Zastosuj go tym bardziej, jeśli uwielbienie do pączków przeszło razem z genami na twoje pociechy i teraz mierzysz się z "problemem" wielu łasuchów pod jednym dachem.

Obrazek
Przepis na najtańsze pączki - Pyszności; foto: Canva

Według wyliczeń autorki przepisu, jego całkowity koszt to jedynie 10 złotych za 25 pączków. Nie da się w tym miejscu nie napomknąć o tym, że takie receptury to prawdziwy skarb, w czasach pączków za 15 złotych za sztukę. Co więcej, jakość tych słodkości wcale nie ustępuje pączkom z cukierni. Nie ma więc co zwlekać; oto przepis.

Przepis na najtańsze pączki

Składniki:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka + odrobina do zaczynu
  • 50 ml oleju do ciasta
  • 4 łyżeczki cukru + 1 łyżka do zaczynu
  • 2 łyżki octu
  • olej do smażenia
  • ulubiona marmolada
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jak zapewne zauważyłeś, przepis na najtańsze pączki zakłada użycie mniejszej ilości jajek. Możemy sobie na to pozwolić, ponieważ ich działanie zastąpią drożdże. I to właśnie od nich powinieneś zacząć przygotowania. Wkrusz je do naczynia, dodaj niewielką ilość ciepłego mleka i łyżkę cukru. Mieszaj do rozpuszczenia się drożdży, a następnie przykryj zaczyn ściereczką i odstaw na 10-15 minut.

Obrazek
Przepis na najtańsze pączki - Pyszności; foto: Canva

Teraz możesz już zrobić ciasto na pączki. Połącz zaczyn z jajkiem, mlekiem, olejem, mąką, cukrem i octem. Wyrabiaj masę (najlepiej sprawdzi się tu mikser z hakami do ciasta drożdżowego) około 5 minut. Tak przygotowane ciasto przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieć i rozwałkuj. Następnie uformuj z niego kule i usmaż na złoto w rozgrzanym w garnku oleju. Nadziej pączki marmoladą, oprósz cukrem pudrem i gotowe. Smacznego!

A skoro mowa o szybkich i tanich przekąskach, rzuć też okiem na ten filmik z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku